Raluca Arnăutu şi personajele ei textile


Raluca Arnăutu a terminat grafica la Arte. Iar de aici până la lighioanele ca nişte sculpturi textile (realizate in cadrul grupului Soap Art Kollectiv) şi la pernuţele-personaje, drumul nu a fost chiar atât de lung. Au urmat un masterat în arte vizuale şi câteva instalaţii la care a lucrat împreună cu Matei Arnăutu (soţul ei, despre care vei citi în curând pe Designist).

Şi a urmat Irina, fiica lor, când Raluca a început să croiască şi să coasă păpuşi. Şi uite aşa a trecut la panouri cu buzunare, feţe de pernuţe, lenjerii de pat, genţi, perdele şi tunat canapele.

E foarte posibil să-i mai fi văzut până acum pisicile colorate şi mixurile textile. Asta pentru că în 2009 participa alături de Wagner Arte la Târgul de Crăciun organizat la Institutul francez, iar o bună perioadă creaţiile ei au stat în boutique-ul cu porţelanuri. Noi am descoperit-o pe Raluca la expoziţia Lost & Found, care a avut loc la Anaid Art Gallery la sfârşitul lui 2011. De pe perete ne-au zâmbit pernele ei visătoare, personaje care îţi vorbesc. La scurt timp puneam pe lista proiectelor handmade din România pe care trebuie să le ştii creaţiile ei.

Pernuţele ne privesc de pe canapea

Cu zâmbetul misterios şi discret al Ralucăi (pe facebook Raluka) aveam să ne întâlnim după aproape 3 luni, odată încheiată expoziţia Lighioanelor din cadrul bienalei de la Veneţia, unde s-au plimbat şi pernuţele cu feţe, dar care acum, date jos de pe perete, au stat curioase cu noi la cafea, pe canapeaua însorită de la Anaid.

Ce ne-a plăcut foarte mult la pernuţele personaje? Că nu sunt un mix textil (cum aţi putea spune că aţi mai văzut), că vorbesc despre pasiunea Ralucăi pentru grafică, instalaţie, obiect. Feţele lor reprezină de fapt colaje cu obiecte lost & found, fotografiate şi apoi imprimate pe textil. Sunt mai mult decât accesorii deco, sunt creaţiile unui artist.

Totul se petrece la Raluca în atelier, iar realizarea colajului ce urmează să fie fotografiat şi apoi imprimat se întâmplă spontan, intuitiv.

Iar acesta este şi visul Ralucăi, să meargă mai degrabă pe acest gen de piese cu statement, care să se integreze în spaţiile celor pentru care designul comunică, iar artisticul înseamnă ceva. Pentru că vorbim de creaţii speciale, chiar unicat preţurile pernuţelor încep de la 80 euro şi sunt de găsit, alături de lighioane, la Anaid Art Gallery. Iar pe blogul Ralucăi veţi descoperi şi alte minunăţii textile care sigur vă vor face cu ochiul colorat & fermecat.

Fotografii de Alex Boghian

Toate drepturile asupra fotografiilor și textului aparțin designist.ro.
Orice reproducere sau preluare nu poate fi făcută decât cu acordul nostru.

All rights reserved.

2 Comments

  1. […] pernuţele personaje create de Raluca Arnăutu ai făcut deja cunoştinţă pe Designist.ro. Nu, nu sunt doar pernuţe […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed