Cum ne-am îndrăgostit de România din oglindă a artistei Cuzina

Pentru noi, numele Cuzina înseamnă curaj, experiment, instalaţie, culoare, oglindă. Ne-am cunoscut la expoziţiile colajelor ei îndrăzneţe şi grafice, cu texte, pattern-uri, culori de neon. Dar dragostea ei mai veche, oglinda, avea să ia forma unei direcţii din ce în ce mai oglindite de arta şi designul de la noi – românismul. Pentru Cuzina, România.

Cuzina şi Româniile ei mai mari şi mai mici, de agăţat la gât sau… pe perete 🙂

În acest weekend, 22 şi 23 decembrie, oglinzile hărţi ale Cuzinei te aşteaptă să te oglindeşti în ele, la Made in RO – Design românesc de dat în darLa Copac, str. Pitar Moș nr. 23, colț cu Arthur Verona

Despre oglinzile Cuzinei îţi povesteam noi şi acum un an, când erau de curând expuse la ROD.  Iar cu ocazia petrecerii noastre de lansarea, din Energiea, în cadrul expoziţiei de design românesc şi design de produs, oglinda România ne-a vegheat de pe perete 🙂

O oglindă în formă de Românie! Cum trebuie să ne uitam în ea?

Nu știu cum trebuie să ne vedem într o oglindă sub formă de România, dar știu că poate fi o invitație la introspecție. Oglinda este un mediu puternic vizual. Provocarea constă în a chestiona propria identitate în toate aspectele ei, de la ansamblu la detaliu. Observ că, în arte, se întâmplă o mare revenire la zestrea specific națională și asta mă bucură foarte tare.

Personal mă simt foarte aproape de  perioada în care bunicii mergeau la horă și la biserică în costumele tradiționale handmade home fashion. Cu siguranță putem redescoperi o Românie altfel, cu detalii de o mare savoare care să reînvie în noi mândria națională, din păcate pierdută.

Spune drept: e pe undeva şi o provocare – priviţi România în faţă, uitaţi-vă mai atent la ea, chiar dacă spuneţi că o cunoaşteţi prea bine?

Da, să privim România în față, și pe noi în această Românie!

Provocarea acestei țări oglindă constă în a depăși propriile granițe, propriile limitări, propriile condiționări, care de multe ori ne împiedică să percepem ansamblul. Obiectul, mic la început, harta oglindă, a fost inițial o aplicație pe stradă, din familia stencil-ului, doar că de atașat pe zidurile orașului. Ideea s-a născut în Montreuille, un bine cunoscut cartier artistic al Parisului.

Cred că manifestarea artistică trebuie să circule, așa că am dezvoltat o serie de obiecte de interior, o colecție de oglinzi sub forma mai multor țări. Am numit colecția Granițe înșelătoare-Deceiving borders.

Pe ce continent ai ajuns deja?

În imaginație am și dat repede înconjurul lumii! Restricțiile sunt doar de ordin financiar atunci când vrei să mărești scara.

Ne spuneai la un moment că le-ai vedea mult mai mari? Ce obstacole de producţie intervin, care ar fi limitările?

Am imaginat o Românie imensă (4x4metri), din oglindă, compusă din județe detașabile.
Ajustările de ordin financiar au transformat-o într-o Românie puzzle (50x70cm).

În ce fel de spaţii îţi vezi tu oglinzile sau unde au ajuns deja? Noi am observat feedback-ul extraordinar pe care îl are oglina România, atunci când şi noi am expus-o.

Obiectul oglindă a și ajuns în diverse spații, în special în intimitatea caselor private, dar am avut şi o propunere pentru personalizarea sediului unei  agenți de voiaj. Oglinda hartă are însă o mare arie de desfășurare, de la artă concept, la artă de stradă, la obiect de  interior, dar și la performance. România oglindă a participat deja la manifestările din Piața Revoluției de la începutul acestui an pe care îl părăsim deja.

Oglinda România la petrecerea noastră de la Energiea

Cu oglinjoara România ce facem: plecăm la colindat cu ea, o punem în brad, ori în cui la intrare?

Sfatul este mergeți la colindat cu mândria națională în piept și, de ce nu, cu oglinjoara medalion la gât și să perpetuați tradiția prin cântec și voie bună în ajunul sfintelor sărbători!

Există și la români o preocupare pentru decorarea interiorului mașinilor, aici sugerăm să agățați o oglinjoară la oglinda retrovizoare, noi așa am făcut 🙂

Din podoabele de brad să nu lipsească România oglindă, avem mai multe dimensiuni – mici, mari, micuțe.

Dăruiți din suflet o oglindă de interior cu chip de România!

Ştim că îţi plac oglinzile şi la fel de mult culorile, ce plănuieşti să mai faci?

În lucru este harta lumii (3x6metri) din oglindă, cu toate țările și insulele detașabile, un bun exercițiu de geografie. Cât despre culori, pot spune că sunt o permanență în creația personală.

Acum experimentez o tehnică nouă, am și testat-o de curând, pe 1 decembrie 2012, când am ales să sărbătoresc ziua țării în stradă, prin creație colectivă și interactivă.

Se întâmplă că banalul burete de vase colorat poate să funcționeze ca un pixel, ia locul pensulei și alcătuiește imagini de tip instalație și dă naștere așa numitei tehnici “pictură cu bureți de vase”. Aici deja începe o largă discuție pe care sper să o continuăm în viitorul apropiat.

Cu ce instalaţie de cadouri ne aştepţi la Made in RO?

Surpriza este că standul de prezentare în sine va conține o creație a artistului vizual Ana Bănică, un artist special, cu o puternică ancoră în zona național tradițională. Este vorba de trei panouri tricolore, peste care artista a aplicat 3 texturi: câmp cu covrigi – un apropo la câinii cu covrigi în coadă care se găsesc doar în alte țări; câmp cu căpşune – o poveste despre emigrarea “căpşunarilor” în Spania; și frumosul, tradiționalul și nelipsitul mileu croșetat în tehnica lasetă de mâinile unei gospodine. Mi-a mărturisit că este chiar mileul din sufrageria familiei.

Toate 3 au fost instalate și expuse la una dintre cele mai prețioase galerii de artă non profit, dispărută din păcate, e vorba despre HT 003 Gallery, o activitatea a curatorului și  importantului artist vizual Teodor Graur.

Mai multe oglinzi şi accesorii semnate Cuzina vei găsi la Made in RO, pe 22 şi 23 decembrie. Ne vedem La Copac 🙂

Facebook event aici

Fotografii: Cuzina

2 Comments

  1. […] Cum ne-am îndrăgostit de România din oglindă a artistei Cuzina […]

  2. […] şi ne-am oglindi în România, by Cuzina. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed