Arta diagnosticelor precise sau cum arată universul ilustrat al unui laborator medical

Privește imaginea de mai jos. Te gândești, poate, că azi îți povestim despre un nou proiect de street art sau că încă un graffiti artist a transformat calcanul de pe str. Arthur Verona. Ei bine, te afli la interior, într-un laborator medical. Mai precis, în Laboratorul Central REGINA MARIA, proaspăt deschis pe Splaiul Independenței din București.

Echipamentele medicale de ultimă generație eficientizează procesul de testare și diagnosticare, iar ilustrațiile, care dau culoare (și sens) spațiului, îl scot din atmosfera sobră pe care te-ai aștepta s-o găsești într-un laborator medical. Paralela dintre știință și wall art este semnată de artistul Saddo.

Lucrarea din departamentul de Bacteriologie. Fiecare ilustrație semnată de Saddo a fost imprimată pe un tapet special, care întrunește atât cerințele medical-tehnice de întreținere, cât și pe cele legate de calitatea tiparului.  

Am vizitat cele cinci departamente ale noului Laborator Central, al 17-lea al rețelei REGINA MARIA și cel mai bine automatizat dintre ele, imediat după deschiderea oficială de acum câteva săptămâni și am luat pulsul centrului printr-un tur ghidat de echipa medicală și COO-ul Rețelei de sănătate REGINA MARIA, Olimpia Enache. Trebuie să recunoaștem că am plecat de acolo fascinați de multitudinea de echipamente medicale care recreează riguros mici lumi din domeniul biochimiei și imunologiei. Cine spune că nu există inventivitate în exigență? 🙂

În Laborator, se poate identifica o bacterie în doar 2 minute, iar rezultatul examenului Babeș-Papanicolau se eliberează în 72 de ore. De asemenea, în departamentul de biochimie-imunologie, se pot testa mai mulți biomarkeri speciali care sunt esențiali pentru a identifica din timp anumite tipuri de cancer. Pe scurt, Laboratorul Central REGINA MARIA este un reper științific și tehnologic pentru sistemul de sănătate din România.

Vorbim despre cea mai mare investiție în echipamente medicale la ora actuală, de 3,5 milioane de euro, o sumă pe care ne-am asumat-o pentru beneficiul pacienților și medicilor noștri. Gândiți-vă că un buletin de analize concludent e ca o schiță de la care pornește orice artist atunci când creează o operă de artă. Ca sa ajungi să oferi cele mai bune tratamente, trebuie să ai un punct de pornire ireproșabil. Asta încercăm să oferim în Laboratorul Central: avem la dispoziție cea mai performantă tehnologie care oferă garanția că pacienții noștri primesc rezultate și diagnostice precise”, ne-a spus Olimpia Enache.

Dar cum a luat naștere colaborarea dintre ilustratorul Saddo și REGINA MARIA? A fost nevoie de intervenția agenției de publicitate CAP, care l-a invitat pe Saddo să facă parte din proiect. Saddo a spus “Da”, iar de aici și până la rezultatul final, a mai fost nevoie de multă creativitate și apoi de câteva detalii logistice puse cap la cap. 🙂

“Mi-au propus să creez niște elemente, într-o abordare artistică a diferitelor departamente, cu tool-uri folosite în laborator: microscoape, eprubete, recipiente, seringi și tot felul de elemente specifice biochimiei, bacteriologiei, anatomiei patologice etc. Procesul creativ a pornit de la schiță și de la stabilirea unei palete cromatice și a continuat cu ilustrațiile lucrate de mână, destul de mărișoare, ca să poată fi scanate și printate la dimensiuni mari. În final, le-am colorat în Photoshop. Au rezultat șapte ilustrații care au fost transferate apoi pe un tapet special”, ne-a explicat Saddo.

Laboratorul Central Regina MariaLucrarea din departamentul de teste rapide.

Într-o viziune minimal hiperbolizată, Saddo a creat un univers-backstage al vieții dintr-un laborator de analize, în care laboranții par niște magicieni: “Plonjând imaginar în necunoscutul din spatele probelor, al căror microunivers secret se dezvăluie doar sub privirea specialiștilor – multiplicată cu aparate performante și sofisticate, artistul a zugrăvit un laborator imaginar pe pereții unui laborator cât se poate de real și modern”, ne-au spus reprezentanții CAP, Sânziana Șerbănescu și Codin Caradimu.

Laboratorul Central Regina MariaLucrarea din departamentul de primire probe. În aceeași locație cu laboratorul există și un centru de recoltare a probelor biologice, care intră mai apoi în circuitul laboratorului, pentru prelucrare. Dacă ești curios să urmărești traseul unei probe și să vezi laboratorul în toată complexitatea lui, ține minte că echipa medicală va organiza tururi ghidate. 

Laboratorul Central Regina Maria

Lucrarea din departamentul de hematologie și coagulare. 

Lucrarea din departamentul de biochimie-imunologie. 

Departamentul de biochimie-imunologie al Laboratorului este primul centru de referință Roche Diagnostic din țară, unul dintre reperele tehnologice ale lumii medicale și simbol al inovației științifice. Ca urmare, laboratorul este echipat cu cele mai performante aparate pentru această specialitate, unele dintre ele unice în România.

“Circuitul Roche din acest departament se comportă ca un laborator de sine stătător, cu beneficii de necontestat pentru medici și pentru pacienți. În fiecare zi, prin acest circuit trec peste 2.000 de probe, iar aparatele au cea mai mare viteză de lucru. E un sistem care ține cont și de confortul pacientului pentru că utilizează cantități mai mici de sânge, fără a influența precizia rezultatelor.

În plus, prin intermediul tehnologiei Roche, dar nu numai, putem realiza, anual, 20 de milioane de teste, un număr pe care niciun alt laborator de la noi nu îl poate susține. Mai mult de un test pentru fiecare locuitor al țării”, ne-a spus Olimpia Enache.

Un infografic sugestiv. Fiecare probă intră în circuitul departamentului de biochimie-imunologie cu un cod unic de bare și e urmărită în permanență, iar rezultatele sunt eliberate în aceeași zi, în 90% din cazuri.

Dar aparatele Laboratorului, adevărate echipamente state-of-the-art care sprijină și evidențiază înaltele cunoștințe ale personajului medical, au nevoie de un capitol separat în cadrul acestui material, pentru că sunt personaje principale ale poveștii rețelei REGINA MARIA. Îi dăm cuvântul din nou Olimpiei Enache, ca să ne povestească mai multe:

“În departamentul de biochimie-imunologie avem două instrumente introduse în premieră în România: sistemul preanalitic cobas® 8100 și analizorul de imunologie cobas® e801. Ultimul poate analiza până la 300 de probe/oră, cea mai mare viteză de lucru pentru un astfel de echipament.

În microbiologie, putem spune că am trecut dincolo de lamela microscopului și putem să identificăm amprenta moleculară a microoroganismelor printr-o metodă care se numește spectrometria de masă. În 99% din cazuri, o bacterie e identificată în aproape 2 minute, cel mai scurt timp posibil”.

Laboratorul Central Regina Maria

“Pentru analizele de anatomie patologică, specialiștii folosesc, de asemenea, platforme automate, care reduc mult timpul de eliberare a rezultatelor. Examenul PAP, de pildă, este finalizat în doar trei zile. Aparatura din acest departament permite și realizarea unor teste unice, foarte importante în prevenirea și diagnosticarea cancerului de col uterin.

Tehnologia Roche înlocuiește, în totalitate, metodele manuale de genetică și biologie moleculară. Aici se folosește instrumentul cobas® 4800, singurul dispozitiv prin care se pot identifica 14 tulpini ale virusului HPV”.

Ce mai urmează pentru rețeaua REGINA MARIA în 2017? E simplu, să devină nu doar un reper tehnologic pentru laboratoarele din România, ci și liderii pieței de profil și, odată cu deschiderea Laboratorului Central, întreaga divizie să susțină aproximativ un sfert din cifra totală de afaceri a Rețelei. Ce știm noi sigur este că au reușit deja să devină “o oază de design în peisajul medical românesc” 🙂 .
Laboratorul Central Regina Maria

Fotografii: prin Laboratorul Central REGINA MARIA

One Comment

  1. Tania

    Salut!

    Unde ati personalizat tapetul?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed