A venit ceasul ca lămpile 11am architects să iasă de “sub Zăpadă”. Vin și la Made in RO

Proiectul 11am este un colaj de idei şi personalităţi, care s-a născut dintr-un exerciţiu de imaginaţie. 11am înseamnă Mihaela Cojan, Simona Mihail şi Andrei Radu, toți 3 absolvenți de Arhitectură. Simona deţine un  master în “Conservarea şi Restaurarea Patrimoniului Construit”, Mihaela şi-a terminat stagiul la Paris, iar Andrei are cea mai mare experienţă în proiectare din tot grupul. Colecția lor de lămpi “sub Zăpadă” i-a pus de mai demult pe lista noastră de subiecte.

Ei creează lămpi suspendate arhitecturale, grafice, ca niște adevărate instalații de lumină, iar ideea lor nu a venit ca o rezolvare a unei cerințe de piață, ci pur şi simplu fac exact ce le place. Sunt foarte tineri, încă la început de drum şi mai au de învăţat, așa cum spun și ei, însă noi avem deja o concluzie: un interior în care se va monta o lampă 11am va atrage un număr considerabil de wow-uri.

Lămpile 11am, dar și o serie de decorațiuni de Crăciun create de ei le veți găsi weekend-ul acesta (22-23 dec.) la târgul Made in RO – Design românesc de dat în dar (La Copac, str. Pitar Moș nr. 23, colț cu Arthur Verona). 

Arh. Mihaela Cojan

Gaşca lor s-a format acum un an şi ceva, lucrând pentru niște concursuri internaţionale de design, iar la scurt timp a apărut nevoia de a materializa aceste propuneri. După 4 luni de planuri, schiţe și testări de materiale, au răspuns chemării celor de la Cărtureşti pentru proiectul ROD şi s-au pus serios pe treabă.

Dacă primele obiecte le-au conceput în camera de 6 mp a Simonei, la scurt timp și-au pus la punct un adevărat atelier în sediul CROS (Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti), apoi au apărut şi primele comenzi. “Se pun bazele unei poveşti frumoase în România, legate de design românesc, de creativitate, de design de produs. Lucrurile încep să se mişte în această direcţie şi ne bucurăm că facem parte din ea”, ne spune Simona.

Arh. Simona Mihail

Primele lor tentative au fost în domeniul printării 3D (Andrei încă mai visează la ziua în care va printa lămpi). Din păcate, în România este destul de scump să printezi 3D, tehnologia se adresează unei categorii de nişă. “Cei care apelează la această metodă, foarte eficientă de altfel din punct de vedere al timpului, al materialului consumat, al personalizării designului și al libertății geometriei obiectului) sunt arhitecţii, companiile mari care investesc în prototipuri, în design de produs şi cam atât”, adaugă Mihaela.

Lampa Nufăr

Ce am găsit în atelierul lor? Lămpi împletite, lămpi din sfoară, obiecte printate 3D, obiecte tăiate la laser, un microcontroller, pensule, un şevalet și nelipsita tabletă grafică. “Ne jucăm, experimentăm cu materiale şi cu tehnologii diferite: de la fibră de sticlă la printare 3D, de la lămpi din sfoară la lămpi din hips. Multe proiecte sunt încă în fază de prototip sau concept şi au nevoie de timp pentru maturizare, iar altele necesită o colaborare cu alţi specialişti. Dar promitem să vă ţinem la curent”, ne spune Andrei.

Arh. Andrei Radu

De ce 11am? Cu alte cuvinte cât de des vă începeţi ziua la 11 am? 🙂
Destul de des. 🙂 Cum de am ales numele ăsta? Ne-am tot “lovit” de el încă de la primul concurs, unde propuneam amenajarea unei garsoniere astfel încât, folosind aceeaşi mobilă modulară, putea găzdui până la 11 funcţiuni diferite. Când am pus bazele proiectului şi am creat prima lampă, s-a întâmplat să fie anul trecut pe 11 noiembrie (11.11.2011). Am păstrat astfel numele, deşi nu facem ceasuri. Chiar şi atelierul funcționează în încăperea cu numărul 11.

Lampa Zburlită

Cum arată o zi la voi în atelier?
De cele mai multe ori ziua începe cu o idee :). Ne strângem la o cafea, vorbim, punem la cale planul pentru întreaga zi şi împărţim sarcinile: cine se ocupă de tăiat, cine merge după material, cine se ocupă de livrări. Se întâmplă de multe ori să ne petrecem multă vreme pe net: răspundem la cereri de oferte, căutăm furnizori. Spre seară vin prietenii de pe la birourile lor, şi aşa micul nostru atelier devine neîncăpător. Şi dacă este vară, ziua se termină la o cupă de îngheţată, târziu în noapte.

De ce lămpi? Sau este doar începutul unei serii de design de produs?
Lămpi facem deocamdată, nu vrem să ne rezumăm doar la ele. A fost un început pe care l-am considerat mai uşor de abordat, dar avem mai multe planuri legate de zona design de produs, ţelul nostru principal fiind obiectele printate 3D. Colecţia noastră de lămpi, intitulată “sub Zăpadă” a venit ca un lucru firesc. Timpul de coagulare a proiectului s-a extins la aproape 9 luni de zile, perioadă în care am tot modificat formele, dimensiunile, tehnica de lucru. Proiectul nu se termină aici, pentru 2013 ne propunem să dăm viaţă şi celorlalte modele de pe planşetă.

Lampa Boboc cu flori

Cum le produceţi? Prin ce tehnică?
Procesul de asamblare este manual, realizat integral în atelier. Lămpile sunt făcute din HIPS alb (un tip de plastic) şi prinse cu nituri. Suportul lămpilor este proiectat pe calculator (în funcţie de mărimea lămpii şi numărul de fâşii) şi decupat la laser, din plexiglass alb.

Ne întoarcem cu materialele în atelier, tăiem fâşiile cu un cutter special şi le prindem. Modelele cu fâşii mai înguste necesită o muncă de detaliu. Noi am început oarecum invers, am încercat să vedem ce putem produce singuri în atelier, fără să depindem de foarte multe persoane. Şi am reuşit într-o oarecare măsură. Acum vom trece la pasul 2: să batem la uşi. 🙂

 Detaliu Lampa Boboc cu flori. Lămpile pot fi spălate sub jet de apă (mai puţin partea de cablaj).

Lampa Împletită.

Vreun designer/arhitect preferat? De la noi sau de oriunde…
E aşa de greu să alegi un designer/arhitect preferat, având în vedere câte lucruri se întâmplă și apar, încât nu, nu avem un designer “preferat”. Putem spune că tot ce apare pe designist.ro intră în categoria “nouă ne place”. Ca să dăm doar un exemplu, din ce am văzut la voi, apreciem foarte mult demersul făcut de Ioana Corduneanu, prin blogul “semne cusute”.

E greu să produci un obiect în România?
Noi ne-am găsit în imposibilitatea de a nu mai continua nişte proiecte tocmai pentru că nu mai găseam materialul dorit şi ne-am trezit în situaţia în care ori comandam un camion întreg, ori renunţam. Cu alte cuvinte, pentru noi este. Mai este un aspect: nu producem în masă, nu avem nici fabrică, nici utilaje, doar testăm diferite lucruri şi pentru asta este dificil, cheltuielile pentru prototipuri sunt mari.

Dacă nu duci proiectul până la final, astfel încât să-ţi recuperezi investiţia şi rămâi cu el în dulap, costă destul. Ne-am mai lovit şi de reticența oamenilor. De multe ori când propui ceva nou, oamenii îți expun mai întâi 100 de motive pentru care nu se poate face, nu 5 soluții de rezolvare. Cu toate acestea timpul le vindecă pe toate, treptat am găsit persoane care sunt dispuse să colaboreze. Tot ce părea la început imposibil acum este mult mai simplu.

La modul ideal, care e proiectul la care visaţi?
Însumat, proiectul ideal este 11am. Indiferent de planuri sau direcţia pe care o vom apuca în viitor, aici dispunem de toată libertatea de care avem nevoie. Proiectul ideal este acela care îţi oferă plăcerea lucrului în sine. Degeaba munceşti la cel mai mare proiect din lume sau în cel mai bun studio de proiectare, dacă te duci plângând la birou (şi am vazut şi cazuri de genul ăsta). Sintagma “trebuie să-ţi placă ceea ce faci” este, în anumite situații, luată ca un îndemn de lux.

Instalație la Autor 8.

Ce calităţi trebuie să aibă un designer pentru a avea o piaţă receptivă?
Contează cărui segment de piaţă te adresezi. E bine să ştii clar care este rolul tău, pe părticica ta. Cui te adresezi, cine vrei să te caute, din ce mediu. Când toate acestea îţi sunt cât de cât clare, atunci o să ştii ce ai de făcut. Bineînteles lucrurile nu se întâmplă peste noapte, deci ai nevoie şi de răbdare.

Aş mai adăuga curaj, încredere, perseverenţă şi o doză de nemulţumire. În primul rând trebuie să îţi propui să faci ceva, orice, că e mic sau mare, bun sau rău, nu contează la început, trebuie doar să îţi propui. În asta constă curajul, sunt mulţi cei ce realizează “nimic” pentru că îşi propun “nimic”.

La început, probabil nu o să iasă sau o să iasă prost, nu o să primeşti cel mai bun feedback. Nu-i nimic, trebuie să fii perseverent. La final trebuie să ai şi o urmă de nemulţumire în tine, trebuie să cauţi mereu lucruri noi, cum să îmbunătăţeşti, să faci ceva mai mare, mai bun, mai colorat, aşa poţi evita blazarea.

Ce planuri mai aveţi? Cât de departe vreţi să duceţi lămpile voastre?
Lucrăm intens la un site şi editarea unui album, albumul “familiei” 11am, şi poate la începutul anului următor vom deschide şi un magazin online. În primă fază, căutăm locaţii unde să realizăm nişte instalaţii pentru prezentare.

La un moment dat, ni s-a propus o colaborare cu un magazin din străinătate, probabil şi acest lucru ar trebui să îl luăm în calcul. Avem în plan modele noi din materiale noi, poate şi niște lămpi colorate, dar asta presupune mai multă muncă pe partea de colaborare cu terţi. Şi tot aici intră şi nişte experimente mai… ciudate, pe care încă nu am reuşit să le ducem la final.

Decorațiuni din seria “Printed Snow”. Dimensiunile lor variază între 7 şi 9 cm şi sunt realizate din praf compozit, peste care se aplică o substanţă specială pentru rezistenţă. 

Ce pregătiți pentru Made in RO?
Vom participa la tombolă cu un obiect decorativ pentru brad printat 3D. Şi da, e ca o lampă în miniatură :). Obiectul face parte dintr-o instalaţie de 7 obiecte printate 3D, intitulată “Printed Snow”. Instalaţia a fost special concepută pentru “Târgul Made in RO – Design românesc de dat în dar” şi marchează începutul unei serii de lucrări de acest gen. Seria este unică, nu ne dorim reproducerea ei, cu alte cuvinte punem accent pe unicitate.  Tot la această ediţie venim şi cu o serie de clopoţei tradiţionali, realizaţi împreună cu Oriana Samoilă, de la Super Faber.

Şi o dorinţă pentru anul ce va sa vină…
Avem foarte multe proiecte pentru 2013. Ne vom concentra atenţia asupra designului de obiecte de mici dimensiuni, realizate cu ajutorul printării 3D, folosind diferite tipuri de materiale: plastic, ceramic, metal. Şi sperăm să demarăm şi un proiect educaţional, tot pe aceasta temă. Ne vom continua şi proiectul cu lămpi, vom încerca modele şi materiale noi. Până acum am realizat aproape tot ce ne-am propus să facem, deci nu ne rămâne decât să ne tot propunem lucruri noi pentru 2013.

Ne vedem la Made in RO! Facebook event aici.

Lămpi: 11am architects.
Obiecte printate 3D: 11am architects , la Spotdesign.
Clopoţei: împreună cu Oriana Samoilă, la Super Faber.
Foto: Andrei Cătălin Cojan, MediaLab studio (proiect CROS).

6 Comments

  1. […] A venit ceasul ca lămpile 11am architects să iasă de “sub Zăpadă”. Vin și la Made … […]

  2. irina

    Astept sa le vedem la vanzare. Am gasit ceva asemanator pe http://www.lzf-lamps.com/beta/products/ dar la preturi ff mari.

  3. Stefan

    Ma scuzati dar designul lampilor e conceptia voastra sau a celor de la Luis Eslava Studio …cine pe cine a plagiat ? ca tot a fost in voga subiectul.
    Las aici link-ul:
    http://www.lzf-lamps.com/beta/products/suspension/agatha/

  4. 11am

    Va multumim pentru atentionare. Va asiguram ca nu se pune problema de asa ceva, avand in vedere ca nu folosim acelasi tip de material, tehnica de lucru sau utilaje.
    Faptul ca suntem pusi pe aceeasi linie cu cei de la LZF este incurajator, avand in vedere ca am reusit sa scoatem un produs de 22 de ori mai ieftin, cu o greutate de 5 ori mai mica, cu o paleta coloristica aproape infinita (asa cum veti vedea in urmatoarele saptamani) si foarte usor de personalizat.

  5. […] 1. Lampa Nufăr, semnată de 11am architects. […]

  6. […] Cojan, Andrei Radu & Simona Mihail, aka 11am architects, ne anunțau că lămpile din HIPS albe ca zăpada, pe care ți le prezentam în decembrie anul trecut, sunt bucuroase să aibă acum câteva surori […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed