O cabană finlandeză care te ridică printre copaci, departe de griji

„Ca să simți mai multă liniște și libertate, nu este nevoie decât de un pic de distanță”: aceasta a fost mantra arhitecților de la Studio Puisto, cei care au semnat recent construcția – cocon finlandez Niliaitta în noul complex turistic Kivijärvi din Parcul Național Salamajärvi. Mai exact, au creat iluzia desprinderii de grijile cotidiene ridicând prototipul cabanei din lemn pe o coloană înaltă de 4 metri.

Ce a rezultat este o poveste despre confort (chiar și) în mijlocul naturii, (chiar și) într-o vacanță pandemică.

Structura cabanei este, de fapt, o reinterpretare a vechilor construcții niliaitta, tradiționale pentru regiunea finlandeză Lapland: colibe înălțate de populația indigenă Samí pentru depozitarea mâncării în siguranță. 

Dincolo de a crea acest sentiment de detașare (de care, chiar dacă pare de necrezut, putem duce lipsă chiar și în acest context singuratic), înălțarea cabanei Niliaitta pe o singură coloană are și un aport ecologic important: amprenta construcției este redusă la diametrul stâlpului de susținere. În plus, arhitecții au decis poziția cabanei în pădure așa încât să micșoreze cât mai mult posibil numărul de copaci pe care au fost nevoiți să îi elimine.

Citește și: O cabană mobilă, de doar 9 mp, pe care o poți duce într-o vacanță pandemică

Adaptarea la coordonatele mediului natural a fost una dintre principiile de bază ale proiectului, așa cum vezi și în fotografii: lemnul vopsit în negru ajută cabana să se confunde cu împrejurimile…

…și textura panourilor verticale din care este compusă reproduce siluetele copacilor. Scara prelungă te conduce la înălțimea cabanei, iar la interior te așteaptă un întreg perete vitrat ca să privești panorama. Este, în egală măsură, un element de efect și o metaforă inspirațională: ne detașăm, dar nu ne desprindem cu totul de context 😉.

Citește și: Tree Hotel, reședința de vară cool, care te ține în pom

De altfel, amenajarea interioară minimală își propune să nu distragă atenția de la natura care se vede prin fereastră. Ai la dispoziție strictul necesar pentru confort deplin – patul, un duș spațios, ba chiar și o chicinetă -, dar accesoriile superflue lipsesc. Trebuie să știi și că Niliaitta se bucură de apă curentă și de electricitate: instalațiile necesare sunt ascunse sub scara exterioară.

Citește și: Ai visat vreodată să locuiești într-o peșteră?

Construcția actuală este prototipul proiectului, însă complexul Kivijärvi se va completa în curând cu alte 25 de cabane cu designuri diferite – unele vor sta pe pământ, altele vor pluti pe lacul din apropiere, alături de o saună și un centru de conferințe. Noi ne încheiem vizita virtuală cu gândul că, după ce vom putea călători fără griji, ne vom rezerva aici o vacanță 😉.

Fotografii: Marc Goodwin, Archmospheres

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed