Design history: lampa Arco, felinarul din livingul tău
În încercarea noastră de a vedea partea plină (și designist) a paharului ultimului an, ne-am gândit la un mic exercițiu de imaginație pentru cei care lucrează de acasă: dacă ai pune alături o imagine a ședințelor dinainte de Zoom și una din vremurile Zoom, câte diferențe de amenajare ai descoperi? Noi am miza în primul rând pe soluțiile de iluminat: potrivit ultimelor rezultate, popularitatea lămpilor de birou și a lampadarelor a crescut mult în ultimul an, de când întâlnirile pe Zoom de tot soiul sunt la ordinea zilei și își cer propria scenografie. Pornind de la această premisă, îți povestim despre una dintre cele mai cunoscute lămpi din design history: Arco, semnată de designerii italieni Achille și Pier Giacomo Castiglioni pentru compania Flos în 1962. Sigur, poate că Arco nu este (încă) pe lista voastră de cumpărături (sau a noastră), dar nimeni nu ne oprește să visăm, nu? 😊 Citește și: Ce lampă ne-ar plăcea să plutească deasupra mesei de dining Achille și Pier Giacomo Castiglioni Dacă ți se pare că proporțiile Arco și mai ales baza ei masivă, din marmură de Carrara, se potrivesc mai degrabă unui scenariu exterior, urban (lampa cântărește 65 kg!), decât unui interior cosy, atunci am putea spune că ai dreptate. Dar doar într-o anumită măsură. Inspirația pentru Arco au fost felinarele stradale pe care frații Castiglioni le-au decontexualizat, urmând trendul Ready Made al anilor 1960, și le-au adaptat tehnic pentru viața domestică.
Citește și: Design history: LC4, șezlongul relaxării prin excelență Schițele originale ale lămpii Arco Totuși, pe parcursul producției a intervenit o problemă: contragreutatea de care ansamblul avea nevoie ca să se susțină. Inițial, designerii au ales cimentul, o variantă care s-a dovedit eficientă tehnic, dar ineficientă din punct de vedere financiar:
Apropo de soluții practice: dacă te întrebi ce-i cu orificiul din blocul de marmură, trebuie să știi că fiecare baza paralelipipedică Arco este traversată de un canal prin care, potrivit producătorilor, poți introduce o bară suficient de solidă ca susțină întreaga greutate a lămpii și care să te ajute să muți lampa împreună cu o altă persoană. Estetic și eficient! Citește și: Canapeaua Bocca, de la Zeița Frumuseții suprarealiste în supermuzeele lumii De-a lungul anilor, lampa Arco a devenit una dintre cele mai imitate și replicate piese de design din întreaga lume. Dar creativitatea fraților Castiglioni nu s-a oprit aici: tot în 1962 și tot pentru Flos, au semnat lampa Taccia ⬆, un reflector din aluminiu, cu tente industriale, care a avut mare succes. Lor li se adaugă lampa Snoopy, care stilizează profilul personajului de desene animate cu același nume și îl așază tot pe o bază din marmură de Carrara… …și lampa suspendată Taraxacum, un cocon care dispersează misterios lumina. Fotografii: prin Flos |