Am pornit la vânătoare: 5 mituri despre pernele și pilotele din puf de gâscă

Avem un obiectiv simplu, dar cu bătaie lungă: să facem ordine în informații pentru ca tu să dormi mai bine. La propriu: știm cu toții cât de important este un “instrumentar” confortabil pentru odihna zilnică, nu? Așa că le-am cerut ajutorul celor de la Poohy, brandul născut în Bulgaria și ajuns recent în România, ca să demontăm câteva dintre miturile care ne împiedică să facem alegeri mai conștiente, mai sustenabile, în mai strânsă conexiune cu natura.

În cazul în care nu ai citit încă interviul nostru realizat recent cu Milen Ganzurov (foto ⬇️), CEO-ul și fondatorul brandului Poohy, atunci îți explicăm în continuare de ce i-am ales tocmai pe ei pentru background info-ul care ne-a ajutat să scriem acest articol: sunt specializați în crearea și producția pernelor și pilotelor din puf de gâscă (și rață) și bumbac natural, lucrate manual. Mai exact, produsele din portofoliul lor sunt moi, ușoare, durabile, termoreglabile! Unde mai pui că materialul este regenerabil.

Citește și: Câtă aventură creativă este în somnul ușor ca puful de gâscă?

Mai jos, punem rând pe rând sub reflector cele mai cunoscute 5 mituri despre puful și penele de gâscă și le deconstruim. Scroll pentru explicații simple și istețe, cu design și confort incluse 😴.

Mitul 1: penele provoacă alergii

Este vorba, de fapt, despre o explicație ușor de dedus, așa cum ne-au explicat cei de la Poohy: când produci un obiect hipoalergenic, cel mai la îndemână este să îl popularizezi sugerând că toate celelalte produse de același tip sunt… alergenice. Totuși, nu este nevoie decât de o mică investigație ca să îți dai seama că adevărul e cel puțin surprinzător: potrivit unui studiu comparativ realizat de experții de la Ohio State University Wexner Medical Center, pernele gândite ca fiind anti-alergenice provoacă, de fapt, semnificativ mai multe reacții alergice decât cele din puf de gâscă!

Ba mai mult: cercetările arată că pernele și pilotele din materiale sintetice nu sunt țesute suficient de strâns, așa că devin, în timp, adevărate buzunare pline de acarieni și praf.

Ei bine, am aflat că o pernă sintetică din poliester conține de 8 ori mai mulți alergeni decât o pernă din puf și pene sau doar din puf!

“Porii fețelor de pernă sunt un teren propice pentru bacterii, germeni, ba chiar și ciuperci. Pe măsură ce le folosim, sebumul pielii noastre le pătează, iar asta atrage chiar mai mulți microbi. Pe scurt, fețele de pernă devin ușor o adevărată rețetă pentru reacțiile alergice, iar asta li se aplică inclusiv așa ziselor perne anti-alergice”, ne-a explicat Milen. 

Ca urmare, Poohy vine cu o lămurire 📢: ce poți considera alergie la pene este, cel mai probabil, o alergie la bacteriile pe care le pot acumula lenjeriile de pat care nu au fost spălate cu suficientă atenție. Info suplimentare te așteaptă aici.

Mitul 2: păsările sunt rănite pentru obținerea pufului

Sigur că, acum multă vreme, gâștele deveneau ușor victime ale confortului nostru, dar asta se întâmpla înainte de apariția legilor pentru protecție a animalelor. Așa că respiră adânc, avem detalii care te vor face să dormi mai liniștit.

“Și păsările trec prin fenomenul năpârlirii: după ce penajul li se maturizează, păsările pot fi periate delicat ca să le ajutăm să renunțe la pene fără să le facem rău. Apoi, o nouă generație de pene urmează să crească, în mod natural. A doua modalitate: penele sunt un rezultat adiacent al industriei cărnii, pe care nu îl irosim. Nicio pasăre nu este rănită sau sacrificată pentru industria pufului și penelor”, ne spun cei de la Poohy.

Mitul 3: pernele din puf atrag căldura și devin inconfortabile

Hai să îl numim un adevăr pe jumătate. Da, puful este un izolator excelent, prin urmare atrage căldura – așa îți asigură confortul în timpul iernii, chiar și când temperaturile coboară la -20°C.  De altfel, calitatea aceasta îl face materialul ideal pentru o multitudine de produse, de la pilote la geci.

“În plus, puful de gâscă are o altă proprietate excelentă: ventilarea. Iată cum funcționează: calitatea pufului se măsoară în densitate sau putere de umplere. Cu cât densitatea este mai mare, cu atât mai puține ghemotoace va forma puful, pentru că se va ventila mai bine. Deci, de fiecare dată când vă doriți produse din puf de calitate, perfecte și pentru iarnă, și pentru vară, recomandarea noastră este să alegeți puf de gâscă din Polonia, Ungaria, Franța, cu densitate remarcabilă. Apropo: da, și puful din produsele Poohy vine tot din aceste țări 😊“, ne-a spus Milen. 

✔ Info suplimentare despre puterea de umplere găsești pe blogul Poohy.

Mitul 4: puful de gâscă este mai calitativ decât cel de rață

Se bazează, de fapt, pe o preconcepție: puful de gâscă are un aspect mai bogat, așa că pare mai consistent decât cel de rață. Totul ține, de fapt, de vârsta pufului (un puf ajuns la maturitate este mai rezistent și își va menține mai mult timp capacitățile termoreglatoare și izolatoare) și de puterea lui de umplere sau densitatea.

Totuși, diferențele dintre puful de gâscă și cel de rață nu sunt semnificative: ambele tipuri de puf natural asigură aceeași izolație (cu aceeași putere de umplere), sunt ușoare și pufoase și au aceeași structură esențială care le face cele mai bune izolatoare cunoscute de om. Ne asigură Poohy în articolul dedicat.

Mitul 5: produsele din puf de gâscă sunt foarte scumpe

Este o afirmație discutabilă: prețurile pernelor și pilotelor din puf de gâscă sunt, într-adevăr, ceva mai ridicate decât media. Dar există două motive clare pentru asta, iar cei de la Poohy ni le-au explicat:

“În primul rând, nu este ușor să obții calitativul puf de gâscă, iar tot ce este dificil de obținut este și costisitor. În al doilea rând, acest gen de produse necesită investiții mai mari în campanii de branding și marketing, iar această ecuație le ridică prețul peste bugetul mediu. Desigur, asta dacă nu găsești perne și pilote din puf de gâscă de calitate excepțională, dar disponibile la prețuri simțitor mai scăzute decât ale celorlalte din aceeași categorie, pentru că nu pun accentul pe branding”, adaugă Milen, CEO Poohy.

Așadar, tu ce alegi? Pernă și pilotă din puf sau din material sintetic?
Noi am ales cu ceva ani în urmă – și nu doar pentru că ne place foșnetul odihnitor al pufului în lenjeria de pat… 😊

———–
Dacă ai nevoie de mai multe detalii, poți să iei legătura cu specialiștii Poohy aici:

📢 Website: poohy.ro
📢 Email: office@poohy.ro
📢 Telefon: 0785 546 232

Foto: prin Poohy

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed