Biserica din curtea MȚR poate fi vizitată azi, după mai bine de 10 ani

Azi după birou sau în pauza de prânz mergeți la Muzeul Țăranului Român ca să intrați, după mai bine de 10 ani de când stă închisă, în Biserica din lemn, de pe pajiște. Instalația pe pajiștea muzeului și deschiderea Bisericii din Bejan se întâmplâ de Ziua Crucii, azi, 14 septembrie, până pe orele 18:00.

biserica-din-lemn-mtr

Cruce-n casă
Cruce-n masă
Cruce-n toți patru cornuri de casă
Dumnezeu cu noi la masă
Maica Sfântă la fereastră
Să iasă tot răul din casă.

foto-mtr

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, de dimineață până seara ne primenim hainele și le scoatem la vedere pe pajiștea din jurul bisericuței din Bejan. Construim sărbătoarea sub forma unui performance, îmbogățindu-l cu gesturile noastre, deopotrivă colegi, prieteni și vizitatori.

Ne bucurăm ochiul și inima cu ii, catrințe, pânzături, bete, pieptare, scoarțe, lepedee, și tot ce are țăranul de pus la aerisit în prag de sărbătoare.

Lângă altarul Bisericii din Bejan va sta una din bisericile pictate de Horia Bernea, celebrându-i astfel ziua de naștere.

irina-nicolau-la-mtr

“Biserica cea veche din Bejan era neîncăpătoare. La sărbătorile mari, jumătate de sat rămânea pe afară și era prea friguroasă. Părăsirea a fost radicală. Nimic din ce era în bisericuța veche din lemn nu s-a transferat în cea nouă, terminată în 1949. Hramul bisericii nu este cunoscut, nefiind însoțit de o slujbă specială și de vreo mare sărbătoare. Cineva îl știe totuși. E Sfântul Nicolae. Nici horă nu se făcea pe lângă biserică, ci pe lângă școală. Doar la nunți se putea juca puțin în curtea bisericii. Se pare că lumea de aici e puțin afectată de dispariția bisericii. Preotul spune că oamenii din din sat nici nu prea merg la biserică”.

În toamna lui 1991, biserica a luat drumul orașului. A plecat spre București. la Muzeul Țăranului. Dacă ar fi rămas, în câțiva ani s-ar fi năruit și ar fi fost acoperită de iarba timpului. Destinul tuturor celor ce sunt făcute de mâna omenească. – Irina Nicolau, Dosar sentimental

Fotografii: prin Muzeul Țăranului Român

 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed