București: în ce localuri designist ne petrecem finalul de vară?

Recent, răscolind internetul, am dat peste două replici faimoase care m-au făcut să mă gândesc la tiparul serilor leneșe de vară:

Vladimir: Deci? Să mergem?

Estragon: Da, hai să mergem.

(niciunul dintre ei nu se mișcă)

Da, știu că piesa lui Beckett (“Așteptându-l pe Godot”) nu are legătură cu asta, dar fragmentul mi-a adus aminte de obiceiul pe care probabil și tu îl ai, mai ales vara, de a reveni în aceleași cafenele, grădini și terase pe care le știi de mult, simpatice, confortabile și în care nu riști să ai surprize neplăcute. Așa că ne-am hotărât să ți-o luăm înainte și să te convingem – din nou! – că orașul e plin de localuri fresh, cu design inclus, care merită să le treci pe lista “de văzut și plăcut” 🙂 .

Hangar Gastropub

localuri

Începem traseul în nordul orașului, într-un spațiu plin de clădiri de birouri, și ne aducem aminte că iarna trecută îți povesteam cum forfota creativă a Bucureștiului pare să acapareze încet-încet fostele zone industriale și să pună pe hartă locuri vechi, dar retransformate cu un strop de design (sau mai mult!). Hangar Gastropub (Șos. Pipera 44) este exact genul acesta de loc: o reconversie funcțională a unui spațiu industrial ce adăpostea odinioară zona de service și de producție a pieselor pentru avioane, într-un local dedicat berii artizanale. De proiect s-au ocupat arh. Cristiana Zgripcea și Alexandru Morar.

localuri

Ne-a plăcut că amenajarea subliniază moștenirea industrială a spațiului, dar o dinamizează cu vârtejul de culoare de pe unul dintre pereți. Cristiana ne-a povestit mai multe despre modificările pe care le-a pus la punct.

“Am început cu desfacerea plafonului suspendat. Apoi, am dezvelit structura metalică a șarpantei și am accentuat geometria grinzilor cu zăbrele folosind un suport din placaj stratificat de lemn, deschis la culoare, pe care să li se profileze silueta neagră, Pardoseala este refăcută integral, păstrând exact materialul și aspectul celei inițiale: șapă din ciment sclivisit. Am curățat pereții din cărămidă, i-am completat parțial cu piese din cărămidă refolosită și am tencuit, gletuit și vopsit restul în negru. Rezultatul: suportul de exprimare a boom-ului de gusturi, arome și culori a localului, o explozie de vopseluri aruncate, stropite, tufuite pe pereți”.

localuri localuri

Suntem fani declarați ai ferestrelor uriașe, tipice stilului industrial, însă cât ne permite vremea, te sfătuim să te relaxezi pe terasa exterioară. 

Mercato Comunale

localuri

Următoarea oprire: centrul orașului, la doi pași de km 0.  De acord, componenta de design e mai mică aici, însă ne-am bucurat mult când am văzut că spațiul lăsat în părăsire din spatele Hotelului Novotel de pe Calea Victoriei și-a găsit un sens peste vară. Mercato Comunale aka Farmers Market (Strada Ion Câmpineanu 22) este, potrivit organizatorilor, “o celebrare a mâncării printr-un pop up market în mijlocul orașului. Curatoriem unii dintre cei mai valoroși producători locali și invităm cele mai bune food truck-uri și bucătării urbane din București ca să creăm o adevărată experiență gastronomică și socială” 🙂 .

localuri

Ne-a plăcut mult aerul de mini-festival în mijlocul betoanelor orașului, iar săptămânal apar food truck-uri și invitați noi, deci fii cu ochii pe Mercato. Mai ales că nu e totul doar despre mâncare aici: periodic se organizează expoziții noi – până la sfârșitul lunii august poți să vezi imagini cu proiectele câștigătoare de la Anuala de Arhitectură București 2018.

localuri

Cișmigiu – Bistro la etaj

localuri

Coborâm Calea Victoriei, până la Centrul Militar și ne continuăm traseul pe Bulevardul Elisabeta, unde boemul (și sumbrul) Hotel Cișmigiu a trecut printr-o transformare, iar asta l-a teleportat designist direct în Micul Paris. Dovadă stă proaspăt deschisul Cișmigiu – Bistro la etaj de pe Bulevardul Elisabeta 38, care recreează șarmul clasic cu o priveliște minunată deasupra centrului orașului. Dăm o notă mare scaunelor catifelate trandafirii și întregii amenajări cu linii feminine și cromatică asemenea.

localurilocaluriDe amenajare s-a ocupat Radu Dumitrescu, care e responsabil și de ceva mai vechiul, dar foarte elegantul  Stadio – Restaurant cu Atrium. 

localuriTerasa, numai bună pentru un mic-dejun târziu la înălțime. 

Rockers Vinyl Coffee Shop

localuri

Gata, ieșim din centru și ne îndreptăm spre Strada Fluierului 33, unde, dacă faci parte dintre cei pentru care pick-up nu înseamnă varianta englezească a replicilor de agățat, ci o sursă de coloane sonore, sigur o să te bucuri că s-a deschis Rockers Vinyl Coffee Shop. Pe noi amenajarea minimală, semnată de Bianca Bărbieru, ne-a dus cu gândul la o sufragerie extinsă, confortabilă și nepretențioasă, în care vii să vorbești despre muzică și nimicuri relaxante.

localuri

Dacă ești pasionat, e bine să știi că la Rockers se organizează periodic și târguri de viniluri de colecție. 

localuri

Meniul e preparat de cei de la Molcom, care promit să se grăbească încet către un stil de viață sănătos 🙂 . Poți verifica asta în grădina casei Rockers. 

Curtea Școalei

localuri

Nu are nici careu, nici teren de volei sau vreun coș de baschet și nu e a Școalei (sic!) decât datorită adresei (Strada Școalei nr. 8, aproape de Teatrul Național București). Curtea Școalei este, însă, o grădină de vară pe care am descoperit-o zilele trecute și în care merită să te răsfeți cu sifon, bere artizanală, ba chiar și vreun prosecco un pic arogant la final de vară. Poate ai noroc să prinzi chiar masa cu fotolii îmbrăcate în catifea, arată foarte confortabil 🙂 .

localuri

Bonus: Papilalocaluri

Este doar un teaser deocamdată, căci nu aveam mai multe fotografii. Este vorba despre Papila, pe care designerii de la Woodish, Maria Burachu și Gabi Herdean, l-au deschis foarte recent sub deviza “Taste buddies”. Încă nu avem prea multe detalii, dar știm direct de la sursă că pentru design și mobilier au colaborat creatori români pe tot ce ține de piesele de ceramică, croitorie, lemn, metal și altele. Revenim cu detalii 🙂 .

localuri

Bonus 2: The Soup Carousel

localuri

“Coming soon in a bowl near you”, spun The Soup Carousel, iar noi abia așteptăm să aflăm și gustăm mai multe 🙂 . Noul local de pe Șoseaua Nicolae Titulescu 12 (foarte aproape de Piața Victoriei) își propune să cucerească orașul supă cu supă (organică) și nu avem de zis decât că ne pot trece pe lista de cuceriți.

localuri

Fotografii: Hangar Gastropub – Radu Gospodinov, pagini Facebook Mercato Comunale,  Cișmigiu – Bistro la etaj (mai puțin a treia fotografie, care îi aparține Paulei Negrea), Rockers Vinyl Coffee Shop, Papila, The Soup Carousel, Curtea Școalei).

3 Comments

  1. Stefan

    O idee excelenta si o bine-meritata completare a unui post mai vechi, din 21 februarie! Multumim pentru informatii si ponturi.

  2. Georgeta

    Foarte frumoase localuri, multumesc pentru recomandare.

  3. Raluca

    Aveti idee care ar fi producatorii de ferestre metalice – otel (stil industrial) cu geam termopan? La o cautare pe Google pur si simplu nu gasesc decat PVC sau aluminiu.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed