Molteni&C deschide primul flagship store din România, iar noi am fost să-l vizităm

Mijlocul lunii septembrie a venit cu tot felul de noutăți, dar mai ales cu o celebrare a designului high-end italian, ca și cum o frântură din faimosul festival de design de la Milano (I Saloni) ar fi sosit la București. 😊

Da, acesta a fost sentimentul pe care l-am avut preț de câteva ore, cât am petrecut în noul flagship store Molteni&C, găzduit de una dintre cele mai frumoase case de pe Calea Dorobanți (la numărul 202), renovată de la A la Z și transformată într-un univers al mobilierului italian cu o tradiție de peste opt decenii.

O clădire impresionantă, renovată magna cum laudae

Un astfel de magazin (peste 305 mp sunt împărțiți între parter, primul etaj și mansardă)  nu putea prinde viață decât într-o clădire impresionantă, care a fost renovată până la cele mai mici detalii: la exterior, ferestrele încadrează piesele expuse devenind niște tablouri urbane supradimensionate, în timp ce interiorul cu finisaje neutre devine un canvas pentru piesele de mobilier iconice Molteni&C.

Situată în inima Bucureștiului, casa aparține unui cartier care se bucură acum de protecția patrimoniului cultural. De-a lungul anilor, zona s-a dezvoltat într-un ritm alert, aflându-se acum la intersecția clădirilor de birouri, studiourilor de artă, cu buticuri locale, restaurantelor rafinate și caselor frumos restaurate, care găzduiesc ambasade sau reședințe ale ambasadorilor.

Poziția magazinului, aflat într-un cartier care găzduiește case Beaux-Arts (mici palate care ilustrează gustul pentru arhitectură al elitei bucureștene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea), nu garantează doar o experiență de top, ci subliniază și spiritul cultural al Grupului Molteni.

Și, pentru a înțelege mai bine brandul, până vei face o vizită noului flagship store, îți dăm în continuare câteva repere istorice din identitatea Molteni&C. ⬇️

Noi încă am rămas cu gândul la scara spectaculoasă în spirală ⬆️. Biblioteca Hector împarte vizual aceste două zone: pe de o parte, canapeaua Paul, fotoliul Margou, măsuțele Pannacotta și 45° Grado, pe de altă parte o configurație Dada spațioasă, care include insula de bucătărie VVD și Coloanele tehnice 2.0.

Când puterea stă în detalii

“A long ride, with a few obstacles and many challenges, from 1934 to the present. And the feeling that it is never enough… No, “knowledge” is not enough anymore, but we have a magnificent obsession for quality every day and in every detail.”

Așa își începe povestea brandul Molteni&C pe website-ul oficial. Aflăm că totul a început ca o afacere de familie, în 1934, când Angelo Molteni, și-a deschis propriul său atelier de mobilă în Giussano. În anii ’50, numele Molteni era deja asociat cu cel mai înalt nivel de calitate, iar colaborarea cu arhitectul elevețian Werner Blaser îi aducea premiul I în cadrul concursului “Mostra Selettiva – Concorso Internazionale del Mobile”.

În 1961, Angelo Molteni se alătură grupului de antreprenori care a pus bazele celebrului eveniment Salone del Mobile Milano, a cărui primă ediție avea loc pe 24 septembrie 1961. Urmează o perioadă înfloritoare, cea a anilor ’60-’70, cu inovații în design și o atenție aproape obsesivă pentru detalii – acum se puneau bazele soluțiilor inedite de mobiliare customizabile, parte din esența brandului și astăzi.

Anii ’80 aduc companiei un parteneriat de lungă durată cu arhitectul și designerul Aldo Rossi, care se concretizează în piese de design icon precum Carteggio desk, Milano chair sau Parigi armchair.

Sărim, în scurta noastră poveste (asta ca să ne întoarcem la subiectul nostru de astăzi – flagship store-ul din București), în 1994, când Molteni&C primește premiul Compasso d’Oro. Iată ce spunea juriul de atunci: “Among the key players of Italian furniture culture, it has excelled in presenting a range of products designed with constant dignity, guaranteed quality and a broad vision of the cultural context”.

Întregul front de lucru al bucătăriei, inclusiv cele două cuptoare, pot fi mascate cu ajutorul ușilor culisante, complet mascate în corpul de mobilier.

Mixul stilistic ideal, cel puțin pentru noi

Astăzi, piesele iconice Molteni&C sunt semnate de designeri celebri precum Patricia Urquiola, Ferruccio Laviani, Rodolfo Dordoni, Hannes Wettstein și Ron Gilad, asta ca să menționăm doar câțiva, însă întreaga listă o poți consulta aici.

Iar dacă ar fi să rezumăm într-o frază ce am văzut în magazinul flagship Molteni&C de pe Calea Dorobanți: un mix ideal și perfect balansat între confortul absolut al designului italian și minimalismul specific designului nordic. 😊

Ne-am dat greu duși în urma turului pe care l-am făcut în compania gazdelor noastre – arhitecții de la BL Associates, care s-au ocupat atât de renovarea casei, cât și de amenajarea spațiului. Nu am avut sentimentul că ne aflăm într-un magazin, ci că suntem în vizită, la cineva acasă – întreaga amenajare interioară a fost gândită într-o cheie domestică. Rezultatul este un cadru de impact, care pune în valoare colecțiile Molteni&C, creând un spațiu cald, primitor și experiențial.

Am mai adăuga că fiecare piesă te îndeamnă să-i atingi frumusețea 🙂 Iar atunci când componenta senzorială este parte din designul unui obiect, știi că vorbim despre excelență.

Traseul începe cu o avanpremieră rafinată a unui living familiar: ne întâmpină canapeaua Marteen, măsuța Louisa și fotoliile Elain – toate proiectate de directorul de creație Molteni&C, Vincent Van Duysen. Covorul Dedalo, de Marta Ferri, încadrează masa Diamond, de Patricia Urquiola, și scaunele Devon, de Rodolfo Dordoni. 

Experiența Molteni&C continuă la primul etaj:  canapeaua Gregor, de Van Duysen, fotoliul Kensington, de Dordoni, și mesele Alisee, de Matteo Nunziati, Attico, de Nicola Gallizia, și Vicino, de Foster + Partners. 

Pentru a completa spațiul, o compoziție din Gliss Master încadrează covorul Palette și pouf-ul Domino Next, rezultând cel mai primitor și elegant dressing. Ușile din fundal sunt îmbrăcate în piele naturală – le-am atins 😊

În final, un strop de backstage info

Last but not least, trebuie să-ți spunem că magazinul flagship este rezultatul unui parteneriat cu BL Associates, un studio consacrat în România, condus de Brandon Lee, împreună cu asociatul său, Eduard Barbu. Cu un portofoliu care reunește proiecte pe segmentul corporate, bănci, private banking, ospitalitate și proiecte de retail, până la proiectarea de locuințe și loft-uri pentru clienți premium, BL Associates livrează proiecte la cheie în România și în întreaga lume.

Expertiza proprietarului, ale cărei rădăcini pot fi regăsite în creativitatea și soluțiile inovatoare abordate pentru amenajarea spațiului, variază de la mici obiecte de design, până la piese individuale de mobilier și amenajări interioare pentru proiecte de ospitalitate și rezidențiale realizate pentru clienți din SUA, Muntenegru, Georgia, China, Taiwan și Iordania.

Poți să intri în legătură cu Molteni&C aici:

📢 website: molteni.it
📢 instagram.com/moltenidada
📢 facebook.com/moltenidada
📢 pinterest.com/moltenidada

Fotografii: Sabin Prodan

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed