Apartament minimalist, scăldat în lumină, cu un suflu fresh

Cum primăvara a început să-şi facă simţită prezenţa şi soarele îşi plimbă timid razele peste străzi, ne-am gândit că nu ar strica să vă prezentăm un apartament italian ce ne transportă direct într-o atmosferă mediteraneană, luminoasă şi primitoare. De amenajare s-a ocupat arhitectul Stefano Trapani, ale cărui intervenţii combină puritatea controlată a minimalismului cu căldura şi simplitatea suprafeţelor deschise.

Apartament Stefano Trapini - Designist (1)Dacă îți dorești să aduci un suflu mediteranean şi revigorant în locuinţa ta urbană, acest apartament e un model numai bun de urmat.

Locuinţa este tratată ca un mare „open space”, renunţându-se în mod voit la compartimentările clasice. Efectul de spaţiu cât mai amplu şi conturat este obţinut în primul rând prin cromatică, şi mai apoi prin distribuţia obiectelor de mobilier. Se ştie că predominanţa albului dă impresia de extindere şi respiro, reflectând lumina şi oferind interiorului eleganţă, stil. Acest alb al pereţilor este contrabalansat în zona holului şi a livingului de pardoseala din lemn, interiorul fiind punctat ici şi colo de câte un obiect care înviorează atmosfera printr-o mică pată de culoare.

apartament designist (3)

Arhitectul a prevăzut în zona holului un mic loc de primire şi de discuţii, care formează un fel de „preambul” pentru spaţiul livingului. În acest fel, cele două zone nu mai constituie două spaţii diferite, ci trăiesc unul în altul.

apartament designist (2)

Astfel se obţin două lucruri: livingul pare mai mare şi în acelaşi timp se şterge graniţa clasică dintre funcţiuni. Un alt fapt care te suprinde când intri este dispariţia depozitării din imediata apropiere a holului. Problema a fost abil rezolvată prin poziţionarea unui corp de mobilier pe peretele din prelungirea holului. Acesta servește ca depozitare, dar maschează şi unele instalaţii, precum şi caloriferele, prezenţa lui fiind subtil integrată în decor prin împrumutarea culorii calde a pardoselii.

apartament designist (4)Înaintând spre living, vei fi surprins în mod plăcut de panorama pe care zona vitrată o oferă.

Un alt punct forte al amenajării este folosirea deschiderilor vitrate pe o suprafaţă cât mai mare din peretele exterior . Dacă mai ai şi o panoramă superbă spre care să priveşti, efectul este complet. Pătrunderea unei cantităţi cât mai mari de lumină naturală în living îți dă un sentiment de confort şi relaxare, specific decorului mediteranean.

Cromatica mai închisă a mobilierului sugerează câteva linii de forţă ale compoziţiei. Se disting canapeaua lounge care polarizează un spaţiu de discuţii mai amplu şi biroul, aşezat strategic lângă fereastră.

apartament designist (6)Bucătăria urmează aceeaşi linie conceptuală, locul de luat masa beneficiind de o panoramă impresionantă către exterior. Ne place stilul minimalist păstrat şi aici, depozitările specifice bucătăriei fiind „ascunse” tot prin intervenţii cromarice. Dacă nu ai observa cuptorul încorporat în mobilier, ai crede că ai de-a face cu un perete continuu în spatele blatului de lucru.

Apartament Stefano Trapini - Designist (3)

Un singur corp de iluminat se diferenţiază din planul plafonului, acesta fiind deştept plasat deasupra locului de luat masa. În rest avem de-a face numai cu fante de lumină, care poziţionate iscusit lasă impresia de  dezvoltare pe înălţime a camerei. Deasupra blatului de lucru întâlnim încă un accent vertical, reprezentat de hota plitei electrice. Aceasta este tratată ca un obiect de mobilier distinct, ce pare şi el tot un corp de iluminat, la o primă vedere.

Pentru că vorbim de Italia – patria designului, arhitectul Stefano Trapani a integrat cât se poate de lejer și firesc în amenajare piese icon contemporane: scaunele negre, Bold, vin de la brandul francez Moustache; iar pendantele sunt Torch, semnate Sylvain Willenz, brand Established & Sons.

Apartament Stefano Trapini - Designist (2)Locul de luat masa e definiția simplității și a minimalismului: alb, lemn, o sculptură geometrică, servanta ce pare zidită și un candelabru ceramic, de la brandul canadian Bocci.

apartament designist (7)

Holurile au toate un numitor comun: explorarea la maximum a spațiului, simplitate, atenția “vizuală” cu care sunt tratate.

apartament designist (10)Fie că avem de-a face cu un coridor terminat cu o uşă sau cu o fereastră aflată în planul secund, mereu ne aşteaptă acel element care să surprindă ochiul prin contrast. De o parte sau alta a coridorului observăm aceleaşi rezolvări ale depozitărilor şi dressing-ului – nici nu simţi că sunt acolo!

apartament designist (11)

Dormitorul se diferenţiază uşor de restul încăperilor printr-o vivacitate mai pregnantă, dată de nuanţele de roşu ale fotoliului şi mobilierului. Deschiderea spre terasă lasă lumina să pătrundă în mod direct, subliniind legătura cu exteriorul. Avem și aici un icon care atrage toate privirile: corpul de depozitare multicolor Stack, de la  Established & Sons.

Apartament Stefano Trapini - Designist (4)

Grupurile sanitare se diferenţiaza şi ele printr-un stil mai nonconformist în comparaţie cu celelalte funcţiuni:

apartament designist (12) apartament designist (13)

apartament designist (9) apartament designist (8)

Suprafaţa băilor de serviciu este „păcălită” să pară mai mare prin folosirea unui „truc” ce consta în poziţionarea oglinzilor pe pereţi opusi. Cu toate acestea, minimalismul este evident şi aici.

apartament designist (5)„Moda” citatului folosit pe pereţi sau tavane a prins destul de bine printre designerii renumiţi. Observăm şi aici un astfel de artificiu la care arhitectul recurge pentru a da mai multă savoare şi personalitate amenajării.

Un lucru este clar: avem de învăţat multe din această amenajare! Atenţia acordată finisajelor, împreună cu rezolvările deştepte ale depozitărilor, se alătură în mod fericit cromaticii şi folosirii inteligente a corpurilor de iluminat.

apartament designist (1)

Fotografii prin: Stefano Trapani

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed