2 finalişti români la Concursul de design Trieste Contemporanea

Anul acesta a avut loc a zecea ediţie a Concursului internaţional de design Trieste Contemporanea, competiţie deschisă ţărilor din centru şi estul Europei, printre care şi România, dar şi celor din zona Mării Mediterane (cum e Turcia). Concursul este bienal, iar targetul său este să atragă şi promveze designeri din peste 23 de ţări europene, stabilind o punte între zona central-estică şi vestul european.

Tema ediției din acest an a fost recuperarea obiectelor aparţinând trecutului recent și ameninţate cu dispariţia în contextul actual. Puteau fi obiecte cotidiene, care acum nu se mai produc sau se produc la scară mică, obiecte aparținând memoriei colective etc., iar scopul urmărit era conturarea unui “atlas al memoriei” din perspectiva designului ţărilor central-europene.

Din expoziția dedicată concursului: fiecare proiect trebuia să cuprindă trei fotografii ale obiectului propus și două texte: o scurtă descriere a obiectului şi motivaţiile care au dus la alegerea lui.

În timpul festivității de premiere, la Studio Tommaseo, Trieste

Deși am aflat târziu de concursul ale cărui înscrieri se încheiau pe 31 mai, ne-am bucurat să descoperim printre obiectele selectate două creații made in Ro. Este vorba despre lampa Retro, semnată YaU Concept (despre care v-am povestit pe larg aici), care a fost aleasă printre cele 33 de obiecte ce au intrat în finală. Dar și despre o ascuțitoare sub forma unei casete audio, al cărei design este semnat de tânărul Cătălin Nicolae Ursoiu (Cătălin are 20 de ani) și care a câștigat unul dintre marile premii ale competiției: premiul acordat de Fundația BEBA, din Veneția.

Lampa Retro este un exemplu de recuperare a trecutului recent, prin integrarea unui instrument muzical vechi, cu istorie, în designul unei lămpi. O puteți vedea și achiziționa în magazinul YaU.

 Ascuțitoarea propusă de Cătălin Ursoiu recuperează un gest al memoriei colective și afective, al generațiilor pentru care derularea firului încâlcit al casetei audio se făcea cu creionul. Nu îl cunoaștem pe Cătălin, dar îl felicităm pentru spontaneitatea ideii lui. Și sperăm să îi vedem cât de curând designul pe multe birouri, pentru că încă mai folosim creioane, nu-i așa? 🙂

Imposibil să nu vă trezească nostalgii! Gestul și interactivitatea pe care o presupune ascuțitoarea lui Cătălin i-a convins și pe membrii juriului.

Despre celelalte design-uri finaliste puteți citi pe site-ul concursului, iar o galerie a pieselor puteți vedea aici. Dacă însă ajungeți în Trieste până pe 13 septembrie, expoziția cu toate cele 33 de obiecte selectate vă așteaptă la Studio Tommaseo (via del Monte 2/1). Și pentru că acum știți despre concurs, rămâne să vă ținem la curent cu tema și data ediției viitoare.

Îi felicităm pe Mădălina Toader, de la YaU Concept, și pe Cătălin Ursoiu și, cu gândul la caseta lui ascuțitoare, nu ne putem abține să nu vă amintim despre o altă casetă, măsuță de cafea, pe care v-am prezentat-o de curând pe Designist.

One Comment

  1. Bravo, felicitari Madalinei si lui Catalin. Ma bucur mult sa aflu de premii.
    Deci ne pregatim pentru 2014, sper ca au citit si Alexe Popescu si Anca Petcu, Madi Andronic si Claudiu Stefan si toti prietenii Designist pe care i-ati prezentat aici

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed