Arta se întâlnește cu designul funcțional în noua colecție IKEA Art Event 2021

În primele săptămâni ale acestui an, printre rezoluții reținute și căutări ale entuziasmului pierdut, citeam predicții internaționale despre parcursul designului interior în acest an care se anunța (aproape) la fel de domestic, dar și de bizar ca anteriorul. Ce ne-a atras atenția: ideea că în 2021 vom avea nevoie de obiecte care, dincolo de funcționalitate, să ne atragă atenția fie prin formă, fie prin material, fie printr-o interpretare deschisă a conceptului lor. Nu mult după aceea, ne-am trecut în agendă lansarea online IKEA Art Event 2021 și un interviu cu Henrik Most, Creative Leader-ul acestei noi colecții IKEA, pe care o vei putea vedea în magazine din luna aprilie.

Piese ale colecției IKEA Art Event 2021

Chiar dacă, așa cum ne-a explicat ulterior Henrik Most, dezvoltarea acestei colecții IKEA Art Event a început acum 2 ani, înainte de transformările aduse de pandemie în viețile noastre, nu avem cum să nu fim încântați de legătura neașteptată dintre predicția de care îți spuneam mai sus și conceptul noilor piese de design propuse de IKEA: sunt un crossover între funcție – o vază, un corp de iluminat, un ceas de perete și altele – și formă în cheie artistică, interesante prin combinațiile de materiale și ludicul ideilor din spatele lor.

„Fiecare articol din această colecție are o funcție practică și, în același timp, este un obiect de artă în sine. Ideea tradițională de separare a artei de designul funcțional nu mai este relevantă. Cele două se îmbină fantastic împreună – acolo se întâmplă magia”, a explicat Henrik Most.

Citește și: De ce IKEA este un brand pentru care mi-ar plăcea să lucrez

Moment din prezentarea online a noii colecții IKEA Art Event 2021. Pe ecrane (de la stânga la dreapta): Henrik Most, Sabine Marcelis, Humans since 1982 și Stefan Marx. Mai multe detalii despre ei

Autorii pieselor din noua colecție vin dintr-o diversitate de direcții creative și din țări cu specific diferit:

  • designerul industrial Sabine Marcelis (Rotterdam, Olanda) a creat un corp de iluminat din metal, în două dimensiuni, inspirat de lucrările lui Lucio Fontana;
  • duo-ul creativ Humans since 1982 (Bastian Bischoff și Per Emanuelsson – Stockholm, Suedia) au semnat o serie de decorațiuni de perete care preiau siluetele dronelor;
  • artistul și ilustratorul Stefan Marx (Berlin, Germania) a creat o vază cu formă organică și o pătură care poartă mesaje tipografice;
  • echipa de design 3D Gelchop (Tokyo, Japonia) a reinventat cheia Allen, una dintre cele mai renumite piese IKEA, transformând-o în lanterne și o lampă de masă;
  • artistul multidisciplinar Daniel Arsham (New York, SUA) a creat un ceas de perete care sugerează fuga permanentă a timpului.

În continuare, te lăsăm cu discuția pe care am purtat-o, cu doar câteva zile în urmă, cu Henrik Most, Creative Leader IKEA Art Event 2021, care ne-a dat câteva detalii din culisele colecției pe care le poți folosi ca teasing înainte să-ți faci lista de cumpărături artistico-designist 😉.

Henrik, știm că ai intrat în echipa IKEA în 2010, dar înainte de asta ai fost curator și lector în domeniul designului, jurnalist cultural, ba chiar și dramaturg. Cum s-au adaptat toate aceste laturi ale experienței tale profesionale în povestea IKEA? Ce te-a convins să i te alături?

Așa este, am un master în domeniul artelor, obținut la Universitatea din Copenhaga, și un background creativ, așa că la începutul carierei mele am încercat o mulțime de lucruri diferite pentru că voiam să știu care dintre ele mi se potrivește cel mai bine. Am lucrat în teatru, în jurnalism, în design și apoi, odată ajuns într-un punct avansat al vieții mele profesionale, mi-am dat seama că îmi doresc să mă implic și mai mult, să înțeleg întregul mecanism creativ. Ca urmare, cred că IKEA a fost o oportunitate fantastică pentru mine: suntem implicați activ în toate etapele creative, facem obiecte pe care le testăm, le încercăm, învățăm din greșeli și reparăm atunci când este nevoie. Pe scurt, am simțit că alături de IKEA pot să îmi explorez experiența și creativitatea în mod continuu.

Ceas de perete creat de Daniel Arsham

Spunem adeseori că designul este fuziunea dintre funcție și formă: în primul rând trebuie să existe o nevoie distinctă, care primește ulterior o soluție estetică și creativă. Cum a funcționat dinamica noii colecții IKEA Art Event, o fuziune între artă și design?

Într-adevăr, în design forma urmează funcția. În artă, însă, totul pornește de la energia emoțională: ce vrea artistul să comunice și ce povești vrea să spună? Abia apoi intervine forma.

De pildă, Daniel Arsham este foarte preocupat de ideea de timp, de trecerea lui, așa că acest nou ceas de perete, surprins în mișcare, redă exact ideea timpului care nu se oprește niciodată. Este, de fapt, o idee care poate fi un pic înfricoșătoare: „chiar au trecut 10 ani de când lucrez la IKEA?!” 😁 Daniel prinde relația noastră cu timpul în continuă fugă și o împachetează în forma ceasului pe care l-a creat, care pare oprit brusc.

Vaza creată de Stefan Marx

Un alt exemplu: Stefan Marx lucrează cu mesaje clare, pe care și-a dorit să le exprime tridimensional. Așa că am început să vorbim despre materiale diferite, despre sticlă, despre ceramică și apoi, treptat, el a dezvoltat o formă pentru fiecare dintre cele două mesaje: “I’m sorry” și “I wait here for you forever, as long as it takes”. A conceput forme organice, care să ajute cuvintele să plutească, să arate sculptural.

Pătura lui Stefan Marx

Colecția nu a avut ca premisă contextul internațional actual pentru că am început să lucrăm la ea cu peste 2 ani în urmă, dar acum cred că piesele i se potrivesc întregii situații: de exemplu, pentru mine este important să fiu înconjurat de obiecte care să mă inspire, tocmai pentru că stau atât de mult acasă. Privesc în jurul meu tot timpul, așa că vreau să am alături piese care să mă facă să zâmbesc, așa cum este corpul de iluminat creat de Sabine Marcelis.

Corpul de iluminat creat de Sabine Marcelis vine în două dimensiuni diferite. 

În plus, fiecare dintre aceste obiecte de design funcțional pot reprezenta foarte bune puncte de pornire a unor conversații: le-am testat chiar eu, acasă, și am văzut că le-au atras atenția tuturor celor care m-au vizitat aici.

Cum și de ce ai ales artiștii implicați în IKEA Art Event 2021? 

Totul se rezumă la asta: mi-am folosit capul, apoi inima și stomacul 😊. Am început de la o documentare, firește: am urmărit ce se întâmplă pe scena designului internațional și pe cea artistică și mi-am propus să găsesc artiști și designeri care au o amprentă puternică, o modalitate de expresie intensă, care spune o poveste și atrage atenția cu ușurință.

Am început cu o lungă listă de posibili colaboratori și apoi, treptat, am scurtat-o folosindu-mă de inima și de stomacul meu: optez pentru ce cred eu că este o variantă bună pentru scopul proiectului. Desigur, alegerile sunt foarte subiective și există un risc – cum știu că aleg corect? – dar sfatul meu este întotdeauna să fim spontani și să ne ascultăm instinctul: ce îți trezește curiozitatea? Ce te provoacă?

În final, cred că este esențial să ai încredere în ce simți și totul va fi bine, iar asta se aplică și în cazul unui proiect pe care vrei să-l cumperi.

Lămpile create de Gelchop – ca niște chei Allen supradimensionate. 

În ce tip de amenajare vezi aceste noi piese de design? 

Este greu de prezis cine va aprecia această colecție, dar cred că am fost conștienți atunci când am lucrat la ea că este compusă din piese mult mai surprinzătoare decât creăm de obicei la IKEA. Ca urmare, cred că generațiile tinere vor gravita spre ele cu precădere: ei sunt cei care aleg de obicei forme neașteptate, unice. Oricum, cred că va fi foarte distractiv să vedem pe social media cum le vor folosi oamenii în casele lor: nu există răspunsuri corecte sau greșite 😉.

Decorațiune de perete creat de Humans since 1982. 

Haide să încheiem cu un mic joc: spune-mi un cuvânt cu care ai asocia fiecare dintre noile piese ale colecției IKEA Art Event 2021.

Vaza și pătura Stefan Marx: jucăuș

Corpul de iluminat Sabine Marcelis: emoțional

Ceasul Daniel Arsham: CE?!

Decorațiunile Humans since 1982 – AHAA!

Lampa Gelchop – atât de cool!

Fotografii: prin IKEA

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed