Art Safari revine toamna aceasta cu cea mai valoroasă expoziție din istoria festivalului

Festivalul Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România,  anunță ediția aniversară cu numărul 10, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), Strada Lipscani, nr. 18-20. Da, două ediții în același an!

Te așteaptă o expoziție de răsunet, pe care Art Safari o va organiza în parteneriat cu celebrul Victoria & Albert Museum, Londra, cu lucrări extrem de valoroase semnate de John Constable. Artistul britanic este unul dintre cei mai mari pictori peisagiști din toate timpurile. Biletele s-au pus deja în vânzare pe site-ul Art Safari, cu o reducere de 20%, valabilă până pe 26 august 2022. 

O altă noutate anunțată recent de organizatori: expoziția dedicată artistului fenomen de secol XX, Marcel Iancu, de la ediția Art Safari care tocmai s-a încheiat, își începe itinerariul prin țară și poate fi vizitată în inima Transilvaniei începând cu 25 august. (află detalii la finalul articolului).

Parteneriatul cu Victoria & Albert Museum, Londra, ne onorează și confirmă statutul dobândit în timp de Art Safari București, drept cea mai importantă manifestare a scenei românești în domeniul artelor vizuale. Dacă în Pavilionul Internațional îl descoperiți pe John Constable, în Pavilionul Românesc expunem unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești – Ștefan Popescu. Peisaje care taie răsuflarea și o ediție complexă care merită descoperită mai ales în cadrul tururilor ghidate sau Night Tours, experiențe de vizitare foarte apreciate de cei care ne trec pragul”, declară Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Victoria & Albert Museum, London (V&A) este cel mai important muzeu de artă și design din lume. Găzduiește o colecție permanentă de peste 2,8 milioane de obiecte, cărți și arhive care conservă peste 5.000 de ani de creativitate. Muzeul deține o mare parte a patrimoniului Regatului Unit al Marii Britanii și găzduiește unele dintre cele mai ample resurse pentru studiul arhitecturii, mobilierului, modei, textilelor, fotografiei, sculpturii, picturii, bijuteriei, sticlei, artei și design-ului asiatic, teatrului și performance.

Frumusețea autentică a Angliei, surprinsă de pictorul John Constable

Expoziția „Seeking Truth: The Art of John Constable” (A V&A Exhibition – Touring the World) prezintă, pentru prima dată în România, arta lui John Constable (1776-1837), unul dintre pictorii peisagiști de renume din toate timpurile. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a manifestat o dragoste ce a durat toată viața față de zona rurală locală, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale artistice. Chiar și după ce s-a mutat din Suffolk și a pictat noi peisaje, locul acesta a rămas pentru el un bogat și nesfârșit izvor de inspirație.

Ca pictor, misiunea lui Constable era să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagiști din trecut. Constable a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, artistul a refuzat să se supună oricărui compromis în ceea ce privește propria viziune unică și inovatoare și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837 (de remarcat că, un an mai târziu, în 1838, se naște marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia și încorporează, împreună cu realiștii Barbizonului, lecțiile picturale ale lui Constable). Expoziția curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare.

„Suntem încântați să prezentăm colecția unică John Constable a V&A. Este pentru prima dată când o expoziție a celui mai mare pictor peisagist britanic este găzduită în România și suntem entuziasmați să vă prezentăm amploarea carierei sale. ‘Seeking Truth: The Art of John Constable’ poartă vizitatorii într-o călătorie prin viața lui Constable și explorează viziunea sa artistică, sursele de inspirație și practica sa fascinantă”, declară Dr. Katharine Martin și Emily Knight, curatoare ale expoziției.

Tot în cadrul Pavilionului Internațional, se va regăsi și o expoziție de o proaspătă contemporaneitate, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, Korean Beauty. Poster Art, o expoziție de afiș semnată de Byoungil Sun, care cu siguranță este pe gustul tinerelor audiențe, în creștere, ale Art Safari.

 Pavilionul Românesc va cuprinde 3 expoziții de artă.

 „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor” (curator: Dr. Elena Olariu), realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Ștefan Popescu este unul dintre cei mai apreciați pictori-călători ai artei românești, care s-a remarcat și prin participarea, pentru România, la nu mai puțin de trei ediții ale Bienalei de la Veneția. În perioada șederii sale la Paris, după 1900, se leagă puternic de artiștii și oamenii de cultură români care trăiau în Franța, devenind, la Paris, unul din prietenii lui Constantin Brâncuși. 

„Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu) aduce în atenția publicului o artistă în afara normelor, în vârstă de 90 de ani, care locuiește și lucrează în Sighișoara. Născută în Brașov în 1932, exmatriculată după primul an de studii de la Institutul

Național de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, pe motiv de “origine nesănătoasă”, se (re)apucă de artă într-un exercițiu eliberator, după Revoluția din 1989. Din acel moment, Lilian Theil va iniția un parcurs creativ extrem de personal, revelatoriu – artista va gândi, filosofa și… coase un număr impresionant de lucrări pe suport textil cu o puternică încărcătură de catharsis.

 „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu). Artist cu o fascinație pentru peisajul exterior și interior, Mihai Mureșan face parte din noua generație de pictori neo-realiști formați în cadrul școlii de pictură clujene. Pânzele sale construiesc universuri în care privitorului i se dezvăluie nu doar frânturi dintr-o realitate proprie artistului, ci atmosfere pline de sensibilitate. Peisaje și fragmente citadine, influențate de stările sale sufletești, exerciții de lămurire a lumii înconjurătoare, dar și interioare.

De la Art Safari, în Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș

Expoziția dedicată lui Marcel Iancu a încântat vizitatorii celei de-a 9-a ediții Art Safari, fiind apreciată atât de publicul național, cât și de cel internațional. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului și Uniunea Arhitecților din România. După succesul pe care l-a avut în București, expoziția de artă plastică face un tur până la Târgu Mureș, pentru a fi admirată de un public și mai numeros.

Târgu Mureș este un oraș într-o continuă dezvoltare, cu arhitectură Szecesszió (Secession-ul maghiar). Evenimentele culturale, muzicale sau sociale îl transformă într-un punct de interes pentru cultura europeană. Oraș intercultural de referință, Târgu Mureș este recunoscut pentru atracțiile turistice culturale impresionante, precum Palatul Culturii, clădire emblematică pentru stilul Szecesszió și Cetatea Medievală.

„Marcel Iancu a fost un artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician, lăsându-ne o moștenire impresionantă pe care publicul a descoperit-o inițial în Centrul Vechi al Bucureștiului, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), iar de pe 25 august și în Galeria Cetății medievale Târgu Mureș. Este o expoziție care a trezit foarte multă admirație și pe care trebuie să o vedeți la Târgu Mureș”, spune Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Marcel Iancu (1895 București – 1984 Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, atât pentru arta românească, cât și pentru cea universală. Personalitate complexă, artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician și eseist, Iancu a fost în centrul celei mai importante mișcări de Avangardă și a avut legătură cu toți marii artiști revoluționari ai vremii.

Artistul s-a născut la București, în 1895, într-o familie de origine evreiască și în 1914 a plecat în Elveția să studieze. A început cu matematica dar, după doar un an, a renunțat în favoarea arhitecturii, în cadrul Academiei Polytechnikum din Zürich.

În perioada petrecută la București, Marcel Iancu și-a explorat talentul de arhitect, iar în anii ‘30 a proiectat numeroase clădiri moderniste, șocante pentru peisajul bucureștean al vremii. Inspirat de revoluția lui Le Corbusier și de tendințele funcționaliste care se afirmau, au apărut construcții precum Vila Fuchs (Fuchs Villa) sau Casa Juster (Juster House).

Marcel Iancu a fost cel care a adus spiritul arhitecturii moderne în România (principalul arhitect modernist al Bucureștiului). Între 1922 și 1938 a proiectat în București peste 40 de clădiri, în mare case pentru o familie.

„Mă simt onorată că am oportunitatea de a expune, pentru a doua oară în România și prima dată în Târgu Mureș, lucrările lui Marcel Iancu din ambele perioade: cea petrecută în țara natală și cea din Israel, colecția Muzeului Janco Dada. Sunt încrezătoare că această expoziție itinerată la Târgu Mureș va fi o experiență inedită atât pentru mine, cât și pentru locuitorii orașului”, spune curatorul Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada.

Program vizitare expoziție și acces

Expoziția „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, va putea fi vizitată în perioada 25 august – 4 decembrie, de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00 la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș. Accesul este gratuit.

Imagini: via Art Safari

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed