12 băi cool, din RO, garantate împotriva umidității

Înainte de a-ți pune la punct moodboard-ul decorului pentru baie în cele mai mici detalii, venim cu câteva ponturi care să-ți updateze și stilul, și inerentele provocări asociate spațiului: cum ar fi umezeala ce poate cauza mici pete de mucegai pe rosturi, blaturi, colțuri sau pereți. Ori  în decorurile impecabile de care-ți vorbim chiar nu e loc de… pată. 😉

Așadar, să trasăm trendurile în amenajarea băilor, ca să fii pregătit cu inspirația pentru (re)amenajările de vară. Și vom ajunge și la soluția ce-ți menține scenariul așa cum îl vei vedea mai jos sau cum l-ai visat deja.

2Apartament-inedit-works-Designist

Accentele de cupru!

Cum îți spuneam, cuprul este the new black în design: fie că vorbim de designul interior sau fashion design. Nimic mai simplu să aplici acest trend… în baie. Lasă țevile de cupru la vedere. Vor da dinamism unei faianțe simple albe (tot se poartă metro tiles!). Mai adaugi un strop de culoare & pattern prin câteva plăcuțe decorative și e gata scenografia.

Tot din țevi de cupru poți crea și suportul de duș, delimita blatul lavoarului, bricola suportul pentru hârtia igienică. Ca să fie look-ul industrial mai pregnant.
Ok, lavoarul de cupru e mai greu de găsit, dar nu imposibil. Tinerii arhitecți care au amenajat baia acestui apartament din București, au comandat lavoarul de pe ebay, din Mexic, de exemplu.
15Apartament-inedit-works-Designist

Retro, ușor industrial

Și tot în jurul cuprului ne învârtim… Hai să dăm arama pe față, vorba colegului Cristian Ionescu, suprafețele de metal brut, încălzite de lemn și plăci ceramice cu pattern sunt cele mai vânate și, oricum le-ai doza, cele mai de impact în decor.

Accentele industriale sunt foarte domesticite în cele două amenajări de mai jos, ambele din apartamente bucureștene. Oricât de fan industrial ești, pe suprafețele mici și nu prea generos iluminate ale băilor din RO, e bine să-ți îmblânzești pasiunea cu tonuri luminoase (mult alb și solarul galben) și detalii prietenoase, șic.

14Apartament-Copper-Bucuresti-DesignistN-am uitat cada îmbrăcată în tablă de cupru, netratată, pentru a prinde acea frumoasă patină. Soluția găsită de pentru amenajarea apartamentului de trei camere din zona Vitan, București.

5Apartament-Ioka-DesignistBaterii cuprate, metro tiles albe (firește!), o mașină veche de cusut și plăcuțe decorative, în tonuri calde, neutre. Îți vine să crezi sau nu, decorul retro șic face parte din apartamentul unui burlac bucureștean.

Clasic & vintage la feminin

Punem deoparte texturile brute și declinăm decorul și mai la feminin. Nu de alta, dar știm că trei din cele patru băi de mai jos vin din case unde proprietarele au dat ok-ul final moodboard-ului pentru decor. 😉 Detaliile clasice vor fi mereu actuale atâta timp cât le virezi suav în contemporan: cu tapet, lămpi de iluminat cool, forme rotunjite, tablouri sau printuri mix&match și, musai, “un strop” de Lemn!

21Apartament-Timisoara-Ezzo-Design-Designist Baia unui apartament din Timișoara.Chambre-Dor_Ap-Plevnei_Designist30O baie romantică, animată artistic, în București.

Visul oricăui pasionat de design: o baie șic, la mansardă, conturată într-un imobil vechi, din București.

Spatiu-mic-din-Bucuresti-Designist-1Acasă la Raluca. Cel mai stylish spațiu mic din oraș.

Știm, apare întrebarea: tapet și lemn într-o baie mică? Tratate corespunzător, cu un lac mat de protecție, nu vei avea nicio problemă. Pentru toate celelalte – pereții din zidărie, rosturile, stratul de adeziv din jurul blaturilor sau al căzii, suprafețele ceramice – există Ceresit STOP Mucegaiului.

De ce ți-l recomandăm? Pentru că un decor atent conturat în cele mai mici detalii, cu texturi și finisaje faine, trebuie și îngrijit ca atare. Am pățit-o și noi  acasă, din cauza umezelii și a faptului că ferestrele băilor din RO nu sunt tocmai cât să privești cerul… Odată apărute petele de mucegai,  începe “lupta” pentru scopul nobil – decorul impecabil – iar soluția se aplică mai ușor decât crezi: printr-o simplă pulverizare pe petele ce strică look-ul designish.

Poti aplica Ceresit Stop Mucegaiului pe pereții din zidărie, pe cei placați cu plăci ceramice ori mozaic, în zona rosturilor, îmbinărilor căzii cu peretele sau a lavoarului etc. Odată tratate aceste suprafețe, soluția va și preveni formarea unor noi “carii” de mucegai. Căci dacă te uiți mai atent la frumusețea perfectă a plăcuțelor albe de mai sus (în vogă în multe amenajări), ultimul lucru pe care l-ai vrea ar fi câteva pete negre, ca niște carii.

StopMucegaiului_RO_PentruBaieCombate mucegaiul și previne reapariția lui în zonele tratate. Poate fi aplicat și în bucătărie, și în zona piscinei. Afli toate recomandările aici.

Atâta vreme cât îți sugerăm tot timpul alb pentru baie, ori nuanțe cât mai luminoase care să amplifice spațiile, am pus acum pe listă și soluția care ne-a scăpat și pe noi de bătăi de cap inestetice în anumite zone. Spre bucuria noastră, acum rezolvate.

Continuăm discuția despre trenduri, că tot ne-am liniștit cu problema numărul 1 în băile mici: umezeala și petele de mucegai.

Mi-ni-ma-list

Riguros, geometric, liniar, aerisit. Stilul ce-ți organizează spațiul. Apropo de rigoarea și perfecțiunea detaliilor pe care le impune minimalismul, intervenția Ceresit e bine să fie pe lista to do-urilor în decor.

Baia din imagine face parte dintr-un apartament de trei camere, din zona Parcul Circului – București

Modern temperat

Și mai mult lemn = un aspect mai cald și mai familiar, ce transformă baia într-o cameră în toată regula.

Apartament-Mozart_Andreea-Muresan_Designist4

În același apartament din Floreasca, cea de-a doua baie a căpătat un…

… Iz marocan, conturat cu mozaic marin, ce îmbracă de la blatul lavoarlui, la cada de duș, plus câteva oglinzi orientale.

Apartament-Mozart_Andreea-Muresan_Designist7Rostul alb, mai pregnant, acolo unde mozaicul turcoaz al pereților se îmbină cu cel al căzii de duș, e o zonă destul de expusă. Dacă alegi aceeași soluție de amenajare e bine să știi ce-ți poate veni în ajutor împotriva posibilelor pete.

Marin, cu parfum de Grecia

Am zis “marin”, vedem deja pietrele albe ale plajelor din Grecia. Ne-a surprins foarte plăcut soluția de a placa blatul lavoarelor și cada de duș cu acest tip de “mozaic”. Nu uita însă că albul impecabil cu soluții bune se întreține.

12Apartament-colorat-exotic-Hamid-Nikola-Katrib-Designist

Punem punct capitolului inspirației pentru amenajarea băii tale și te mai sfătuim să nu uiți de soluția ce alungă eventualele neprevăzute în decor (Ceresit Stop Mucegaiului). Spor și să ne surpinzi cu mixuri și mai cool!

Fotografii: arhiva Designist și Ceresit
Autorii proiectelor de amenajare de mai sus sunt, în ordinea apariției în articol: arhitecții Mihail Neagu și Bianca Nicolae (inedit.works); arh. Oana Gavrilă (Diez Office); arh. Camina Nicolau și Iulia Oniciuc (Ioka Design); Ezzo Design; studioul de design Chambre D’or; arh. Ilinca și Tudor Constantinescu (Ideogram Studio) și arh. Brîndușa Tudor și Anca Cioarec (Stardust Architects); studioul CRAFTR; designerul Andreea Mureșan; designerul Hamid Nicola Katrib.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed