Brilliant by Design – expoziție de design ceh contemporan de sticlă și porțelan. La Galateca.

Centrul Ceh București și Galeria Galateca aduc la București expoziția de design ceh contemporan de sticlă și porțelan Brilliant By Design. Expoziția va avea loc între 10 și 30 septembrie, la Galeria Galateca și va fi deschisă miercuri, pe 10 septembrie, la ora 18:00.

Expoziția prezintă lucrări ale designerilor cehi realizate de producătorii cehi, subliniind continuitatea producției de sticlă și porțelan, prin selectarea unor exemple elocvente din ultimii 100 de ani. Piesele de design contemporan sunt puse în paralel cu predecesoarele lor, marcând astfel diferențele și evoluția designului pe durata ultimului secol.

brilliantbydesign - Designist

Cehia are o lungă tradiție în domeniul sticlei și a porțelanului, dar a devenit cunoscută pentru acestea în secolul 18, atunci când produsele atelierelor și fabricilor cehe au început să se vândă în toată lumea. Renumită pentru marea varietate de modele și pentru calitatea manufacturii, industria a atras în acea perioadă artiști, designeri și clienți influenți, iar astăzi, designerii sunt o parte integrantă a întregului proces de fabricație.

Designerii contemporani František Vízner (Bomma Hi-Tech Crystal), Jiří Pelcl (Crystalex CZ), Martin Fait (Crystalite Bohemia), Martin Žampach, Matej Chabera și René Roubiček (Moser, una din cele mai vechi și mai cunoscute fabrici de sticlă), Arik Levy (Verreum), Rony Plesl (Ajeto), Zdeněk Lhotský (Mold Melted Glass Studio), Jiří Pelcl (Porțelan ceh Dubí), Jiří Laštovička, Viktor Chalepa și Daniel Piršč (Studio Piršč) vor prezenta o selecţie de obiecte reprezentative pentru  arta prelucrării sticlei şi ceramicii din Cehia.

Vernisajul expozitiei “Brilliant by Design” va avea loc pe 10 septembrie, orele 18:00, la Galateca în prezenţa HE Ambasador al Republicii Cehe în România, domnul  PhDr. Jiří Šitler, directorului Centrului Ceh Bucuresti, René Kubášek şi curatorului expozitiei, Petr Nový.

Realizată în viziunea lui Petr Nový, principalul curator al Muzeului de Sticla şi Bijuterie din Jablonec nad Nisou, expoziţia  “Brilliant by design” este o radiografie a ultimilor 100 de ani, ce pune accent pe continuitatea cultivării acestei arte, pe modele – icon, al căror design rămâne la fel de actual.  Fiecare obiect de design contemporan este astfel plasat în contextul evoluţiei producţiei de sticlă şi ceramică din Cehia.

Despre acest proces de fabricație, despre designul contemporan, dar și tradiția cehă în domeniul sticlei și a porțelanului, vin să vorbească curatorul expoziției Petr Nový și Martin Žampach, unul din designerii expuși, a doua zi după vernisaj, joi, 11 septembrie, la ora 18:00, la Galeria Galateca. In contrapartidă, despre designul identitar românesc va vorbi artistul vizual Cătălin Năstăsoiu, creatorul brandului RONATIV .

„Această expoziție a fost prezentată în Praga, Budapesta, Stockholm, Gent, Moscova și Frankfurt și mă bucur că putem să o aducem și la București”, spune directorul Centrului Ceh, René Kubášek.

Eveniment facebook aici.

Partenerii expozitiei: Ambasada Republicii Cehe, Muzeum din Jablonec, CEZ Romania si Staropramen.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed