Design history: lampa Arco, felinarul din livingul tău

În încercarea noastră de a vedea partea plină (și designist) a paharului ultimului an, ne-am gândit la un mic exercițiu de imaginație pentru cei care lucrează de acasă: dacă ai pune alături o imagine a ședințelor dinainte de Zoom și una din vremurile Zoom, câte diferențe de amenajare ai descoperi? Noi am miza în primul rând pe soluțiile de iluminat: potrivit ultimelor rezultate, popularitatea lămpilor de birou și a lampadarelor a crescut mult în ultimul an, de când întâlnirile pe Zoom de tot soiul sunt la ordinea zilei și își cer propria scenografie.

Pornind de la această premisă, îți povestim despre una dintre cele mai cunoscute lămpi din design history: Arco, semnată de designerii italieni Achille și Pier Giacomo Castiglioni pentru compania Flos în 1962. Sigur, poate că Arco nu este (încă) pe lista voastră de cumpărături (sau a noastră), dar nimeni nu ne oprește să visăm, nu?  😊

Citește și: Ce lampă ne-ar plăcea să plutească deasupra mesei de dining

Achille și Pier Giacomo Castiglioni

Dacă ți se pare că proporțiile Arco și mai ales baza ei masivă, din marmură de Carrara, se potrivesc mai degrabă unui scenariu exterior, urban (lampa cântărește 65 kg!), decât unui interior cosy, atunci am putea spune că ai dreptate. Dar doar într-o anumită măsură. Inspirația pentru Arco au fost felinarele stradale pe care frații Castiglioni le-au decontexualizat, urmând trendul Ready Made al anilor 1960, și le-au adaptat tehnic pentru viața domestică.

„Ne-am dorit să creăm o lampă care proiectează lumina chiar deasupra mesei. Totuși, ca să lăsăm suficient spațiu în jurul mesei, baza lămpii trebuia să se afle la cel puțin 2 metri distanță de ea. Așa a apărut ideea arcului: am hotărât să ne folosim de materiale care se aflau deja pe piață și am descoperit că secțiunea de oțel curbat ne era de mare ajutor”, au explicat designerii. 

Citește și: Design history: LC4, șezlongul relaxării prin excelență

Schițele originale ale lămpii Arco

Totuși, pe parcursul producției a intervenit o problemă: contragreutatea de care ansamblul avea nevoie ca să se susțină. Inițial, designerii au ales cimentul, o variantă care s-a dovedit eficientă tehnic, dar ineficientă din punct de vedere financiar:

„În final, am optat pentru marmura pentru baza lămpii Arco: este mai grea decât cimentul, așa că, pentru aceeași greutate, aveam nevoie de o cantitate mai mică și de un cost mai jos”.

Apropo de soluții practice: dacă te întrebi ce-i cu orificiul din blocul de marmură, trebuie să știi că fiecare baza paralelipipedică Arco este traversată de un canal prin care, potrivit producătorilor, poți introduce o bară suficient de solidă ca susțină întreaga greutate a lămpii și care să te ajute să muți lampa împreună cu o altă persoană. Estetic și eficient!

Citește și: Canapeaua Bocca, de la Zeița Frumuseții suprarealiste în supermuzeele lumii

Obiecte iconice de design Italia anilor 60 designist 12

De-a lungul anilor, lampa Arco a devenit una dintre cele mai imitate și replicate piese de design din întreaga lume. Dar creativitatea fraților Castiglioni nu s-a oprit aici: tot în 1962 și tot pentru Flos, au semnat lampa Taccia ⬆, un reflector din aluminiu, cu tente industriale, care a avut mare succes.

Lor li se adaugă lampa Snoopy, care stilizează profilul personajului de desene animate cu același nume și îl așază tot pe o bază din marmură de Carrara…

…și lampa suspendată Taraxacum, un cocon care dispersează misterios lumina.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed