Biroul designish din Charles de Gaulle: o scenografie creativă, inspirată de spiritul Reginei Maria

Ce-ar fi dacă ai merge la birou în fiecare zi, ca la o piesă de teatru, pentru atmosfera primitoare și designul stylish al spațiului? Orice job serios ar deveni atunci mai creativ, mai relaxat, mai productiv. Iată că se poate și la noi! 🙂

Se află în București și face parte din noul trend al amenajărilor designish. O combinație de util, frumos, istorie și design contemporan de obiect, sub o identitate cromatică inedită, așa sunt noile spații de lucru apărute la piața Charles de Gaulle. Cortina se retrage încet, păstrând suspansul, și aflăm că în scenă intră noile birouri Regina Maria.

birouri Regina Maria - Designist (7)

Imaginați-vă open-space-ul acestui birou ca o scenă de teatru. Paravane mobile antifonate delimitează actul I de actul II; zona ospitalieră a bibliotecii și canapelei primește continuu personaje noi apărute fugitiv în scenele 5, 7, 9 sau 10; lumina cade pe zona de așteptare, unde se înfiripă povești pe fundalul monumental al picturii murale; iar mobilerul atipic conturează cadre dinamice, spontane.

Acum deschideți ochii și priviți “spectacolul” anului 2015, momentul când a prins contur acest birou scenografic, foarte contemporan prin finisaje, obiecte de mobilier, paletă cromatică.

birouri Regina Maria - Designist (3)

“Corpurile de iluminat sunt o interpretare modernă a unor candelabre prețioase din alte timpuri,” povestește echipa Eclectarte.

Curioși din fire ne-am ridicat din sală și ne-am îndreptat tot entuziasmul către Eclectarte, adică Erna Berger Moise și Vlad Moise, cei care au semnat amenajarea birourilor de la Charles de Gaulle. Povestea curge mai jos.

birouri Regina Maria - Designist (8)

“Recepția am dorit să fie una din zonele de impact vizual. Tapetul figurativ cu personaje tratate decorativ, în veșminte renascentiste, cu aspect antichizat, este unul dintre elementele scenografice care contribuie la atmosfera acestui spațiu, precum și plăcile de mochetă extrem de colorate, inspirate din ceramica orientală,” ne spune Erna.

birouri Regina Maria - Designist (9)

Tapetul cu aspect de pictură murală monumentală poartă numele de Agora și subliniază tema comuniunii și a comunicării – firul roșu al amenajării. Scaunele metalice sunt celebrele, Wire Chairs marca Eames, alese special pentru a nu “acoperi” farmecul tapetului găsit la Wall&Deco.

Cum ați ajuns la opțiunea finală de design pentru acest spațiu?

 Tema pe care am ales-o pentru acest proiect a fost “comunicare, comuniune, atitudine“, iar traducerea acestui concept în realitate a impus crearea unui spațiu contemporan, estetic, confortabil, informal și sofisticat. Acest nou proiect intră în seria amenajărilor pe care le facem deja de nouă ani pentru client. Conceptul de design interior are deci vechime în sensul că s-a definit și cristalizat, încă de la primul spațiu amenajat, printr-o imagine recognoscibilă, o identitate vizuală și conceptuală.

birouri Regina Maria - Designist (4)

Care sunt, de fapt, funcțiunile acestui open space, delimitat doar în anumite zone? Funcționează și ca recepție, și ca spațiu de tranziție, de întâlniri și de birouri?

Am dorit să personalizăm, să încălzim și să umanizăm spațiile deschise de birouri. Acest open space foarte generos are o funcție eterogenă. Dominant, însă, este spațiul pentru birouri, deci zona de lucru cu toate auxiliarele implicite, mobilierul de depozitare cu variate forme pentru multiplele obiecte stocate. În afară de mobilierul dedicat acestui scop, destul de standardizat, am gândit niște piese atipice, de dimensiuni mari, cu rol de înmagazinare și divizare a spațiului. Cu un design sofisticat, contemporan ca limbaj creează un dialog interesant cu restul mobilierului minimalist. 

Zona open space mai încorporează și spații de discuție, miniconference-rooms informale, cu planuri despărțitoare amovibile (paravane moderne finisate cu material fonoabsorbant). Astfel, mobilierul de birouri devine ușor reconfigurabil în funcție de diferite nevoi spontane.

birouri Regina Maria - Designist (15)

În open space mobilierul este IKEA, Estel.com, iar paravanele separatoare din fetru vin de la Buzzy Space.

birouri Regina Maria - Designist (16)

Cum ați ales materialele și culorile pentru fiecare zonă în parte, astfel încât ele să imprime, încă de la intrare, o stare de destindere, de bine?

Materialele pentru care am optat atât la finisaje, cât și pentru obiecte au fost alese astfel încât să creeze o atmosferă caldă, luminoasă, rafinată, contemporană. Gama de culori este deja definită, cu toate acestea niciodată nu se repetă identic aceleași nuanțe, paleta cromatică rămânând totuși recognoscibilă. 

Alburile sunt dominante inducând luminozitate și o atmosferă eterică, inspirând relaxare și o stare de bine. Accentele sunt din gama de rozuri fucsia, violeturi, purpuriuri, iar ca un contrapunct apar nuanțele de verde complementar. Aceste culori vibrante inspiră dinamism și energie.

birouri Regina Maria - Designist (13) Scaunul-balansoar este și el tot marca Eames, în timp ce canapeaua de la super brandul B&T, din Turcia, cu husă textilă customizată, a fost aliniată la paleta cromatică a biroului.

birouri Regina Maria - Designist (14)

Cum este influențat firul roșu al conceptului de design interior de faptul că spațiul este dedicat atât publicului, cât și angajaților?

Acest spațiu expresiv și nonconformist, al unui birou întins pe un întreg etaj, este dedicat în cea mai mare parte angajaților firmei, cei care au fost dispersați anterior în mai multe clădiri, diverse departamente, la diferite etaje. Astfel am axat conceptul de design pe tema comunicării fizice și nu virtuale. Desigur, spațiul este dedicat și publicului sau vizitatorilor.

birouri Regina Maria - Designist (20)

birouri Regina Maria - Designist (12)

birouri Regina Maria - Designist (10)

 Mobilierul din lemn cald, cu forme organice, vine de la Artisan, iar scaunele Eames au fost achiziționate de pe Vitra.com.

birouri Regina Maria - Designist (1)Cum ați reușit să integrați designish partea de depozitare, dar și compartimentările necesare unui spațiu de lucru eficient ordonat?

Am propus un mix and match între piese de birouri mai populare și obiecte de design celebre, care schimbă mult echilibrul vizual în favoarea unei atmosfere estetice. Am utilizat piese de mobilier și obiecte auxiliare ale designerilor italieni, danezi și suedezi.

birouri Regina Maria - Designist (19)

Corpul de iluminat solar a fost găsit la Vertigo.

Acestea fiind zise, cortina revine glorioasă în poziția sa inițială. Dragi spectatori, vă mulțumim pentru atenție, reprezentația a luat sfârșit. Sperăm că v-ați simțit bine pe scena noastră mai altfel, cu un design inedit, fără reguli sau șabloane impuse. Atmosferă de care sperăm să se molipsească cât mai multe birouri din București.

Fotografii: de Taddeo Moise

2 Comments

  1. andreea c

    la ce pret ajunge un scaum Eames, pe site-ul vitra. com nu am vazut pretul?

  2. Mihaela N.

    Mocheta de unde este achizitionata?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed