10 proiecte de văzut la Romanian Design Week începând de azi (și bonusuri!)

De azi până pe 26 mai, Bucureștiul e mai creativ decât oricând altcândva anul acesta: începe Romanian Design Week, cel mai mare eveniment multidisciplinar românesc, cu peste 200 de proiecte de design și arhitectură și trei circuite. E clar de ce a fost nevoie să ne organizăm în prealabil și să punem la punct o listă de must see-uri din fiecare secțiune a expoziției centrale (clădirea BCR – Piața Universității), nu? Ți-o oferim și ție mai jos, ca sursă de inspirație, și așteptăm să ne spui ce ți-a plăcut cel mai tare din tot ce ai văzut.

RDWPS: tot astăzi pornește și Creative Quarter Design Festival, primul festival dedicat Cartierului Creativ, care înglobează peste 60 de evenimente – printre care se numără și al nostru Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană (25-26 mai, spațiul AWE | Adaptive Work Environment – Palatul Universul, Strada Actor Ion Brezoianul nr. 23-25).

Arhitectură

Romanian Design Week

Arhitectul Bogdan Ciocodeică rămâne fidel “minimalismului eclectic și accentelor maximaliste”, așa cum și-a descris el proiectele, și în proiectul Apartamentului LC dintr-o veche clădire bucureșteană de apartamente de la începutul secolului XX. Compartimentarea apartamentului, desenată ca să diferențieze cele două clase sociale  cărora le aparțineau locatarii inițiali – proprietarii, pe de-o parte, și ajutorul casei, de celalată parte – s-a retrasat ca să formeze o singură schemă funcțională fluidă. Designul se aliniază discret nevoilor proprietarilor contemporani, fructificând elementele păstrate și eleganța inițială. Romanian Design Week

Romanian Design Week

În aceeași linie, a retrasării organizării funcționale interioare, se înscrie și apartamentul  de început de secol XX renovat de arh. Alexandru Szũz-Pop în centrul orașului Oradea. Funcțiunile principale sunt ordonate în jurul noului volum central, iar plafoanele din beton expus adaugă o notă industrială – contemporană printre piesele de mobilier inspirate din stilul anilor 1900. Ușa glisantă vitrată este o replică a glasvandurilor clasice.

Romanian Design Week

Zoom Interior Design Plus au semnat o casă formată din volume concentrate pe eficiența energetică. Construcția este orientată spre sud, însă, pentru a evita supraîncâlzirea în sezonul rece, are parte de “boruri” pentru asigurarea umbrei. În plus, deschiderile către nord și vest sunt reduse la minimum.

Bonus x 2

Romanian Design WeekTeatrul independent Recul, creat de proiectul Calup, repune în funcțiune unul dintre spațiile fostei fabrici Industria Bumbacului din cartierul Timpuri Noi. Proiectul a inclus descoperirea structurii de beton, reabilitarea pardoselii de mozaic și schimbarea instalațiilor. Compartimentarea se realizează printr-un circuit de draperii masive, iar barul și scena metalică sunt singurele elemente suplimentare construite.

Romanian Design Week

Propunerea câștigătoare a competiției de reamenajare a Mesteshukar ButiQ de pe strada Edgar Quinet din București aparține echipei Stardust Architects și poartă numele de Mbq loom. Creează mai degrabă impresia unui atelier, decât a unui magazin, te invită să atingi piesele artizanilor locali și să explorezi printre partițiile din lemn și cromatica senină. Echipa proiectului: Anca Cioarec, Brîndușa Tudor, Teodora Capră-Robescu și Ștefan Nechita.

Design de produs

Romanian Design WeekCiprian Manda e unul dintre arhitecții care, aflați în fața unor proiecte de amenajare mari dimensiuni, au ales să își folosească expertiza și în designul de produs. Piesele sale, lucrate în lemn, sunt atent sculptate, ca să le fie puse în valoare liniile, detaliile, şi foarte rezistente. Chiar dacă bufetul CUB, pe care o să-l vezi la RDW, are un corp geometric masiv, din lemn de stejar și oțel, oferă iluzia vizuală de plutire, elesticitate și ludic pentru că se așază pe o bază dublă, suspendată, de tip cantilever. Romanian Design WeekSetul de ceai din ceramică neagră Black marchează colaborarea designerului Mihai Stamati cu meșterii olari din satul Ciorești, Republica Moldova. Lutul modelat pe roata olarului, capabil să păstreze temperatura lichidului pe termen lung, și lemnul flexibil sunt materialele și premiza; liniile curbate ale designului contemporan, care se pot combina subtil cu tehnicile artizanilor populari, sunt concluzia.

Romanian Design Week

Gem este mini-colecția de corpuri de iluminat-pendant create din fetru de echipa Lână & Beton – le-am văzut doar de la distanță, prinse de plafonul uneia dintre sălile Clădirii BCR, însă chiar și așa arată grozav de apetisant! Colecția, colorată și amuzantă, propune și un joc al percepțiilor pentru că fiecare lampă a fost parfumată lejer cu o esență organică de fructe de pădure în timpul procesului de producție.

Bonus x 2

Romanian Design Week

Patru covoare hand-tufted din lână naturală și amestec de mătase, cu modele grafice derivate din desenele în acrilic ale Anei Popescu, formează noua colecție Dare to Rug, Shade, pe care noi ne-am dori-o și acasă, și la birou 🙂 . Modelele redesenează simbolic relația dintre lumină și umbră și cum jocul lor poate influența continuu imaginea scenelor din fața noastră. Shade este prima colecție Dare to Rug cu design semnat de artist vizual colaborator.

Romanian Design WeekDe la taburetul cu trei picioare, la un covor din lemn, care te duce cu gândul la țesăturile populare românești, nu e drum lung. Asta în cazul proiectului Weave hello, gândit și creat de Agnes Lukacs ca o înlănțuire de elemente care creează modele asemănătoare pixelilor.

Design Grafic

Romanian Design Week

Chiar dacă ne desfășurăm activitate în online de mai bine de 8 ani (wow!), de la lansarea Designist.ro (2011), avem în continuare o sensibilitate pentru print 🙂 . Așa că revista Sindroms, “a journal of monochrome states of mind”, pusă la punct de Miruna Sorescu și Ana Teodorel, ne-a bucurat de la prima răsfoire. Ediția pe care o vei vedea la RDW explorează și investighează interpretarea albului prin contrastul cu o pânză neagră și își conduce cititorii prin emoții evocate de aceste imagini.

Fashion

Romanian Design WeekRochii arhitecturale, dar diafane, recreate din cămăși bărbătești, dualitate, reconstrucție și nostalgie – toate sunt elemente ale colecției SEEN 5.0 by Seen Users, preferata noastră din secțiunea de fashion a RDW 2019. Sursele de inspirație au fost energia dansatoarei românce Lizica Codreanu și sensibilitatea înțepătoare a cântăreței Maria Tănase.

Fotografii: prin Romanian Design Week

One Comment

  1. Soulseeker

    Foarte interesant articolul. Multumesc!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed