thecraftlab by Irina Neacșu este singurul brand de design românesc prezent în ianuarie la Maison&Objet

În decembrie, la Made in RO – Târg de design românesc, designerul Irina Neacșu lansa fotoliul Visător, capul de serie al unei noi colecții, atunci în pregătire. La aproape o lună distanță, colecția CER este gata și în drum spre ediția de iarnă a faimosului târg Maison&Objet.

thecraftlab by Irina Neacșu este singurul brand de design românesc care participă la această ediție a Maison&Objet, fiind a treia sa participare la acest eveniment internațional. Iar piesele colecției CER vor fi expuse în premieră în secțiunea Côté Déco (Hall 4), între 23 și 27 ianuarie.

daydreamer - DesignistFotoliul Daydreamer, inspirat de peisajele din excursiile de mountain bike prin Transilvania

Noua colecție CER, inspirată de călătoriile și experiențele sub cerul liber ale designerului, reprezintă dezvoltarea unei direcții recent conturate în creația brandului thecraftlab: piesele home&deco sunt acum personalizate cu printuri digitale după picturile semnate de Irina Neacșu, inspirate de drumețiile alpine, experiențele și emoțiile din călătorii.

“O proporție de 80% din timpul meu liber se desfăşoară, într-un fel sau altul, în natură. Iar picturile pe care le fac vorbesc despre o stare anume, o emoţie irepetabilă, personală, pe care am experimentat-o într-un peisaj. CER este o colecţie despre emoţie, despre personalitate și regăsire, despre legătura cu natura şi despre acele lucruri ce dau culoare vieţii – intangibile, pe care am vrut să le aduc mai aproape de noi”, explică designerul Irina Neacșu, fondatoarea thecraftlab.

explorer2 - DesignistFotoliul Explorer este inspirat de peisajul Sibiului – orașul copilăriei designerului Irina Neacșu

Bancheta Sky is the Limit, fotoliile Daydreamer, Explorer, Silence is Bliss și canapeaua Lost in Tranquility evocă emoția unor cadre idilice inspirate atât de natură, cât și de peisaje urbane din România. În același timp, colecția e completată de piese decorate cu printuri cu animale fantastice și imagini de poveste, inspirate tot de drumețiile sub cerul liber. În viitorul apropiat, picturile ce stau la baza colecției vor reprezenta punctul de plecare în conturarea unor minicolecții de accesorii fashion și piese home&deco pentru terasă și grădină.

lost in tranqility - DesignistCanapeaua Lost in Tranquility poartă imprimate emoția și amintirea peisajului Deltei

Abordarea colecției CER se încadrează în tendințele acestei ediții Maison&Objet, prefigurate încă din toamnă: eclectismul și reîntoarcerea la universul artistic al secolului al XIX-lea – era călătoriilor exotice și a explorărilor. Designerul Irina Neacșu a creat un limbaj vizual și tactil marcat de materiale bogate (catifeaua e alăturată satinului), culori vibrante și detalii luxuriante. Iar piesele clasice sunt reinventate prin suprapunerea acestui strat emoțional, romantic al explorărilor.

“În spatele picturilor sunt emoțiile și amintirile mele despre primele ture de mountain biking în Transilvania, despre Sibiul copilăriei mele, despre grandoarea Lacului Vidraru sau tihna din Deltă, despre misterul Făgărașului sau infinitul cerului. Iar România este doar punctul de plecare pentru poveștile mele de călătorie, cine știe unde mă vor purta pașii în perioada ce va urma. Piesele din noua mea colecție sunt o invitație la confort, tihnă și introspecție”, punctează designerul Irina Neacșu.

sky is the limit2 - DesignistBancheta Sky is the Limit, inspirată de peisajul maiestuos al munților Făgăraș

CER nu este doar o colecție dedicată pasionaților de călătorii și natură, ci și un statement contemporan despre cum piesele home&deco ne pot încărca cu emoții de sub cerul liber, pentru că the sky is the limit pentru imaginație. Piesele colecției te așteaptă la Maison&Objet, între 23 și 27 ianuarie, secțiunea Côté Déco, Hall 4, stand E59. Le poți vedea și pe site-ul designerului – www.irinaneacsu.com.

silence is bliss - DesignistFotoliul Silence is Bliss evocă grandoarea lacului Vidraru

Pentru că thecraftlab este singurul brand de design românesc care participă la această ediție a Maison&Objet, i-am pus câteva întrebări designerului Irina Neacșu despre experiența participărilor ei la evenimente internaționale.

Genti-Irina-Neacsu-thecraftlab-Designist-61Designerul Irina Neacșu, fondator thecraftlab

Este a treia oară când participi la Maison&Objet? Ce te-a determinat să alegi ediţia de iarnă, tu participând până acum la ediţiile de toamnă?

Este într-adevăr a treia participare la Maison&Objet, însă prima la ediţia din iarnă, pe care o am în vizor de ceva vreme, ca urmare a informaţiilor aflate atât de la organizatori, cât şi de la expozanţii cu care am avut plăcerea să discut în ediţiile anterioare. În iarnă, M&O este dedicat preponderent mobilierului, faţă de ediţia din toamnă, dedicată în mare parte decoraţiunilor. Deşi la limita dintre funcţionalitate şi artă aplicată, produsele mele se referă la mobilier şi accesorii adiacente, ca urmare am ales să încep 2015 cu o schimbare: atât de colecţie, cât şi de orientare spre o altă ediţie a evenimentului.

Dacă în ediţia din toamnă, România este prezentă printr-un pavilion de ţară ce întruneşte producători din domeniu, la această ediţie din ianuarie 2015, sunt singurul brand românesc prezent şi sper să fie o participare de bun augur.

iepure - DesignstIepurele fantastic decorează piese home&deco

Eşti unul dintre puţinii designeri români care sunt prezenţi constant la evenimentele internaţionale pe zona designului, home&deco? Ce simţi că ţi-au adus pe termen lung, de ce sunt importante aceste participări pentru cariera unui designer?

Primul eveniment internaţional a fost I Saloni Milano în 2012, iar pentru mine, atât ca designer, cât şi ca brand, a fost un prim contact cu buyer-ul internaţional, cu criteriile de evaluare şi cu modul de lucru internaţionale. Cred că o astfel de evaluare este necesară, în mod constant; o ieşire din zona de confort şi o raportare realistă la piaţa amplă internaţională.

Astfel de experienţe cizelează conceptul, calitatea, modul de lucru, deschid direcţii şi idei noi. Fiecare participare la un astfel de eveniment este un efort şi un risc, în mod cert. De cele mai multe ori, rezultatele pe termen scurt nu sunt cele mai importante, ci, într-adevăr, cele pe termen lung, care se referă la relaţii comerciale, la o stabilizare a brandului, la o evoluţie realistă.

veverita - DesignistPrinturi textile imprimate cu imagini de poveste – veverița fantastică

Cum te-a influenţat trendul deja schiţat al acestei ediţii Maison&Objet în conturarea colecţiei CER?

Pentru mine, această tendinţă promovată în Paris încă din septembrie a fost asimilată instinctiv. Îmi place să lucrez cu materiale textile, să îmbin texturi, îmi plac asocierile nebănuite, uneori extravagante, decorative, care balansează de la kitsch la elegent, de la absurd la jovial.

Revistele de specialitate care au promovat în presa franceză M&O de la acea dată (septembrie 2014) au făcut paralele între tendinţele noi şi o eră artistică a secolului XIX, aceea a călătoriilor exotice şi a explorărilor, în care apar motive caracteristice: plante luxuriante, mobilier clasic, culori bogate şi materiale pline, multă atenţie acordată manufacturii şi decoraţiunii. Întâmplător, începusem primele schiţe pentru CER încă din vară, când am început să simt nevoia de a materializa creativ energia acumulată în numeroasele mele expediţii montane.

Căutând o fotografie în telefon am realizat atunci că am acumulat sute de imagini cu abrupturi şi stânci, cu pajişti şi lacuri, în definitiv emoţii şi trăiri duse în extreme, şi că toate astea ar trebui să devină mai mult, să fie cumva povestite. Când un accident m-a forţat, în octombrie, să opresc expediţiile, mi-am întors atenţia spre şevalet şi cu un dor imens am început să pictez şi să retrăiesc locurile acelea. Cred că acest trend este universal, o nevoie de evadare, de descoperire, de emoţie, şi iată că zona home&deco a preluat toate acestea într-o metaforă a eleganţei.

Colectia-Prints-Irina-Neacsu-Designist-5Pictura semnată de Irina Neacșu ce s-a transformat în print digital pe tapițeria fotoliului Daydreamer

În engleză, conceptul s-ar putea comprima aşa: from landscape to inscape, iarăşi termeni literari şi artistici ai secolului XIX, căruia îi dedic multă atenţie printr-o constantă muncă de reinventare a pieselor clasice.

Ce ne poţi spune despre set-up-ul pe care-l pregăteşti pentru Maison&Objet. Cum va introduce vizitatorii în emoţiile de sub cerul liber redate de tine pe piesele home&deco?

Invit vizitatorii într-un cub negru al neliniştii şi al căutării orbeşti de sine. Cub în care sunt expuse emoţiile, într-un limbaj complex vizual şi tactil, ce va dezvălui piesele colecției.

sky is the limit - Designist

Despre thecraftlab by Irina Neacșu

Irina Neacșu este arhitect și designer de interior. În 2010 a fondat brandul thecraftlab prin care creează și restaurează piese de mobilier și accesorii cu o poveste unică, ce combină diferite materiale, culori, aplicații și broderii în fantezii stratificate de trecut și contemporan. Noua direcție de creație o reprezintă explorarea posibilităților printului digital. Pe lângă site-ul www.irinaneacsu.com, care promovează colecțiile de mobilier și accesorii pe plan internațional, puteți urmări în continuare restaurările creative și alte proiecte personale pe www.irinaneacsu.ro.

Pentru thecraftlab by Irina Neacșu participarea la Maison&Objet 2015 este a treia prezență la faimosul eveniment parizian. Alte evenimente de design de talie internațională la care a participat sunt Florence Design Week și Graz Design Month, ambele în 2013.

Fotografii: prin thecraftlab

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed