Cum faci loc pentru feeling-ul de vacanță și pentru spații de depozitare mari într-un apartament mic?

Îl reamenajezi, firește. Cel puțin, așa s-a întâmplat într-un apartament dintr-un ansamblu rezidențial din București, în care proprietarul și-a dorit accente de culoare mediteraneene și soluții ergonomice care să transforme suprafața relativ redusă a spațiului – 54 mp utili – într-una funcțională fără să o sufoce. De proiect s-au ocupat arhitecții Cristina Ionescu și Radu Caradim de la Studio 2.1, care ne-au povestit cum au strecurat feeling-ul de vacanță în cele două camere ale apartamentului.

+ multifuncționalitate

apartament mic

În living, cea mai generoasă încăpere din apartament, arhitecții au împărțit vizual suprafața între zona pentru TV și dining-ul minimal. La capitolul multifuncționalitate, au folosit soluția comodei TV care, dacă te uiți cu atenție, devine băncuță pentru dining. Ne-ar fi plăcut mai mult o adaptare și la nivel de formă a comodei (poate un spătar sau niște perne, ca să nu pară că te așezi direct pe comodă), dar varianta rămâne un exemplu de urmat într-un apartament mic.

apartament micFinisajul care imită betonul aparent dă consistență încăperii și dictează cromatica de bază a apartamentului…  

apartament mic…căreia arhitecții i-au întrerupt, totuși, uniformitatea în colțul opus al livingului, cu ajutorul elementelor cu nuanțe aduse direct din Mediterana. 

+ dinamism

apartament micÎn dormitor, fototapetul-hartă a lumii pare să transforme feeling-ul de vacanță într-un plan 🙂 . În plus, dă dinamism camerei cu pereți albi, însă, dacă te gândești să folosești aceeași soluție, ai grijă să nu cazi în cealaltă extremă și să îngustezi spațiul întunecându-i unul dintre pereți.

Glaful lat al ferestrei lasă loc pentru multifuncționalitate și se transformă în loc pentru citit/contemplat.

apartament mic

Arhitecții au optimizat și micul hol de acces în dormitor, unde au construit un spațiu de depozitare compus din volume de dimensiuni și nuanțe diferite, astfel încât să nu sufoce spațiul îngust. 

+ continuitate

apartament mic… în camere pline de utilitate 🙂 . Adică în bucătăria (sus) și baia principală (jos), care sunt unite de plăcuțele de ciment colorat, un mozaic supradimensionat care asigură senzația de continuitate. Ai grijă să nu le supralicitezi efectul: într-o doză mare, pot să te obosească vizual.

Pe lângă asta, echipa de arhitecți a mai făcut un pic de economie de spațiu folosind o masă îngustă, de bar, nu una obișnuită. Iar pentru mesaje și liste, au folosit soluția vopsea -tablă de scris.apartament mic

apartament micÎn baia matrimonială, motivele cu trimitere orientală sunt laitmotivul. Continuitate formală, transformare materială și dimensională 🙂 .  

apartament mic

Suntem fani declarați ai căzii freestanding, chiar și într-o baie de mici dimensiuni, care nu-i dă spațiu să se “impună” 🙂 . 

Și ca micile lecții din apartamentul reamenajat să fie complete, încheiem cu suma totală investită în proiect: 20.000 euro, care au inclus finisajele, piesele de mobilier deja existente și cele custom made.

Fotografii: prin Studio 2.1

4 Comments

  1. Oana

    Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.

  2. gogu radulescu

    sunt sceptic cu suma de 20k. Numai proiectul arhitectural se duce la 2000 EUR, iar un aprtament 3 camere renovat “la gri” se duce in 7-8k EUR manopera, plus materiale, ajungi la cel putin dublu. Mobilier custom? Un dressing mic te duce la minim 1000 EUR, asa ca ma indoiesc ca suma finala a fost cea indicata in articol.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed