Arta textilă IELE World ne transportă contemporan spre lumi mitologice

În ultimul an, puține lucruri au fost mai departe de noi decât stabilitatea: mai știi de câte ori te-au scos răsucirile de situație din zona de confort și câte planuri ai fost nevoit să amâni sau chiar să anulezi? Nu e de mirare, deci, că unii dintre noi au făcut un pas în spate și și-au creat o nouă ordine explorând obiceiuri vechi, ba chiar meșteșuguri tradiționale.

IELE World este una dintre aceste inițiative: a apărut în 2017, ca proiect de cercetare textil-artizanală a lânii de ovine abandonată din România și treptat, dar mai ales în ultimul an, a explorat tehnicile tradiționale și a devenit o poveste centrată pe arta textilă. Subiectele mitologice și cele de identitate culturală, aduse în contemporan, sunt personajele principale ale fiecărei piese.

În prezent, lâna de ovine reprezintă un material regenerabil și extrem de nevalorificat în zonele montane din România. Știai că în fiecare an tone de lână sunt aruncate în mediul înconjurator sau chiar arse?

Între 10 și 20 decembrie, IELE World este parte din selecția Designist Made in RO online 🤩, așa că îți facem mai jos un video teasing, înainte să îți dăm toate detaliile.

 

Meet the creator: arh. de interior Oana Tudose

Dacă numele Oanei Tudose și al brandului ei îți sună cunoscut, înseamnă că ai citit și articolul în care îți povesteam despre începuturile IELE World, acum câțiva ani. Însă legătura dintre Oana și tehnicile tradiționale de prelucrare este chiar mai veche, de pe vremea în care urma programul de Masterat la Piet Zwart, Willem de Kooning Academy. Aceea a fost prima ocazie în care a reinterpretat mijloacele artizanale și le-a virat în context contemporan prin proiectul Brick Biotope – un preambul pentru activitatea ei de astăzi.

„Tehnicile tradiționale de prelucrare a lânii de ovine pe care le abordez sunt dispărute din repertoriul cultural imaterial, așa că, prin cercetarea lor ca bază a pieselor textile, caut să le aduc în contextul contemporan. În ultimii trei ani am introdus tehnici noi de prelucrare a firului tors, cum ar fi împletitul și croșetatul, și am vrut să explorăm partea de tridimensionalitate a textilelor prin adăugări și mulări materiale. De asemenea, am introdus în unele piese și textile vechi, nefolosite și achiziționate din zonele rurale gorjene, cărora am încercat să le dăm o nouă estetică, mai degrabă contemporană, prin juxtapunerea cu textile realizate de noi”, ne-a povesit Oana.  

Am fost curioși care sunt coordonatele antreprenoriatului creativ care are la bază tehnicile tradiționale, iar Oana ne-a răspuns cu sinceritate:

„Cred că orice drum este greu la început și acesta a fost și cazul meu. De la ideea inițială din 2017, direcția creativă s-a schimbat mult, dar consider că acesta este cel mai important aspect, să căutăm mereu să ne schimbăm pentru a învăța lucruri noi. Nu am pierdut din vedere scopul final pe care îl aveam și am considerat eșecurile apărute ca fiind cele mai bune puncte de pornire pentru o nouă direcție”. 

Apropo, parte din această nouă direcție este și atelierul de prelucrare din Târgu-Jiu, deschis cu ajutorul unui program de fonduri europene – o casă oficială pentru meșteșugurile tradiționale, care dobândesc, datorită Oanei și proiectului său, valențe contemporane.

Fețele colecțiilor IELE World 

Cele mai noi piese de decor și accesorii IELE World au fost realizate pe parcursul anului 2019 și 2020, chiar în atelierul de la Târgu Jiu: sunt explozii de energie, figuri stilizate care au impact atât prin formă și textură, cât și prin cromatica puternică.

Poate te întrebi cum le aduci în viața ta de zi cu zi? Ei bine, ele pot decora un perete într-un mod absolut spectaculos și artistic, ține cont că texturile în relief le dau tridimensionalitate. Și mai ales acum, când arta ne poate salva, pot fi un cadou absolut special pentru cine apreciază universul fibrelor textile și mesajul proiectului.

Tapiseria Imagine all the faces you’ll imagine (100 x 200 cm)

Pentru o perioadă, am optat să stau departe de ideea de funcționalitate și să explorez mai mult impactul vizual al textilelor realizate din lână. Aici mă refer la cromatică, forme, texturi și metode de prelucrare. Cumva, aș putea spune că am făcut un pas înapoi pentru a avea mai multă libertate de cercetare conceptuală fără impedimente de funcționalitate”, ne-a spus Oana. 

Măștile Faces of Transition (50 x 50 cm) reproduc fețele distorsionate ale celor care au văzut ielele dansând și cântând, potrivit mitologiei românești. Apropo, merită să urmărești dialogul măștilor în pagina dedicată colecției, de pe site-ul IELE World 😏.

Lucrarea de mari dimensiuni Oda Olgăi

Cum comanzi o lucrare by Oana Tudose?

Poți vedea toate lucrările semnate de Oana (o parte dintre ele deja prezente în diverse expoziții sau instalații around the world)  pe iele.world și apoi le poți comanda via e-mail către hi@oanatudose.com. Desigur, dacă ajungi prin zonă, o poți vizita pe Oana la atelierul din Târgu-Jiu în condiții de siguranță, după ce faci o programare în prealabil, tot prin mail.

Interruptions (60 x 60 cm)

🎁 Și o provocare simpatică / donație cu design inclus: spune-ne într-un scurt comentariu la acest articol (vezi secțiunea de comentarii mai jos) cărei asociații sau ONG ai vrea să-i faci cadou de Crăciun lucrarea de mai sus, în semn de apreciere pentru activitatea de până acum. Nu uita să le lași și un mesaj de apreciere – Oana îl va trimite alături de cadou, într-o compoziție frumoasă de Crăciun.

Fiecare comentariu trebuie să conțină numele unei singure asociații/ONG. Un concurent poate să lase mai multe comentarii succesive (cu numele unui ONG diferit firește), iar noi vom alege destinatarul cadoului prin random.org. Deadline: 20 decembrie, ora 20:00

În final, 4 întrebări altfel pentru IELE World…

1. Ce piesă de design nu ar trebui să lipsească din apartamentul tău?

Wassily chair de Marcel Breuer. 

2. Ce piesă de design ai lua cu tine pe o insulă pustie?

Craftica de Formafantasma. 

3. Care sunt cele trei cuvinte pe care le asociezi cu designul?

Formă, material, atmosferă. 

4. Care este ultima schimbare pe care ai făcut-o în propria casă?

Relocarea pieselor de artă. 

1. Citește și alte povești Made in RO AICI și inspiră-te pentru lista de cadouri fine, de designist 🎁
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO online – descoperă și mai multe idei de cadouri Made in RO, fotografii și informații, toate la un loc 🎁🎁

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed