BE+HAVE studio: nostalgii din anii ’80, simetrii şi forme reduse la esenţă

Nu am fi aflat de studioul de design italian Beplushave, dacă nu am fi început să cercetăm deja listele expozanţilor la London Design Festival. Canapeaua Giulia ne-a făcut să scrolăm cu mai multă luare aminte printre piesele create de designerul Ilia Potemine. Conceptul lor s-ar exprima cel mai simplu aşa: piese unde mare parte din producţie se face manual, cu suflul designului din anii ’80, care vorbesc despre a trăi “Spontaneo Insieme”.

Canapeaua Giulia te primeşte confortabil, împreună cu alţi 4 prieteni, spune Ilia.

Piesele Beplushave amintesc de designul italian al anilor ’80 marcat de grupul milanez Memphis, ale cărui piese mixau forme colorate inspirate de Art Deco, Pop Art, Futurism, Kitsch. Ilia le duce însă înspre esenţialism: le simplifică pe cât posibil liniile, structura păstrându-le grafice (un articol aproape amuzant, dar serios despre diferenţele între minimalism şi esenţialism, puteţi citi aici).

Ettore -un dulap de ţinut pe aproape, pentru fix ce ai nevoie.

Consola Francesca. Bine i-ar sta într-un hol aerisit, mai suedez, cum ne place nouă!

Ilia are grijă la simetrii, la contrastul dintre texturi şi culori: piesele par să răspundă spontan şi exact unor nevoi de bază, dar sunt şi suficient de studiate ca formă, structură, aspect grafic etc. Un melanj armonios pentru conceptul pe care vrea să-l transmită: reducerea la esenţial, la o locuire cât mai simplă, dar nu austeră, ci prietenoasă, spontană.

Armless, fotoliu din fibră de sticlă, cu picioare din lemn

Coffee table for messy people: nu zicem noi, zice creatorul ei 🙂

Pixels, tot pentru cei dintre noi care aglomerează multe lucruri pe măsuţe: au structură din oţel şi blat din MDF. 

Lămpile Arq şi Arquette scot la iveală aceeaşi reducere la simplitate: par mai degrabă exerciţiul de deconstrucţie a unei lămpi. Au baza din lemn şi braţ din ţeavă de PVC – o combinaţie care nu am fi crezut că poate arăta atât de bine (despre making of aici).

Baza din lemn a lampadarului Arq are 25 kg!

Iar cel care stă în spatele tuturor aceste creaţii este Ilia Potemine, un designer pentru care simplitatea şi funcţionalitatea sunt principii esenţiale.

Ilia în timp ce lucra la Arquette. Sursa foto 

Te poţi întâlni cu piesele Beplushave între 20 şi 23 septembrie la Tent London, în cadrul London Design Festival.

Fotografii prin BE+HAVE

One Comment

  1. Ioana

    mm, as vrea canapeaua. mi-aduce aminte de anii ’60

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed