O plimbare prin două orașe în care arhitectura a luat-o înaintea culorilor Pantone 2021

Să începem cu un pic de context, în cazul în care nu ești încă la curent cu știrile cromatice ale acestui an: celebra culoare Pantone, cea care are capacitatea de a modela trenduri și de a influența deciziile cumpărătorilor din toată lumea, sunt, anul acesta, două culori 😉. Este firesc, avem nevoie de sprijin suplimentar ca să îi facem față (și) acestui an contradictoriu. Așa că Pantone a ales pentru asta un cuplu cromatic complementar, menit să împace nuanțele extreme ale emoțiilor noastre:

  • PANTONE 13-0647 Illuminating este nuanța electrică de galben care simbolizează energia și veselia autentice și esențiale pentru anul acesta;
  • PANTONE 17-5104 Ultimate Gray sugerează elementele rezistente ale vieții noastre, bazele solide pe care ne putem susține. 

Foto: Pantone

„Uniunea dintre durabilul Ultimate Gray și vibrantul Illuminating exprimă un mesaj combinat: suntem pozitivi și suntem puternici. Practic și solid, dar în același timp cald și optimist: este un cuplu de culori care ne dă reziliență. Avem nevoie să fim încurajați și orice cadru care ne oferă acest sentiment este binevenit în timpurile pe care le traversăm acum”, a explicat Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute. 

Foto: Pantone

Noi continuăm ideea de mai sus: dacă orice cadru care ne ajută să ne restabilim echilibrul este binevenit, ce ar fi să ne întoarcem pentru asta către unele dintre marile noastre pasiuni – arhitectura și călătoriile? 😊 Da, știm că nici anul acesta nu vom călători foarte mult, dar asta nu ne oprește să visăm și să ne inspirăm pentru planurile de călătorie din anii mai senini care (sperăm că) vor veni.

Citește și: “Sindroms” – revista într-o singură culoare, creată de două românce

Cu atât mai mult cu cât, în documentarea noastră, am descoperit că arhitectura urbană a luat-o înaintea culorilor Pantone 2021: s-a întâmplat în orașul mexican Izamal, supranumit The Yellow City (Orașul Galben) datorită construcțiilor lui rupte din soare, și în scoțianul Aberdeen, cunoscut și ca The Grey City (Orașul Gri) datorită clădirilor lui solide (și sumbre), care au fost construite în secolul 18, 19 sau începutul secolului 20 și supraviețuiesc și azi.

Îți spunem mai jos povestea amândurora!

Izamal, el pueblo mágico

Foto: Philippe Hugonnard

„Un val de adrenalină”, „o înghețată înghițită pe nerăsuflate”, „medalia de aur a orașelor mexicane” – micul oraș mexican Izamal, la origine una dintre așezările civilizației Maya, a primit toate aceste etichete datorită zidurilor galben-aurii care se înlănțuiesc de la un capăt la altul al fiecărei străzi – nu-i așa că nuanța aduce foarte bine cu Illuminating-ul despre care îți spuneam mai sus?

Tot culoarea clădirilor a adus Izamal pe lista celor 132 de pueblos mágicos, o inițiativă a guvernului mexican de promovare a orașelor cu arhitectură, natură, tradiții neobișnuite. Totuși, motivul acestei cromatici rămâne neclară: o versiune spune că obiceiul provine dintr-un omagiu adus zeului soarelui din cultura Maya, Kinich Kakmó; altă versiune, mult mai recentă, leagă explicația de vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 1993, când municipalitatea a decis să înfrumusețeze și să energizeze orașul colorându-l.

Citește și: Submarinul galben de pe un bloc din București

Foto: Jorge Ramirez / Unsplash.com 

Indiferent care este realul motiv, Izamal rămâne unul dintre cele mai fotogenice orașe din lume: fie că sunt lăcașe de cult, ca Mânăstirea Sfântului Antonio de Padua, sau simple case, clădirile lui sunt megalitice, create din blocuri de piatră masive ornamentate, cu detalii și arcade albe și colțuri rotunjite. Nu te aștepta aici la carnavaluri extinse și petreceri fără sfârșit în piața centrală: energia orașului vine mai degrabă din cromatica lui electrizantă, nu atât din viața lui exterioară.

Foto: Dominika Hesunova / Unsplash.com 

Foto: Jose Pablo Dominguez / Unsplash.com 

Aberdeen, orașul granitului

Foto: Blazej Marczak

Am fi putut pune pe lista orașelor cu arhitectură gri Berlinul sau chiar Bucureștiul (!), dar ne-am dorit să pornim de la Pantone 2021 ca să ne deschidem noi perspective, nu? E drept că Aberdeen, al treilea cel mai populat oraș scoțian, poate părea cam posomorât: plouă adeseori, iar multitudinea de clădiri gri, cât vezi cu ochii, nu par să ajute prea mult la schimbarea atmosferei. Totuși, dacă pătrunzi dincolo de primul strat al peisajului urban, The Grey City are puterea de a căpăta și o altă valență: a durabilității.

Foto: Laurențiu Morariu / Unsplash.com 

Estimările arată că mai bine de 50%  dintre clădirile din Aberdeen sunt construite din granit, rocă magmatică exploatată intens în regiune până în anii 1970. Sigur că nu este un material dintre cele mai fotogenice, însă este dur și rezistent, așa că, în unele zone, arhitectura orașului supraviețuiește de secole. Clădirile sunt impunătoare și ușor de întreținut și astăzi, așa că, dacă ajungi acolo, vei fi privat de nesuferitele și îndelungatele sesiuni de reconstrucție cu care ne-am obișnuit în București și nu numai.

Citește și: Cine spune că apartamentul unei familii cu copii nu poate fi gri?

Colegiul Marsichall din Aberdeen, a doua cea mai mare clădire din granit din întreaga lume, după El Escorial, reședința oficială a Regelui Spaniei. Foto: Wikimedia/CC

De la edificii extinse, în stil gotic ⬆, la clădiri oficiale, monumente și statui, ba chiar și zone rezidențiale, granitul îți va fi continuu partener de plimbare prin Aberdeen. Și iată un pont dacă ți se pare prea mohorât: privite de-aproape, zidurile din granit ascund cristale de mică, mineralul strălucitor care a dat orașului și un supranume suplimentar mai carismatic, „The Silver City” (Orașul Argintiu)💎 .

Călătorii plăcute și colorate!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed