De vorbă cu Maria Dermengiu, creatoarea Marie Nouvelle Studio: “Am decis să fiu Eu şi să am constanţă în a mă exprima”

Am văzut prima eșarfă semnată Maria Dermengiu acum aproape 2 ani, expusă pe un șevalet. Treptat, în vizorul nostru au apărut și alte obiecte fine ce-i purtau pattern-urile din tablouri: bluze, rochii, genți, huse pentru tabletă, carcase de telefon etc.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (46)

Maria este un artist tânăr, care acum 4 ani, la 28 de ani, și-a propus să facă din pictură nu un hobby, ci un „jobby”, renunțând la cariera de avocat. A fost admisă și la University of Arts London, dar a decis să studieze artele în București, mai aproape de familia ei, și să picteze, să aibă o constanță în a se exprima, cum spune ea.

“Sunt un artist care şi-a asumat acest rol înainte ca ceilalţi să îl “accepte” în casta lor. Nu am aşteptat întâi recunoaşterea ca mai apoi să mă investesc cu încrederea că arta mea merită văzută. A fost simpla dorinţă de a crea şi de a face în aşa fel încât ceea ce creez să ajungă la ceilalţi. Arta nu o facem pentru noi înşine, ci pentru toţi care au deschidere şi nevoie de armonie vizuală. Dacă ceilalţi ar fi orbi, am mai picta sau crea ceva?”, spune Maria.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (21)Maria, într-o creație proprie – rochia Mandala Sakura

Întotdeauna ne-a plăcut conceptul de artă aplicată și apreciem această „extensie de brand” din cariera artiștilor. Nu întotdeauna sau poate nu la fel de ușor vom avea în living lucrarea preferată pictată de Maria Dermengiu, dar putem purta o eșarfă superbă cu semnătura ei, o rochie ce dă culoare și armonie orașului, o geantă care ne va face remarcate, o husă de tabletă ce ne face să zâmbim, semnate Marie Nouvelle Studio.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (29) Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (34)La Blouse Boheme – ia reinterpretată de Maria pe mătase

Piesele și accesoriile vestimentare imprimate cu pictura Mariei sunt mici opere de artă care însuflețesc peisajul urban, îi dau alte semne și o profunzime aparte. Cu siguranță, dacă mergând pe Magheru am vedea pe cineva purtând o eșarfă sau o rochie imprimate cu motive din picturile Mariei, nu numai că am întoarce capul, dar am simți că dintr-odată respirăm aerul unui cu totul alt loc – în care delicatețea e percepută drept o calitate dezarmantă.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (35)Eșarfă Marie Nouvelle purtată la Skirt Bike

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (39)

Lansarea Marie Nouvelle Studio a fost o strategie asumată, gândită și plănuită la scurt timp după lansarea ta ca artist? Sau s-a conturat treptat, ca o dezvoltare a ta firească, a unui om fin ce descoperă, călătorește și își propune să aplice constant frumusețea și în viața altora?

Marie Nouvelle a fost lansat ca brand acum un an şi jumătate la târgul Autor, în cadrul secţiunii design/obiect. În momentul în care mi-am dedicat întreaga energie acestei meserii nu m-am gândit o clipă la a dezvolta un proiect de artă aplicată. Acest imbold a venit cumva firesc în momentul în care am observat deschiderea şi aprecierea celorlalţi în faţa lucrărilor mele pe pânză. Ştiind că în străinătate acest tip de abordare era deja încorporată, asumată în cultura vizuală şi decorul caselor, am gândit o astfel de direcţie şi pentru mine ca artist.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (4) Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (6)

Știm că ai călătorit mult, că școala ta primară s-a întâmplat în Australia, că ai flerul unui călător cu stil. Care este orașul al cărui (street)style te-a marcat și inspirat totodată în crearea noilor colecții Marie Nouvelle, de eșarfe, bluze, rochii, genți?

Nu oraşele sau trendul mă îndeamnă într-o direcţie anume. Eu aplic imprimarea strict din picturile mele. Ele îmi sunt inspiraţia pentru ceea ce hotărăsc să creez ca obiecte sau accesorii fashion. Iar o pictură vine dintr-un loc interior şi din decantarea a ceea ce simt şi văd. Ca un mix filtrat ce se aşterne apoi pe pânză sub forme şi culori specifice personalităţii mele.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (37)Rochia Flowers, din mătase

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (43)

Creațiile tale au o fragilitate și totodată o forță a lor delicată, suavă. Cine sunt purtătoarele de Marie Nouvelle Studio? Femei care se cunosc bine și care știu să-și poarte șarmant delicatețea sau fragilitatea? Să-și dezvăluie artistic feminitatea?

Aţi descris întocmai profilul celor care poartă sau îşi asumă un accesoriu Marie Nouvelle. Sunt femei carismatice, delicate şi boeme, dar la fel de bine ancorate în mediul social urban – femei de carieră şi suflet de artist.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (36)Dana Rogoz purtând rochia Spring, din mătase

Desenezi simboluri și mandale care să ne învăluie cu o aură ce nu lasă să pătrundă gri-ul, derizoriul, trivialul?

Am început să pictez mandale când încă la noi nu era acest val de cărţi despre mandale şi spiritualitate, despre arhetipuri şi semne grafice. De fapt, nici eu nu știam despre ele. Cercurile le vedeam peste tot, şi am vrut să le dau un sens aşa încât le-am împodobit cu flori şi semne ca să prindă viaţă. Culmea este că o mandală reală este închisă într-un pătrat şi apoi, concentric, în alte semne, însă toţi, fără excepţie, “citesc” în formele mele mandale.

Griul şi derizoriul nu îşi găsesc locul în arta exprimată eminamente pentru şi în folosul celorlalţi. Eu nu pot picta când sunt tristă sau nu îmi este bine. Pur şi simplu nu sunt lăsată. Nu pot lua pensula în mână şi apoi să trasez pe pânză aceste sentimente. Îmi este clar că nu ăsta este rolul meu aici. Există un imbold interior mai puternic decât “raţiunea” de a face ceva tematic sau de a picta pulsul de moment.

 

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (1) Mandalele Mariei pe eșarfe din mătase.Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (3)

Te-ai lansat pe piață de artă și design acum 4 ani, dar ești deja un nume cunoscut, ai un stil care s-a impus. Care a fost strategia de comunicare și promovare? Cum s-au legat atât de frumos lucrurile?

Am început toată această aventură artistică acum 4 ani, însă pe piaţa de antreprenoriat şi design, abia acum un an şi ceva, cum spuneam mai sus. Nu am nici o strategie de marketing sau promovare. Am decis să fiu Eu şi să am constanţă în a mă exprima prin ceea ce fac. Este atât de simplu. Oamenii vor fi deschişi către tine dacă eşti autentic. Dacă păstrezi constanţa în abordare şi în ceea ce creezi. Am crescut organic. Au venit înspre mine. Sunt recunoscătoare tuturor acelora care au crezut în mine şi care văd mai mult acolo unde eu nu văd.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (24) Genți imprimate cu pattern-uri picturaleMaria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (40)

Nu am putut să nu remarcăm comunicarea atât de coerentă și inspirațională de pe pagina ta de facebook. Creezi moodboard-uri de pus în ramă, fotografiile postate sunt parcă decupate din paginile unei reviste de lifestyle. Ai ajutoare pe partea asta sau și aici strategia a venit firesc, din expresia pe care tu vrei să o imprimi și acestui mediu?

Colajele de stare sau mai simplu spus “mood boards” le fac din plăcere. Mă relaxează. Am peste 200 de astfel de colaje. O parte din ele le-am făcut publice gândindu-mă că poate sunt persoane ce ar dori să-şi personalizeze desktop-ul în acest fel. Fără cost. 🙂 Nu aş putea să am ajutoare pentru că abordarea este strict personală şi nu poţi “explica” viziunea ta altuia. O simţi şi o aplici.

Ca în tot ceea ce am creat, eu îmi fac patternurile, fişierele digitale, munca din spatele calculatorului. Cutiile, forma lor, tot. La fabrică doar se execută.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (20)

Apropo de promovarea creațiilor Marie Nouvelle.  Ai însă în plan și participarea la târguri internaționale?

Târgurile internaţionale sunt, într-adevăr, o prioritate. Am fost acceptată la Tranoi şi Who’s Next, însă nu voi merge anul acesta. Am nevoie de fonduri substanţiale pe care sper să le accesez şi prin intermediul statului, ce are buget alocat anual pentru design şi fashion.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (31)Husă de tabletă + husă de telefon – Se poartă Arta!

Și pentru că orice facem ajungem la preț, deși Marie Nouvelle este un brand de lux, pentru cei care prețuiesc produsele personalizate artistic, prețurile creațiilor tale sunt totuși accesibile unei nișe mai largi. Am descoperit plăcut surprinși rochii superbe din mătase la prețuri de 750 lei, genți la 230 lei. E o provocare să ții prețurile în jurul acestor sume, relativ accesibile?

Ceea ce mi-am propus este ca aceste accesorii şi creaţii Marie Nouvelle să fie rezonabil accesibile, ca arta să ajungă mai aproape de iubitorul de artă. Acest lucru înseamnă că eu nu am integrat în preţul produsului “creaţia mea”, orele de muncă şi inspiraţie din spatele fiecărui produs. Este cadoul meu, dacă vreţi să o luaţi aşa.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (41)Maria în rochia Tree of life

Cât de des adaugi modelele noi pe site? Și cât de „ajustabile” (ca pattern ales, cromatică, dimensiui) sunt creațiile expuse în shop-ul tău online?

Dacă am modele noi, le voi anunţa pe pagina mea de facebook şi apoi în magazinul online. Nu fac foarte des schimbări, deoarece, aşa cum am spus, printurile sunt inspirate din pictură şi nu creez artă pe bandă rulantă. Nu folosesc computer generated graphics, adică vectori sau alte forme digitale şi de aceea nu pot da zeci de variante la ceea ce am ales iniţial ca print.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (32)

Am văzut pe pagina de facebook și câteva huse de tabletă foarte grafice? Când vor apărea și pe site?

Husele le-am creat pentru magazinele concept din București, însă voi face câteva și pentru shop-ul online.

Ai în plan imprimarea pattern-urilor din picturile tale și pe alt tip de obiecte – poate colecții capsulă sezoniere?

Lucrez la o colecție capsulă de toamnă pentru Zenya Atelier. Urmează să lansez secțiunea de home & deco Marie Nouvelle și astfel printurile mele se vor regăsi și pe ceramică, lămpi de interior, tapet, cutii din plexiglas pentru cadouri.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (33) Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (22)

E clar că mătasea le vine mănușă. Dar pe ce alt tip de material ai mai vrea să ajungă pattern-urile picturale? 

M-am gândit cât de bine s-ar potrivi pe genți și încălțăminte din piele naturală, dar acesta este un alt domeniu și nu vreau să mă specializez în mai mult decât pot duce. Dacă voi încheia colaborări în care să îmi licențiez munca, ar fi cea mai bună formulă pentru mine la ora actuală.

De unde putem cumpăra creațiile tale în afara shop-ului online, în România? Plănuiești și introducerea lor în rețelele unor reselleri internaționali?

Creațiile mele se găsesc acum la Cărturești Verona (se vor găsi și în Cărturești Carusel când se va deschide), Galateca și galeria lor de artă aplicată NeoGalateca, Zenya Atelier, Band of Creators, Teea Company.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (7) Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (10) Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (11)

La 4 ani de la lansarea ta ca artist, ai creat un brand românesc frumos, ce crește – Marie Nouvelle. Să facem un bilanț antreprenorial: ce lucruri ți-ar fi plăcut să știi ca provocările să fie trecute mai lin, cu ce tip de abordare ți-ar fi plăcut să fii pregătită?

Nu pot spune ca am fost luată pe nepregătite sau prin surprindere. Învăț odată cu dezvoltatea brandului. Merg pe intuiție și las să crească totul organic. O să am nevoie de ajutor în momentul în care mă voi extinde în țară și în afara ei.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (27)Geanta Ballad

Cum arată o zi de lucru pentru tine?

Începe la 7 dimineața si se termină târziu în noapte – jonglez printre e-mailuri, telefoane, drumuri la atelierul de croitorie, discuții cu furnizorii, școala copiilor, fabrică, curieri etc.

Îmi rămâne foarte puțin timp la dispoziție pentru pictură. Nu poți găsi inspirație în agitație. Îmi aloc zile speciale în care să stau sa creez.

Ce asculți atunci când pictezi sau lucrezi? 🙂

Într-adevăr, ascult multă muzică atunci când pictez. Fie muzică clasică sau Secret Garden, muzică de pian, Einaudi, compozitori contemporani de muzică ambientală, și așa mai departe.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (30)

Îm timpul discuției cu Maria, am realizat cum lucrările și piesele ei creează o stare de liniște, armonie, simplitate – pe scurt, Frumusețe. Acea serenitate pe care cu toții o căutăm. De aceea, după ce am ieșit din forul creativ al picturilor ei, am simțit nevoia să ne reconectăm emoției pe care ne-au imprimat-o. Așa cum, în fața lucrurilor esențiale în viață, e prea puțin să spui frumos, inspirant, armonios.

Da, credem că îți ești dator să imprimi oricărui moment pe care-l trăiești sau oricărui lucru pe care-l porți măcar un strop de frumusețe. Care, în final, îți va marca viața. Și credem că despre asta vorbesc creațiile Marie Nouvelle.

Maria Dermengiu - Marie Nouvelle Studio - Designist (23)

Fotografii: Marie Nouvelle Studio, www.adriancotiga.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed