Acuarela Bufet: casa care dă culoare străzii Gina Patrichi, din București

Prietenii de la Acuarela Bistro sunt deja renumiți pentru casele pe care le descoperă și reintegrează traseelor urbane fine, ce coturează alternativ fața orașului. Dacă vara trecută ne-am răcorit la Plastilina, în curtea și fostele grajduri ale casei Dr. Petre Pavelescu, construită la început de secol XIX în București, vara asta ne mutăm la Acuarela Bufet, deschisă de curând pe strada Gina Patrichi, la numărul 3.

22Acuarela Bufet - Designist 27Acuarela Bufet - Designist

8Acuarela Bufet - Designist

Nu mai ținem minte de când nu am mai intrat pe strada Gina Patrichi (foarte aproape de Piața Victoriei), dar odată cu deschiderea Acuarela Bufet, senzația pe care o ai pășind spre casa de la numărul 3 este că din Bucureștiul caselor… care plâng ai nimerit pe o străduță cu iz mediteranean din Spania sau Portugalia. Casa de un albastru-marin chiar te face să privești cerul. 🙂

1Acuarela Bufet - Designist 2Acuarela Bufet - Designist 7Acuarela Bufet - Designist 21Acuarela Bufet - Designist

Am fost curioși să aflăm mai multe despre istoria casei pe care cel mai sigur nu am fi remarcat-o dacă nu ar fi fost transformată, așa că am stat de vorbă cu Alex Toader, owner și creative partner Hello Menthol.

Înainte de a intra în detalii legate de transformări și decor, trebuie să știți că Acuarela Bufet este un loc pentru nefumători. Țigările se consumă fie pe terasa mică de pe trotuar, fie în balconul la etaj, unde perspectiva asupra zonei vechi de case îți va ține o companie de zile mari și seri boeme.

5Acuarela Bufet - Designist 16Acuarela Bufet - Designist

Designist: Cum aţi descoperit casa şi cum aţi adoptat-o?

Alexu Toader: Ştiam casa din 2012, moment în care noi căutam un spaţiu în care să construim Acuarela. Din păcate, casa din Orlando numărul 3 (actuala Gina Patrichi) avea nevoie de investiţii foarte mari şi nu avea grădină, aşa că am renunţat.

După 3 ani, în căutările pentru Plastilina ne-am reîntâlnit cu casa şi am început să construim un proiect special pentru ea. A durat 2 luni să-l creionăm şi să ajungem la o înţelegere cu proprietarii, dar, într-un final, în octombrie am început să renovăm.

A durat 92 de zile să o aducem la forma actuală şi am folosit tot ce am putut din lucrurile vechi descoperite aici: cada veche din fontă a devenit canapea, camerele servitorilor de la mansardă au fost remodelate într-un open space pentru un spațiu de co-working, uşile vechi au fost pe alocuri folosite pentru decoraţiuni etc.

Faţă de casele din Polonă (Acuarela Bistro) şi Olari (fosta Plastilina), din trecutul cărora am reuşit să aflăm destul de multe, casa din strada Gina Patrichi încă este acoperită de un oarecare mister. Ştim că a fost construită cam în aceeaşi perioadă cu casa familiei Bălăceanu-Stolnici, care este vizavi, şi că în colţul străzii pe care se află a locuit timp de mai mulţi ani actriţa Gina Patrichi.

10Acuarela Bufet - Designist

11Acuarela Bufet - Designist 12Acuarela Bufet - Designist

18Acuarela Bufet - DesignistMasa romantică de pe tavan – instalație semnată Andrei Argaetic

19Acuarela Bufet - Designist

Designist: Ce elemente noi și transformări au intervenit?

Alexu Toader: Am preluat o serie de elemente de restaurant-cantină comunistă, am folosit mult mozaic alb-albastru în construcţia barului, răzători şi pâlnii zincate transformate în lămpi, stropitori de tablă, flori şi fructe de plastic, cratiţe emailate de la Sighişoara şi Mediaş.

În acelaşi timp, am păstrat şi componenta artsy cu lucrări din expoziţiile marca Imbold Galeria, cu Paula Rusu şi Ioana Sopov; şi cu o instalaţie permanentă semnată de Andrei Argaetic: o masă romantică pentru două persoane, care acum stă pe tavan.

Mesele sunt desenate de Hello Menthol şi Mihai Grama – au fost construite de noi în spaţiu, iar scaunele sunt de la o fabrică din Sighetul Marmaţiei.

În mansardă (în spațiul de co-working pe care l-am creat) coabitează momentan prietenii de la Zigo Aps cu agenţia noastră – Hello Menthol, şi compania de software Aviziero.

25Acuarela Bufet - DesignistCada-canapea

13Acuarela Bufet - DesignistPrinturi semnate de ilustratori români14Acuarela Bufet - Designist 15Acuarela Bufet - Designist

Ce ne-a mai plăcut e că meniul e destul de variat: de la burgeri, la supe, paste și deserturi, cu acel strop de românesc și aromele copilăriei. Găsești clătite cu tot felul de gemuri, de la gem de smochine, la cireșe amare și marmeladă; iaurt cu caise confiate; și turtițele lui Andrei, cu tot felul de brânzeturi și legume.

24Acuarela Bufet - Designist Ne-a picat cu tronc Guacahumusul – amestec de avocado și humus preparat în casă, cu legume coapte la grătar. 26Acuarela Bufet - DesignistTurtițele lui Andrei. 🙂

6Acuarela Bufet - DesignistDesert pictural

20Acuarela Bufet - Designist

Dacă rămâneți în București în acest weekend prelungit, zicem să puneți umbrela de soare în cui la Acuarela Bufet: pentru iz de mare și călătorii în timp. 🙂

9Acuarela Bufet - Designist

Fotografii: Cătălin Georgescu

2 Comments

  1. Inedit, au reusit sa-i dea personalitate localului. Cred ca merita mai mult decat o vizita. 🙂

  2. Masa si scaunul din tavan sau de-a dreptul SF. Wow! Super!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed