Anca Vintilă desenează flori de ie şi basme pe porţelan, ce încep cu… Una ca Luna

Ne-am “întâlnit” pentru prima dată cu o cană pictată de Anca acum aproape un an: ne-a plăcut foarte mult şi am hotărât împreună să o facem cadou. A fost unul dintre cele mai râvnite premii şi ori de câte ori apăreau pe pagina noastră de facebook o cană sau un ceainic din porţelan pictate de Anca, numărul doritorilor de porţelanuri  Una ca Luna, îmbrăcate în flori de ie, năframe şi personaje de basm creştea.

Între timp, Anca a pregătit o colecţie nouă pentru Sărbători, Inlove with winter şi a lansat împreună cu Dana Tudor un brand de bijuterii – Petal, ale cărui podoabe sunt lucrate din argint şi porţelan. Sâmbătă (22 decembrie) şi duminică (23 decembrie) te întâlneşti cu creaţiile semnate Anca Vintilă şi Dana Tudor la Made in RO – Design Românesc de dat în darLa Copac, str. Pitar Moş nr. 23 (colţ cu Arthur Verona).

Iar până vii să le găseşti & dăruieşti îţi spunem şi povestea lor: una pe care le-o recomandăm în primul rând celor care se gândesc într-o bună zi să-şi lase jobul multinaţional şi să se apuce de cursurile şi lucrurile pe care şi le-au dorit dintotdeauna: cele legate de pasiunile lor.

Cum şi când a început povestea Una ca Luna?

Am început să îndrăgesc ceaiul, ceainicele și cănile pictate în timpul unui an petrecut în Anglia. Când am ajuns acolo unul din primele lucruri pe care proprietara apartamentului în care urma să locuiesc mi l-a spus a fost  că este dotat cu „tea & butter biscuits”!  Atunci am înțeles că asta trebuie să fie ceva ce îți asigură confortul de bază și m-a distrat pe moment, dar mi-au prins bine în seara ploioasă de mai în care am ajuns acolo. În Londra am descoperit magazinele de accesorii de ceai precum Whittard of Chelsea și am aflat că e cool să servești ceaiul de la ora 5, cu tot ritualul la Hotelul Ritz.

La întoarcerea în București, am intrat într-o zi într-un magazin frumos, plin cu obiecte deosebite, din care unele erau din porțelan pictat manual.  M-au încântat, doar că în loc să îmi spun „vreau și eu să am așa ceva”, mi-am spus „pot să fac și eu asta”.  Aș fi putut să îmi cumpăr câteva căni și să rămân doar cu atât. Dar dorința de a crea eu însămi a fost atât de mare, încât din acel moment am făcut tot ce am putut pentru a realiza acest lucru. Mi-am propus să devin colaborator al atelierului care crea acele obiecte și am reușit. În felul acesta am învățat tehnicile de lucru și multe din tainele meșteșugului. Mi-a plăcut foarte mult această nouă modalitate de expresie.

Am început să pictez porțelan din 2007, iar în 2008 am avut șansa să expun în prima expoziție de grup „Colecţia de dantele” în cadrul atelierului Wagner, unde am și învățat  tehnica picturii pe porțelan.

Anul acesta, în mai, am lansat Una ca Luna, un brand născut din pasiunea pentru pictură, în care integrez  şi experienţa mea de branding şi marketing.

Cerbi şi vrăbii din colecţia Inlove with winter sau basme de iarnă

Vrăbiuţa – Inlove with winter

Ce mai faci tu în rest şi ce te-a determinat să începi să pictezi pe porţelan? E o pasiune mai veche pe care acum ai hotărât să o scoţi la lumină?

Sunt de profesie economist și am lucrat 12 ani în marketing, ca brand manager pentru branduri mari. În  tot acest timp, nu am renunțat la o mai veche pasiune: pictura.

Am urmat cursuri de pictură atât în România, cât și în străinătate și am continuat să pictez din plăcere, până când acest lucru a început să îmi ocupe o mare parte din timpul liber. Așa a început să se cristalizeze decizia de a face pasul de la hobby la antreprenoriat.

Visul de a crea, însă, este unul mai vechi. Când eram mică îmi plăcea să desenez modele de haine și mama mi-a spus la un moment dat că meseria aceasta se cheamă „designer”. Atunci mi-am lipit pe usa camerei mele un afiș pe care am scris „designer”. Era începutul unui vis pe care nu l-am abandonat niciodată.

De mult timp visam la ziua când voi face numai ce îmi place, ceva legat de pictură. La un moment dat, o prietenă mi-a sugerat să încep să lucrez pe cont propriu, mai mult, prietena mea mi-a pus la dispoziție, în garajul ei, un cuptor de ceramică care stătea nefolosit de mulți ani. Așa a început să prindă contur ideea unei mici afaceri. Anul trecut de Crăciun am început să construiesc efectiv această afacere în jurul pasiunii mele.

În ianuarie am anunțat compania pentru care lucram de intenția mea de a pleca, iar în mai – chiar de 1 mai, ziua muncii – am devenit „liberă”, cum îmi place mie să spun. Liberă să fac ce îmi doream de atâta timp.

Cerb – Inlove with winter

Cum ai ajuns pe firul Motivelor româneşti?

Prima cană îmbrăcată am pictat-o acum vreo 2 ani, când mi-am petrectut mai multe săptămâni la țară, la casa bunicilor soțului meu, într-un sat din Ardeal, la Părău. Am studiat și pozat toate iile din lăzile de zestre și mi-am făcut schițe. Motivele cusute pe veşmintele românești sunt frumoase, mi se păreau perfecte. Echilibrul dintre alb și culori e desăvârșit, mi-am dat seama că am ce învăța din aceste cusături. Le-am reinterpretat și am transpus pe porțelan „florile de ie”, cum le spun eu.

Am văzut că în ultimii ani este o înclinație tot mai mare către motivele românești și asta mă bucură, pentru că se perpetuează și se apreciază o adevărată valoare. Sunt încântată de proiectul Muzeul de pânze din Mândra, de designerii de modă care preiau aceste motive în colecțiile lor. Pot să sper că într-o zi treningurile de plastic ale copiilor de la țară vor fi înlocuite cu haine curate și adevărate, ca cele pe care le purtau pe vremuri, duminică? Nu, dar pot să sper că românii vor înțelege mai bine frumusețea simplității și vor iubi mai mult ce e al lor.

Cană din colecţia Motive româneşti

Colecţia Motive româneşti, flori de ie pe căni din porţelan

Şi cum s-au conturat celelalte colecţii: English Garden, Motive Ruseşti? 

Toate colecțiile mele s-au născut dintr-o idee, amintire pe care vreau să o exprim. Nu am gândit de la început un set de colecții culturale. Ele au venit pe parcurs, motivele rusești le-am pictat într-o iarnă, când mă gândeam la iarna rusească, la poveștile lui Tolstoi, la samovare de ceai și manșoane de blană, la iarna rusească, dar nu cea Roșie 🙂

Basm pictat pe un set de ceai, din porţelan

Ce înseamnă pentru tine să începi să pictezi o cană sau un obiect din porţelan? Cât timp poate lua şi cum te porneşti să depeni o poveste?

Mă gândesc la ce aș vrea să spun. O senzație, o imagine pot să mă inspire și să îmi doresc să le exprim într-un fel. Încep cu creionul pe hârtie și fac câteva schițe. Dar obiectul alb de porțelan te poate conduce în altă direcție decât cea a schiței. Pictura diferă în funcție de model, iar timpul e variabil, de la 2 la 8 ore. Un ceainic, de exemplu, având o suprafață mai mare poate fi pictat și în 2-3 zile, depinde. Dar pe lângă timpul efectiv e importantă și găsirea unei stări de spirit bune. Nu poți face asta automatizat, mai ales atunci când încerci să creezi ceva nou. Câteodată mă gândesc seara la ce am pictat și a doua zi o iau de la capăt sau schimb ceva. Noaptea e un sfetnic bun.

Obiectul final pictat se arde în cuptorul de ceramică şi apoi se lasă la răcit.

Îmi place să spun că nu e important cât de greu se realizează, important e să nu se vadă efortul din spate, ci plăcerea cu care a fost pictat.

De curând am descoperit şi bijuteriile create de tine împreună cu Dana Tudor, din argint şi porţelan – sub numele Petal. Cum s-a întâmplat trecerea de la porţelan la bijuterie?

Pasiunea pentru creația de bijuterie s-a născut în urma unor cursuri de profil la Școala de bijuterie contemporană. În mai 2011 m-am hotărât să îmi iau 2 săptămâni de pauză și să învăț ceva nou. M-am dus la această școală cu gândul de a afla mai multe din gândirea conceptuală a unui artist, ale cărui lucrări le știam, David Sandu.

Dana îmi e prietenă şi demult ne gândeam să construim ceva împreună. Colecția Petal a pornit din dorința de a combina materialele cu care ne place să lucrăm, să le modelăm și să le transformăm: porțelanul și argintul, dar și din dorința de a lucra împreună într-un proiect comun.

Am ales să ne oprim la flori aproape instinctiv, poate pentru că florile au fost folosite ca podoabe din timpuri străvechi, le-am privit cu mai multă atenție și dragoste și am încercat să le recreăƒm din porțelan și argint.

Cercei şi colier din colecţia Petal

Care ar fi profilul celei care poartă bijuteriile Petal?

Imaginea ar fi a unei persoane peste 30 de ani  entuziastă, atrasă de inedit, capabilă să înțeleagă conceptul și să-l aprecieze, căreia  îi place să își accesorizeze o bijuterie unică și  delicată unei ținute fine și elegante.

Cu ce ne aştepţi pe noi toți la Made in RO, pe 22 şi 23 decembrie?

Am creat colecția de iarnă „Inlove with winter”, ce cuprinde o serie de obiecte cu motive de iarnă minimaliste, cu animale iubitoare de iarnă: cerbi, vrăbii, coțofene. Am îmbogățit de asemenea colecția „Motive Româneşti”, cu flori de ie ce iau câteodată forma fulgului de nea. Voi aduce și câteva bijuterii cu porțelan alb ca zăpada, imprimat cu diverse texturi, din colecția Petal, ce te duc cu gândul la o lume vegetală din zăpadă sau gheață.

Vei vedea mai multe creaţii Una ca Luna & Petal sâmbătă şi duminică la Made in RO – Design românesc de dat în dar.

Facebook event aici.

Fotografii prin Una ca Luna

6 Comments

 1. […] Anca Vintilă desenează flori de ie şi basme pe porţelan, ce încep cu… Una ca Luna […]

 2. laura luna

  artisti de care avem nevoie si pe care vrem sa i cunoasca o lume intreaga !!! felicitari

 3. Camelia Suciu

  Buna Anca,

  In primul rand as vrea sa te felicit pentru minunatele cani pe care le=ai pictat. As vrea sa comand cateva si nu stiu cum sa fac. Eu sunt in Canada si nu stiu daca trimiteti si in afara.

  O zi buna,
  Camelia

 4. Buna Camelia,
  Multumesc mult si ma bucur ca iti plac creatiile mele.
  Pot livra in Canada dar nu pot suporta costul transportului, ma pot interesa daca doresti. Sau poate gasesti cunostinte ce vin in tara , prin care iti pot trimite pachet.
  Ma poti contacta pentru mai multe detalii la adresa contact@unacaluna.ro sau pe Facebook pe pagina Una ca Luna.
  Cu drag,
  Anca

 5. […] (devenită între timp Anca Dragu) aka Una ca Luna ți-am mai povestit într-un interviu pe larg aici, cu ocazia primei ediții a târgului nostru de design românesc – Made in RO. (Apropo, […]

 6. EMIL SULEA

  FELICITARII
  FELICITARII
  MA BUCUR NESPUS DE REUSITA SI PROMOVAREA ARDEALULUI AN LUCRARILE TALE AN SPECIAL AL SATULUI PARAU.
  CA PARAIAN MA BUCUR NESPUS CAN GASESC CATE CEVA LEGAT DE PARAU DESI ESTII DOAR CASATORITA CU CINEVA DIN PARAU.
  AMDESCOPERIT AMPREUNA CU TATA AN 1979 TEZAURUL DE LA PARAU 5372 DE PIESE,,MONEZI..POATE FI O TEMA URMATOARE DACA DORESTII PENTRU PROMOVAREA ARTEI.
  CU RESPECT
  EMIL SULEA

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed