Când arhitectura și comunitatea se reconstruiesc în tandem: proiectul Adoptă o Casă la Roșia Montană

Dacă locuiești în București, Roșia Montană (jud. Alba) poate să-ți pară cu un picior într-un alt univers: se află la peste 400 km depărtare și nu are gară proprie, deci ai nevoie de ceva logistică dacă te hotărăști să i te plimbi pe alei. Totuși, asta nu e rău – pe drum, ai timp suficient ca să te scuturi de ideea că vei poposi într-un sătuc tradițional și idilic, rupt de lume. Mai ales dacă este vară, când vechiul târg minier al Roșiei, cu arhitectură care preia elemente urbane, este cuprins de forfota echipelor Adoptă o Casă la Roșia Montană. Îți povestim mai jos despre acest proiect salvator.

Eveniment de Zilele Patrimoniului, în fața Casei Parohiale Unitariene din Roșia Montană

An de an, din 2012

Așa cum poate îți amintești, Roșia Montană a căpătat o izbucnire de popularitate în toamna lui 2013, odată cu protestele împotriva proiectului minier din localitate. Adoptă o Casă, însă, începuse să miște rotițele locale încă din 2007: mai întâi ca un proiect de cercetare, apoi ca un program tot mai bine înfipt în comunitate, care își propune să documenteze, să conserve, restaureze și revalorifice patrimoniul cultural din Roșia.

Este inițiativa Asociației ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie și s-a materializat până acum, an de an, în tabere de vară pentru voluntari (majoritatea studenți arhitecți, dar nu doar ei), în case care se împrospătează încet-încet, cu ajutorul meșteșugurilor și materialelor tradiționale locale și într-o comunitate statornică dornică să își reamintească de frumusețea locurilor în care trăiește.

O interpretare modernă a unei structuri tradiționale: un nou pavilion din lemn, care urmează să găzduiască o bucătărie și o baie, este plasat pe fundația micului fost hambar din curtea unei case tradiționale din Roșia.

După ce, în 2020, taberele de vară au fost nevoite să se adapteze noilor realități și să adopte regulile de distanțare și micșorarea grupurilor de voluntari, programul Adoptă o Casă la Roșia Montană a început 2021 cu vești tare luminoase: se numără printre proiectele de arhitectură românești nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022.

“Este o veste care ne bucură enorm și care ne așază într-o companie foarte selectă de proiecte europene de excepție. Această nominalizare acordată unui program dedicat patrimoniului și comunității, cu o puternică componentă participativă (dar și una educativă) este un semnal valoros că pentru Europa patrimoniul, restaurarea, întoarcerea către necesitățile și resursele comunității sunt componente valoroase ale fenomenului arhitectural contemporan”, au explicat reprezentanții ARA. 

Citește și: 8 proiecte arhitecturale din România, nominalizate în competiția EU Mies van der Rohe Award 2022

Dormitor comun pentru voluntarii proiectului, în Casa Parohială Unitariană din Roșia Montană.

Despre voluntarii care adoptă și sunt adoptați

În cei mai bine de 9 ani de activitate, matematica proiectului Adoptă o Casă la Roșia Montană a ajuns să opereze cu numere care s-ar putea să te surprindă: câteva sute bune de voluntari care au venit la Roșia în mai bine de 40 de serii a câte două săptămâni, 7 proiecte în lucru concomitent, concentrate pe locuinţele miniere vernaculare, biserici de culte diferite sau edificii publice din Roşia Montană şi împrejurimi, unele dintre ele ridicate chiar și în secolul al XVIII-lea.

Harta punctelor de intervenție Adoptă o Casă la Roșia Montană

Șindrilă produsă manual din lemn de brad sau molid, pregătită pentru refacerea acoperișului uneia dintre casele roșiene. 

Voluntarii, ghidați de specialiștii ARA, sunt cei care ajută la revalorificarea tehnicilor și materialelor tradiționale, frânând dispariția lor: printre alții, îi ajută vatra vechii fierării din Roșia, strămutată de la depărtare, din Brașov, și readusă la viață de fierarul ei, sau meșterii șindrilari din Albac, localitate aflată la 30 km distanță, ultimii care mai fac șindrilă pe model istoric pe Valea Arieșului.

„Nu este obligatoriu ca voluntarii să aibă un background specializat, însă ne bucurăm să vedem că proiectul nostru are un impact semnificativ printre tinerii profesioniști în arhitectură și că, deși este organizat mai ales ca o școală de vară, reușește să le configureze perspectiva în ceea ce privește patrimoniul și creșterea comunității”, spun reprezentanții proiectului. 

Cum poți și tu să adopți o casă

Comunitatea, fie ea cea locală, stabilită în Roșia, sau una care nu ține cont de geografie, dar rămâne unită de interese comune, este, de fapt, combustibilul Adoptă o Casă: fiecare dintre intervenții este alimentată prin donații și eforturi voluntare care compun piesă cu piesă puzzle-ul proiectului. Îți recomandăm să răsfoiești descrierile clădirilor înscrise în proiect și să contribui dacă îți găsești propria sursă de inspirație.

Tot pe site vei găsi și detalii despre înscrierea în programul de voluntariat și despre donarea materialelor necesare.

Transformarea hambarului Casei Parohiale Greco-Catolice – intervenție de urgență. Vechiul hambar și grajd, abandonat de multă vreme, a devenit un spațiu de cazare pentru studenți. 

Roșia Montană, ARA și toți ai lor mai au mult de lucru printre casele vechi și doritoare de restaurare, însă noi ne bucurăm să le vedem progresele anuale. Apropo, pentru o viitoare vacanță de vară, abia așteptăm să vizităm și noul bistro aflat deocamdată la nivel de plan în Casa cercetașilor. Un îndemn la visare binevenit, zicem noi! 😊

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed