Casa Monteoru – povestea unei bijuterii

Casa Monteoru este una dintre casele care încă marchează imaginea Bucureștiului. Imobilul a fost înălțat la sfârșitul secolului al XIX-lea de Alecu Niculescu și a trecut prin restaurări cu ajutorul marilor arhitecți Ion Mincu și Nicolae Cuțarida. Acum este una dintre cele mai valoroase clădiri din patrimoniul Capitalei.

Casa a adunat legende de-a lungul timpului, a trecut de la propietate privată, la asociație comunistă, ajungând sediu al Uniunii Scriitorilor din România, ca apoi să fie retrocedată moștenitorilor.

Astăzi se ascunde în spatele unei grădini cu copaci maiestuoși o casă parcă obosită, dar încă purtându-și cu mândrie poveștile și detaliile în stil eclectic. 

1

În grădina ce păzește Casa Monteoru, Grigore Monteoru a amplasat trei statui aduse din Grecia, cu siluete feminine, în 1898 adăugându-se încă două, realizate de sculptorii Ion Georgescu și Ion Valbudea – acestea reprezentau agricultura si industria românească, însă în 1917 au dispărut. 

2

Decorațiunile din piatră și marmură, de pe fațadă, sunt impresionante, resușesc să redea eleganța și stilul de altădată casei de pe Calea Victoriei.

3 4

Stilul neoclasic își spune cuvântul atunci când privești în sus spre balconul unde se înalță coloane dorice, dedesubtul căruia, acum un secol, poposeau caleștile musafirilor. 

5 6

Timpul și-a pus amprenta pe fațadă, însă grilajele mai apără o poveste cu o ambianță aristocrată, ce intrase în atenția tuturor bucureștenilor. 

7

Și dacă ocolești casa, încă cu gura căscată, neștiind unde să te uiți mai întâi ca să nu pierzi vreun detaliu, te trezești în locul unde acum este Terasa Monteoru, o oază de liniște, foarte casual amenajată, dar care e destinația perfectă pentru o seară de vară sau o zi blândă de toamnă.

8 9 10

Aici, am găsit o anexă a casei, cu geamuri ce albastre, de parcă priveai un colaj.

11 12

Ușile impunătoare din lemn masiv și pline până la refuz de detalii ascund inedita contribuție a arhitecților, care au vrut să marcheze La Belle Epoque sculptând anul 1889. De interiorul Casei Monteoru s-a ocupat arhitectul Nicolae Cuțarida. 

13

Odată ce pășești înăuntru o să ai impresia ca ai intrat într-o bijuterie fastuasă, unde pereții sunt îmbrăcați în marmură multicoloră, pe ei sprijinindu-se grandioase oglinzi din cristaluri fine, aduse de la Viena. Corpurile de iluminat, executate pe comandă și venite de la Paris, încă mai au o lumină caldă și elegantă. Holul central ce se înalță pe 3 nivele este dominat de un candelabru împodobit în stilul barocului francez. 

14

Prin stilul eclectic francez, Nicolae Cuțarida a reușit să rezolve propiul joc al imaginației și autenticul simț al compoziției. Atenția îți este atrasă de ornamentele atât de variate și abundente, de pereții tapisați cu mătase franțuzească, iar paleta de culori completează perfect compoziția unui interior cu poveste aristocrată. Sobele din faianță de Meissen, candelabrele, mobilierul și alte obiecte decorative accentuează parfumul locului. 

15

Scara ce duce la etaj este amplificată de oglinda în care se reflectă, sufrageria cu lambiruri din esențe de lemn rare, detaliate este deschisă spre grădina din față. Plafoanele sunt pictate în stuc, iar mobilierul este adus de la Viena si Paris.

16

A trecut prin 120 de ani: porțile din fier forjat, piatra negricioasă de pe fațadă și statuile pot confirma asta. Însă Casa Monteoru încă mai așteaptă ca o caleașcă să tragă în fața ei, sub balconul cu colonade. 

17

Fotografii: Andra Raicu

5 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed