Are doar 4,5 metri lățime și este una dintre cele mai înguste case din București

După ce ți-am povestit despre o casă de 2,8 metri lățime în Bruxelles, ne simțeam datori să-ți arătăm și ce se poate face în București la capitolul case înguste, pentru că e o provocare destul de mare să strecori coerent arhitectural o casă pe pământ în aglomerația urbană. Arhitecții LAMA sunt responsabili de proiectarea unei case cu lățimea de 4,5 metri și un perete fără ferestre, lipit de construcția vecină, pe o fâșie de teren de 7,5 x 40 de metri!

casa-ingusta-Lama-ext_Designist

O familie cu patru membri și un cățel își dorea atât camere separate pentru copii, cât și o mică oază de verdeață, așa că au acceptat proiectul unei case mai puțin obișnuite, cu o suprafață de 45 de metri pătrați pe etaj, propus de arhitecții Călin Radu și Dan Enache. Construcția și amenajarea au durat doi ani și au necesitat un buget de 150.000 de euro, dar, în final, se pot mândri că locuiesc într-una dintre cele mai înguste, dar cool case din București.

Ceea ce ne place la această casă este că devine un obiect-arhitectural în peisajul urban. Iar lemnul ars al fațadei o face, în viziunea noastră, o “cabană” alungită spre cer. Ne și inspiră cu totul alte reguli, neconvenționale și relaxate, ale locuirii urbane.

casa-ingusta-Lama-ext_Designist16

“Faţadele şi designul casei au fost proiectate ținând cont de orientarea faţă de zonele publice şi cele private, ce înconjoară terenul, dar și față de punctele cardinale. Cel mai bun exemplu este fațada sudică, proiectată ca o “capcană” pentru soare,” ne-au spus arhitecții.

casa-ingusta-Lama-ext_Designist4

casa-ingusta-Lama-ext_Designist15Fațada sudică, mereu însorită

casa-ingusta-Lama-ext_Designist13

Casa a fost prevăzuță cu o curte mică în față, care asigură accesul din și spre stradă, dar și o curte mai mare în spate, retrasă de ochii curioșilor. Pentru un contrast vizual inedit, intrarea se face printr-un vestibul din lemn ars, atașat corpului principal, realizat din cadre de beton armat, închideri de zidărie și lemn.

casa-ingusta-Lama-ext_Designist12Fațada dinspre stradă nu deconspiră farmecul cu totul aparte al celei dinspre curtea interioară.

casa-ingusta-Lama-ext_Designist21Faţada sudică se deschide cu ferestre mari către curtea interioară, iar principalul material folosit este lemnul ars, care induce ideea de căldură, natură și contribuie la armonia grădinii mici. 

casa-ingusta-Lama-ext_Designist22

Faţada nordică, de la stradă, dar şi cea estică, dinspre vecini, sunt mult mai sobre și opace, pentru a conferi intimitate. Pe toate fețele casei, ferestrele sunt mai ample la baza construcției și de dimensiuni mai mici spre vârful casei, pentru a capta exact câtă lumină este suficientă pentru fiecare spaţiu în parte.

casa-ingusta-Lama-ext_Designist9

Pentru exterior Călin și Dan au folosit lemn de pin ars, cadre de oţel şi geamuri de termopan cu strat triplu și cadre de lemn. În acest fel se realizează o izolație de două ori mai eficientă, la care se adaugă o termoizolație cu celuloză la nivelul mansardei și un sistem de ventilaţie sustenabil, ce constă în tuburi de aer îngropate la nivelul fundaţiei construcției. Încălzirea se realizează prin pardoseală și centrală proprie, urmând ca, în scurt timp, să fie montate panouri solare.

casa-ingusta-Lama-int_Designist7

Cum fațadele au un rol bine determinat, layout-ul interiorului casei a fost la fel de bine organizat, astfel încât livingul, dormitorul matrimonial și camerele copiilor să fie poziționate spre Sud, cu deschidere către minunata grădină retrasă, invadată de soare, iar camerele funcționale, precum bucătăria, băile și terasa de la etajul doi, să dea spre Nord și zona mai animată din stradă.

casa-ingusta-Lama-int_Designist2

casa-ingusta-Lama-int_Designist10Mobilierul metalic a fost realizat pe comandă împreună cu KRAUTZ production.
casa-ingusta-Lama-int_Designist11

“În ceea ce priveşte designul interior, pereţii au fost acoperiţi cu mortar alb, iar podeaua din stejar are o culoare naturală. Tavanul livingului expune în mod intenţionat betonul armat, pe când în interiorul băilor şi pe holul de acces au fost folosite plăci de travertin. Structura scărilor este realizată din oțel şi lăcuită pentru un aspect natural,” ne-a povestit Dan. 

casa-ingusta-Lama-int_Designist15

casa-ingusta-Lama-int_Designist1

Să ridice mâna sus cine nu își dorește o camera de hobby, la subsolul casei. Nimeni? Ne gândeam noi. 🙂

casa-ingusta-Lama-int_Designist16

casa-ingusta-Lama-int_Designist6

La interior, accentul cade pe lemn, beton armat și sticlă, în aceeași notă ușor minimalist industrială a exteriorului. La primul etaj se află dormitorul matrimonial cu dressing încorporat, baia și camera fetiței de doi ani. Sus de tot, la mansardă, găsim dormitorul celui de-al doilea copil, biblioteca, baia și o mult dorită terasă, locul perfect de citit într-o după-amiază călduroasă de primăvară. 😉

casa-ingusta-Lama-int_Designist17

Cu siguranță, vara, priveliștea pe care o ai de aici te transportă din agitația urbană înspre colțuri de natură pe care de obicei le admiri prin ferestrele unei cabane… înălțate spre cer.

Detalii ale construcției:

Echipă Arhitecți: Arh. Dan ENACHE, Arh. Calin RADU
Suprafață totală: 225 de metri pătrați
Suprafață utilă: 170 de metri pătrați
Inginer constructor: Conspro Development
Inginer de structură: Andrei Tudor de la Interactive Design

Fotografii: Radu Malașincu

6 Comments

 1. LILIANA ILIE

  Daca era vorba sa fie construita in orasul nostru, PUG-ul nu ar fi permis. Deci un lucru frumos ucis din fasa!!!! Este posibil asa ceva?

 2. LILIANA ILIE

  “Lot neconstruibil” adaug.

 3. Ioana

  ce minunatie 🙂

 4. Designist

  Așa spunem și noi! 🙂

 5. Mihai Matei

  Buna.

  Am 200mp . deschidere 5,5ml si creste spre spate la 7,5ml. Calcan stanga.
  Proiectul acesta s-ar mula manuse pe terenul meu probabil cu mici modificari.
  Oare cum sa fac sa obtin si eu un proiect similar?
  Macar o schita.

 6. Designist

  Bună ziua! Vă sugerăm să cereți ajutorul profesionist al arhitecților care s-au ocupat de acest proiect.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed