Cum finisezi zona de lucru dacă vrei accente de rustic și industrial în bucătărie?

Una dintre provocările fiecărei amenajări e, zicem noi, bucătăria. De ce? Pentru că, dacă te-ai înțeles până aici cu stilul, acum trebuie să-l ajustezi cât mai practic cu putință. Ne gândim serios și la un articol care inventariază provocările acestei zone, cu soluțiile aferente pentru întrebările din seria: “și dacă aici e chiuveta, nu poate fi lângă plita, mai trebuie lăsat spațiu?” sau “nu e același lucru dacă aleg sticlă în loc de faianță în zona blatului?”.

Dar până atunci rămânem la stilul ales și vorbim despre finisajele ce conturează zona blatului de lucru. Punctul de plecare sunt 3 bucătării, toate din apartamente și case din România, care exprimă cel mai bine trendul majoritar când vine vorba de amenajare. Și anume, accentele de rustic și industrial, conturate în aceste trei exemple cu finisaje din ciment și piatră naturală  – adică foarte rezistente. Doar vrem să gătim în bucătărie, nu doar să ne bem cafeaua. 🙂

diana_oros_2015-0379Proiect de amenajare din București, semnat de arh. Oana Gavrilă (Diez Office).
Foto: Diana Oros.

Mixul de pattern-uri, creat cu plăcuțe din ciment, s-a impus deja ca un trend atât în bucătăriile, cât și în băile noastre. Plăcuțele aceastei bucătării din București vin de la PIATRAONLINE, iar pe blogul lor găsești și mai multe scenarii în care le poți distribui acasă.

Avantajul plăcuțelor, pe lângă rezistență (sunt realizate din 3 straturi: ciment alb, praf de marmură fin și pigmenți anorganici), e aspectul pictural – sunt create manual, iar culorile nu sunt aplicate doar la suprafață, ci în masă. Pentru un rustic/retro adus în contemporan, asortează-le o baterie din inox, lustre metalice și măcar un strop de metal și la mobilierul de bucătărie.

detaliu bucatarie perete terrazzo diana_oros_2015-0376

Să vă spunem un secret: în bucătăria garsonierei de 37 de metri pătrați pe care am amenajat-o, ne-am gândit la mai multe posibilități de finisare a zonei din dreptul blatului de lucru, printre care și sticla, ce urma să protejeze un pattern decorativ. Însă, sincer, cea mai practică și rezistentă în timp soluție este finisarea cu plăcuțe de faianță de mici dimensiuni, ce vor imprima un aer ușor industrial. Sau, ca în bucătăria de mai jos, tot din București, cu plăcuțe de travertin.

bucatarie mozaic travertin latte brick si blat travertin

Plăcuțele mici de travertin în culoarea latte-ului, alături de rafturile metalice chiar punctează mixul de rustic și industrial. Le vedem asortate unei bucătării albe, luminoase, cât mai simplu amenajată. Cât despre blat, cel din imagine este tot din travertin: a fost tăiat pe comandă la PIATRAONLINE. Cât te costă un blat din travertin, marmură sau granit creat special pentru bucătăria ta afli de aici.

perete mozaic travertin latte brick

Pentru un stil contemporan, cu aer industrial, intră în joc ardezia multicoloră. E scenografică, exact genul acela de textură ce dă savoare minimalismului epurat. Mai țineți minte și cum poți finisa relativ ușor suprafețe din casă cu foi de ardezie flexibilă?

bucatarie perete ardezie multicolora sunset

Plăcile de ardezie multicoloră sunt pentru bucătăriile contemporane, care merg pe finisaje și mobilier cu linii epurate, ultramoderne. Le stă bine alături de inox, corian, sticlă mată. Și, ideal, într-o bucătărie din belșug iluminată.

perete bucatarie ardezie multicolora sunset

Pentru că am plecat de la finisaje, dar am strecurat și câteva idei despre alegerea blatului, îndrăznim încă o recomandare. La lavoar v-ați gândit? Sfatul nostru este să fie ori adânc, ori dublu – chiar va simplifica spălatul inevitabil al vaselor. Preferatele noastre sunt lavoarele pătrate, adânci, cu look vintage – industrial.

Apropo de provocarea stilului și ajustarea lui cât mai practică în bucătărie, tocmai am aflat că există și varianta lavoarelor din piatră naturală, al căror material îl poți alege – marmură, travertin, onyx sau limestone. Iată trei exemple care ne-au cam aprins imaginația:

KS-021 SEKO4

KS-018 SBAK1Aceste 3 lavoare sunt din travertin, dar pot veni în materialul care se asortează cel mai bine bucătăriei tale. Afli toate detaliile despre comandă contactând echipa PIATRAONLINE, aiciKS-031 SDVS

Spor la amenajare și idei îndrăznețe să aveți!

Fotografii: prin PIATRAONLINE și Diana Oros

One Comment

  1. Simona

    Ingenioasa combinatia de culori la mobila de bucatarie!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed