5 motive pentru care nu trebuie să ratezi festivalul DIPLOMA 2018

De azi până pe 14 octombrie, fostul sediu al Muzeului Național al Literaturii Române, Casa Dacia (Casa Scarlat Kretzulescu, bulevardul Dacia nr. 12) se transformă în galeria tinerei generații de creativi din toată țara, la festivalul DIPLOMA. Dincolo de expoziția centrală, ediția de anul acesta mai include conferințe despre Antreprenoriatul Creativ şi Artele vizuale, petreceri, audiții de teatru (la Apollo111), dar și muzicalul Lumile lui Pan (la unteatru). În plus, grădina amplă a Casei Dacia devine un spaţiu special amenajat pentru socializare și petreceri pe tot parcursul festivalului, în intervalul 10:00-22:00.

DIPLOMAVernisajul expoziţiei are loc astăzi, 5 octombrie, de la ora 18:00, şi face parte din programul Noaptea Albă a Galeriilor – NAG.

Noi ne-am ales deja preferatele dintre cele 126 de lucrări selectate de boardul creativ al festivalului şi îți povestim mai jos, ca teaser pentru vizita pe care o s-o faci mai târziu la expoziția centrală.

Yeva Hovhannisyan – Hostel Modular Mobil pentru evenimente în spaţiu deschis (Arhitectură interior, selecţie arhitectură)

DIPLOMAYeva spune că este pasionată de redarea atmosferei şi personalităţii unui spaţiu şi totodată de modularitatea şi metamorfoza obiectelor, așa că şi-a ales ca temă de studiu abilitatea de a simţi spaţiul. Proiectul ei este inspirat din stilul Memphis şi acceptă călătoria ca parte a naturii umane, iar scopul lui este atribuirea unei personalităţi vii spaţiului.

DIPLOMA

Alexandru Dascălu – Revoltă Mută (Sculptură, selecţie arte plastice)

DIPLOMACât de lung e procesul de fragilizare a agresivității și cum arată rezultatul? Proiectul de mai sus pleacă de la obiecte iniţial dedicate revoltei, care au fost scoase din uz pentru a nu mai ridica niciun grad de periculozitate și care au devenit în final nişte jucării.

DIPLOMA

Așa cum explică tînărul artist, “motivul revoltei este indignarea bazată pe discrepanţa dintre lumea interioară a acestuia şi universul său exterior. Ideea de revoltă este exprimată prin strigăt, care comunică un moment de detaşare faţă de toate trăirile influențate de mediul exterior. Strigătul e un moment de maximă intimitate ce capată puterea de a reporni trăirile interioare şi de a remodela lumea exterioară”.

DIPLOMA

Christian Tudose – BODY POLITICS (Foto-Video, selecţie arte plastice)

DIPLOMA
BODY POLITICS se concentrează pe etapa de deconstrucție, numită și Albedo și portretizează tranziția de la dependența de spirit și spiritualitate la dependența de rațiune și explicații materiale, palpabile.

DIPLOMA

Artistul caută personalități în stereotipuri și clişee, privind moda ca pe un mijloc
de înlocuire a identității cu versiuni individuale reale.

Alice Voinea – Lexicon Posibil (Graphic design, secţiunea arte decorative)

DIPLOMALexicon Posibil reuneşte imagini realizate exclusiv cu ajutorul scannerului, dar se îndepărtează de funcţionalitatea sa originară și se îndreaptă spre experimente scanografice. Astfel, realizează transformarea informaţiei vizuale dintr-un mediu analog în mediul digital şi invers și obține rezultate mai puțin convenționale ale unor subiecte comune.

DIPLOMA

Demersul se poate asemăna cu traducerea unui cuvânt dintr-o limbă în alta, înţelesul lui nefiind un sinonim perfect, ci mai degrabă o reinterpretare locală, culturală, estetică.

Daliana-Elena Pavel, Cele Șapte (Ceramică-Sticlă-Metal, secţiunea arte decorative)

DIPLOMACele şapte sfere au ca punct de pornire cele şapte principii ale universului prezentate în “Kybalion”, scrisă de William Walker Atkinson, în care sunt adunate axiome hermetice  ca mentalismul, corespondenţa, vibraţia, ritmul, cauza-efectul, polaritatea şi genul. Invocarea acestor principii are rolul de a ne ajuta să înţelegem modul în care funcţionează universul.

DIPLOMA

Principiile sunt redate într-un mod simplu şi deosebit, fiecare piesă în parte își are locul în compoziție și în afara ei.

Fotografii: prin DIPLOMA

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed