Atelier Mustață sau cum să creezi fotolii cu personalitate 100% românească

Lena, Octav și Alecu nu sunt niște școlari cu ghiozdănel în spate mergând zburdalnic către o școală din, să zicem, regiunea Ardealului, așa cum ne-a dus pe noi gândul. Deși ar putea la fel de bine să ne facă o vizită permanentă fiecăruia dintre noi, căci cine n-a auzit încă de Atelier Mustață și fotoliile lui o să rămână mai mult decât curios în urma discuției pe care am avut-o cu Ciprian Andrei, un tânăr antreprenor cu multe idei practice și viziune.

atelier mustata-designist2

Prima dată am auzit de Atelier Mustată la Apropo TV. Mi s-a părut interesant cum un absolvent de Drept, care a lucrat în vânzări și publicitate încă de la 18 ani, a reușit să facă de curând această schimbare la 180 grade în cariera sa. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut mult și fotoliile, așa că mi-am propus să aflu mai multe despre ele și despre cum poți face mobilier de calitate, cu linii curate și prețuri accesibile  în România.

Astfel, am analizat un pic piața românească pe segmentul fotoliilor retro-contemporane, stil de care vă povesteam și în vizita noastră în apartamentul interbelic din București. Rezultatul a fost destul de clar: Atelier Mustață nu pare să aibă o competiție serioasă în primul rând datorită raportului calitate-preț pentru piesele de mobilier hand & custom made. Dacă ești în căutarea unui fotoliu personalizat, comod, practic, rezistent, cu un design retro simplu și de efect, iar portofelul te împinge mai degrabă către marele retailer nordic, zic să te mai gândești o dată. 

atelier mustata-designist1Alecu

Povestea Atelierului Mustață începe foarte recent, în vara acestui an. Ciprian plecase deja de ceva timp din publicitate și cocheta cu ideea de a produce fizic o idee, de a vinde mai mult decât un serviciu către client, de a se reprofila cu totul, după cum ne povestește chiar el, fondatorul ideii devenite în doar câteva luni o afacere în creștere:

“M-am așezat pe un fotoliu și m-am gândit. Ar fi fost multe direcții de abordat. Și mi-am dat seama că, de fapt, ideea era chiar sub ochii mei. Un fotoliu! În următoarele două săptămâni am văzut aproximativ 200 de fotografii cu fotolii pe zi. Chiar am desfăcut în bucăți două trei fotolii de prin casă, să văd din ce și cum sunt făcute. Apoi s-a produs inevitabilul: m-am îndrăgostit de acest obiect, dacă pot să spun așa.”

atelier mustata-designist5Fotoliul Lena are cadrul din lemn de frasin, scheletul din lemn de brad și buretele interior îmbrăcat în tapițerie textilă.“Esența frasinului are o poveste. Nu este monotonă. Și, pentru că frasinul este atât de diferit, prin jocul fibrei, dacă punem două fotolii Lena unul lângă altul, o să vedeți că fiecare piesă este unică”, ne spune Ciprian.

atelier mustata-designist12

L-am luat la mai multe întrebări pe Ciprian Andrei despre noul lui brand 100% românesc.

Ce aduc nou pe piață piesele de mobilier Atelier Mustață, ce le diferențiază?

Piesele produse de Atelier Mustață se poziționează între mobilierul de scurtă durată, de serie, cu un preț mic, și mobilierul de autor, ediție limitată, cu un preț mare. Noi putem oferi un preț rezonabil pentru o calitate și un design superior. Având în vedere acest lucru, pot spune că piesele de mobilier produse la noi sunt, în primul rând, sincere și se bazează pe principiul totul la vedere. Vreau ca fotoliile să fie 100% produse în România. Materia primă vreau să fie autohtonă, în cea mai mare parte. Manopera, la fel. Nu-mi place când aud că lemnul din pădurile noastre ajunge lemn de foc în alte țări.

atelier mustata-designist14

Cât durează realizarea unui fotoliu?

Depinde de fotoliu. Cele din lemn masiv se realizează mai greu, este ceva mai multă muncă la manoperă, fiind în totalitate handmade. Spre exemplu, un fotoliu Lena tapițat se realizează în două zile, un Octav în trei, iar Alecu tot cam în două zile, pentru că este tot realizat manual. Însă noi lucrăm cu stoc, așa că cine dorește nu trebuie să aștepte.

atelier mustata-designist8Octav este realizat integral din lemn de frasin și are perne textile detașabile, cu umplutură de burete.

atelier mustata-designist15

Ni-l poți descrie puțin pe cumpărătorul fotoliilor Atelier Mustață?

Având în vedere prețul deloc prohibitiv, cumpărătorul produselor Atelier Mustață vine din pătura de mijloc. Designul produselor este unul modernist, cu conotații retro, așadar se adresează celor cu studii medii și superioare, care sunt familiari cu acest stil și îl îndrăgesc. Tot prin linia designului pieselor, ușor nostalgică (pe de o parte) și actuală (pe de altă parte), aș putea spune că este un produs destinat persoanelor de peste 25 de ani. De asemenea, fotoliile se adresează tuturor celor care vor să încurajeze dezvoltarea producției românești de calitate – o pot face cumpărând produse Made in Romania, printre care și cele de la Atelier Mustață.

Final_Atelier_Mustata

 “Mi-aș dori să aud numele brandului stâlcit și pronunțat greșit, cu cea mai amabilă bunăvoință, de un englez, un francez sau un flamand și atunci o să spun: uite că se poate să fie și invers“, povestește cu haz Ciprian.

Care este povestea din spatele numelui brandului ?

A fost odată un străbunic. Al meu. Pe care nu l-am cunoscut, însă l-am văzut într-o fotografie veche. Era tâmplar de meserie, iar când mă uitam la fotografie îmi plăcea ceva la el. Ceva ce-i dădea putere de caracter. Mustața. Individul avea o mustață mare și ascuțită, gen Pancho Villa, mexicanul luptător de gherilă. Nu i-am spus stră-bunicului pe nume, ci i-am spus Mustață. Apoi am desenat logo-ul după fotografie.

Cum ai ales numele pieselor de mobilier?

Piesele poartă nume românești, pentru că brandul este românesc. Lena este o tânără modernă, stilată; Octav un tip serios și puternic; Alecu este un tânăr din generația Y.

atelier mustata-designist16

atelier mustata-designist6

atelier mustata-designist0

 Pentru fotoliul Alecu, există mai multe opțiuni de design al “tapițeriei”, semnate de creativi români. Modelul standard este manufacturat din piele naturală și un cadru vopsit electrostatic.

atelier mustata-designist4

Spune-ne mai multe despre colaborarea ta cu Kitră și Cutărică, artiștii care personalizează grafic fotoliul Alecu.

Pe Kitră îl cunosc de multă vreme. Îmi plac mult ideile lui și îmi place de el, ca om. A fost prima opțiune pentru mine, pentru printurile fotoliului Alecu. Pe Cutărică l-am cunoscut printr-un prieten bun, iar lucrările lui mi s-au părut pe aceeași lungime de undă cu designul fotoliului Alecu. Mi-a plăcut foarte mult colaborarea noastră.

Vor urma și alte colaborări, cu alți designeri români?

Da, este un proiect deschis pentru designerii și artiștii români, care pot interveni cu cel puțin trei pattern-uri și care, bineînțeles, astfel se bucură de o extra recunoaștere artistică în lumea designului.

atelier mustata-designist9

Livrezi peste tot în țară? Produsele necesită și asamblare odată ajunse la destinație?

Da, livrez absolut oriunde ajunge un curier. Fotoliile necesită asamblare, opțional. Dacă se dorește, le pot trimite gata asamblate (dar implică un cost mai mare pentru transport) sau neasamblate, standard. Clientul va asambla singur fotoliul după o schemă prietenoasă.

Au existat și comenzi personalizate până acum? Dacă un client își dorește fotoliul Lena pe o cu totul altă culoare decât cele de pe site sau cu altă tapițerie, se poate?

Bineînțeles că se poate. Paleta textilă acoperă toată gama de culori, dar se poate personaliza și cu alte texturi. Am făcut fotolii și în variantă de piele naturală.

Care este fotoliul tău preferat și de ce? 🙂

Toate-mi plac. Pentru mine sunt ca o familie. N-am cum să spun că am un favorit, pentru că fiecare dintre ele are o personalitate diferită. Sunt trei moduri de abordare, total diferite.

atelier mustata-designist3Fotoliu Alecu personalizat de Kitră

În urma discuției cu Ciprian am rămas cu o idee clară, cu un impuls ardelenesc de a face lucrurile temeinic și cred că dacă am începe cu toții să credem în ea, s-ar putea întâmpla minuni. După cum ne-a spus chiar el:

“Un produs pentru mine arată bine când liniile sunt drepte (cusături, tăieturi), când produsul rezultat este în cote exacte. Cu alte cuvinte, un produs finit pentru mine nu trebuie să aibă compromisuri, el trebuie să fie fără imperfecțiuni, iar pentru asta e o expresie ardelenească: țais. Dacă avem mai mult țais și deloc merge și asa, e bine.”

Print

Print de vară pentru Alecu, realizat de către Cutărică.

atelier mustata-designist6

Print jucăuș black&white pentru Alecu, realizat de Kitră.

Fotoliile Atelier Mustață te așteaptă să le vezi, testezi & iei acasă la Made in RO – Târg de design românesc, în weekend-ul 19-20 decembrie, la Impact Hub Bucharest (strada Halelor nr. 5), chiar în centrul orașului, pe Splai, la 2 pași de Hanul lui Manuc. Momentan nu vă pot spune că îl veți recunoaște pe Ciprian după mustață, căci nu a găsit încă un bărbier priceput, dar este în căutare. 😉

Vizual provizoriu Made in R0

Pentru comezi și noutăți în restul anului vă recomandăm să vizitați site-ul Atelier Mustață și pagina de facebook.

Fotografii: prin Atelier Mustață

2 Comments

  1. tomescu

    va rog un nr de tel.

  2. Bună ziua,

    Găsiți toate detaliile de contact pe site-ul linkat în finalul articolului, adică aici: http://www.ateliermustata.ro/contact-ro.html.

    Mulțumim!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed