Andel’s Hotel Łódź. Cu alte cuvinte ce fac polonezii cu fabricile lor părăsite

andels lodze exterior designist 03Le transformă în hoteluri de lux, precum este Andel’s Hotel din orașul Łódź, în birouri de design și arhitectură, în ansambluri de locuințe, cluburi, pub-uri sau cafenele. Am avut ocazia să vedem cu ochii noștri câteva din aceste metamorfoze spectaculoase în toamna anului trecut când, la invitația Institutului Cultural Polonez din București, am participat la Łódź Design Festival.

andels lodz exterior designist 04

Łódź, aflat la doar o oră și un pic de mers cu mașina de capitala Poloniei, este o surpriză plăcută pentru orice turist care aterizează cu avionul la Varșovia și își organizează un traseu turistic în zonă. În plin festival de design, noi am găsit un Łódź tânăr, vibrant, plin de oameni creativi și evenimente culturale.

 

andels lodz old factory designist 03Așa arăta fabrica de textile a lui Izrael Poznański, în 1892.

Dar să revenim la Andel’s Hotel. Este o clădire impunătoare din cărămidă, care în anii 1890 era o țesătorie înfloritoare și făcea parte din cea mai mare fabrică de textile a Europei, cea a industriașului Izrael Poznański, care a început construcția ei în 1852. După ravagiile celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost naționalizată și a mai funcționat o perioadă, pentru ca ulterior să dea faliment și să se închidă, aproape în întregime o ruină.

andels lodz lobby designist 06

Se află în centrul Manufaktura, o zonă a orașului pe care se întindea înainte imperiul lui Poznański (fabrica și anexele sale, locuințele muncitorilor, un spital etc.) și care acum, datorită celui mai mare proiect de revitalizare urbană care a fost derulat în ultimii ani în Europa, găzduiește un centru comercial, muzee, galerii de artă, restaurante și cafenele. De altfel, întregul proiect de reconversie, din care face parte și hotelul despre care vorbim, a primit numeroase premii de arhitectură.

andels lodz designist 16Stâlpii și grinzile au fost atent restaurate, la fel ca și scara veche de 100 de ani și ușa din fier de la intrare. 

andels lodz superior twin room designist 15

Hotelul a fost deschis în 2009, după ce clădirea a bântuit zona ca o fantomă timp de zeci de ani. De întregul proces de reconversie, care a durat doi ani și jumătate, s-a ocupat echipa biroului de arhitectură austriaco-polonez OP Architekten Ziviltechniker GmbH, condusă de Wojciech Poplawski, iar amenajarea interioară poartă semnătura talentaților designeri și arhitecți de la Jestico + Whiles, firma londoneză cunoscută și multipremiată pentru proiectele lor din industria hotelieră.

andels lodz suite designist 14Hotelul are o suprafață utilă de 3.100 mp și 278 de spații de cazare. Dacă vrei să vezi ce alte facilități oferă, intră pe site-ul oficial.

andels lodz maisonette standard designist 08Misiunea echipei de arhitecți și designeri a fost să dea o perspectivă complet nouă aspupra modului în care clădirea este percepută și trăită la interior, să exprime cumva acea bunăstare a anilor revoluției industriale pe care ea i-a trăit cândva. Au reușit să ajungă în acest punct prin contrastul creat între trăsăturile tipic industriale ale clădirii, pe care le-au pus în valoare, și intervenții contemporane, puține dar puternice.

andels lodz sky lounge designist 12

andels lodz honeymoon suite designist 05 andels lodz delight fine dining designist 01 andels lodz designist 18

Lumina naturală este asigurată de un luminator imens, un element nou atașat clădirii în cadrul reconversiei. Pentru a aduce lumina la etajele inferioare și în lobby-ul imens al hotelului, în planșee au fost create niște goluri eliptice aliniate oblic și percepute ca niște conuri colorate de lumină. Astfel, de la ultimul etaj al clădirii poți vedea până jos, în lobby și invers.

andels lodz alveole designist 03

andels lodz rooftop pool exterior designist 11O panoramă incredibilă a orașului ne-a tăiat răsuflarea de la ultimul etaj, unde se află piscina suspendată. Este și ea o relicvă a clădirii de secol 19, fiind creată din bazinul în care se ținea pe vremuri apa pregătită în caz de incendiu. 

andels lodz designist 21 andels lodz rooftop pool designist 10

De la deschidere (mai 2009) și până acum, Andel’s Hotel din Łódź a câștigat nenumărate premii pentru design, arhitectură și dezvoltare în industira hotelieră. De exemplu, în 2009, a câștigat premiul Architecture of the Year – Conversion of an Existing Building to Hotel Use în cadrul European Hotel Design Awards. Anul acesta este nominalizat pentru a treia oară la Polish Best Hotel Award. Dacă ți-a plăcut, poți vota și tu aici.

andels lodz designist 22Zonele hotelului sunt semnalizate prin stencil-uri, iar pereții cu look industrial, animați de stencil-uri, amintesc de deceniile clădirii părăsite și bătute doar de artiști urbani.

Fotografii: prin andel’s Hotel Lodz; Elis Popescu

3 Comments

  1. […] With a surface of 3,100 square meters and 278 rooms and suites, the hotel is now a stunning combination of old and new. The brick exterior was preserved as well as most of the other original features while the interior features a modern touch, with colorful furniture and impressive accent details.{found on designist}. […]

  2. […] unor proiecte de arhitectură noi. Dacă în Polonia se poate – exemplul recent vizitat fiind design hotelul Andel’s, din orașul Łódź, amenajat în complexul unei foste fabrici de textile – de ce nu și în România. Trebuie […]

  3. […] Mai multe despre povestea reconversiei, aici. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed