Casa PRISPA sau cum locuinţa tradiţională devine solară

Despre Casa PRISPA vom începe aşa: la Street Delivery, pe prispa instalată pe strada Verona, am mâncat cele mai bune clătite 🙂 Aşa era şi la ţară: când bunica făcea clătite sau gogoşi nu mai pierdeam timp cu intratul în casă, strigam de lângă prispă şi primeam farfuria peste prag. Amintirile ne-au fost încurajate, pe lângă clătite, chiar de conceptul casei: “satul românesc funcţionează după o serie de principii deloc demodate, ci dimpotrivă, încurajate şi mediatizate: atenţie pentru calitatea mediului şi utilizarea naturii nedistructiv, multifuncţionalitate, proiectare pasivă, socializare, spirit comunitar.”

Plecând de la aceste puncte tari ale unei locuinţe tradiţionale, păstrând prispa şi convingerea că satul românesc nu piere, dar se transformă, iar în loc de resemnare se impune o revigorare, implicând materiale şi tehnologii contemporane, eco, a apărut PRISPA. Casa va participa în august, la Madrid, la competiţia Solar Decathlon Europe (SDE), o competiţie destinată universităţilor care promovează cercetarea în domeniul dezvoltării locuinţelor eficiente din punct de vedere energetic. PRISPA este prima casă proiectată de studenți români, miza fiind proiectarea și asamblarea (trebuie asamblată în 14 zile şi dezasamblată în 5 zile) unei case care funcționează exclusiv cu energie solară.

Casa PRISPA 100% independentă energetic vă aşteaptă să o vizitaţi în parcarea magazinului Leroy Merlin. Asamblarea ei aici a durat 3 săptămâni, iar casa va rămâne deschisă vizitelor până pe 7 august, de luni până duminică, între 14.00 şi 21.00.

Este pentru prima oară când participă o echipă din România la această competiție, alături de alte 19 din toată lumea (Spania, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia, China, Danemarca, Egipt, Italia, Ungaria, Brazilia, Norvegia, Portugalia etc.). Casa va fi asamblată şi dezasamblată în situl Villa Solar din Madrid, în expoziţia-concurs Solar Decathlon Europe 2012, care se deschide pe 14 septembrie. Iată cum arată programul echipei:

“Plecăm în Spania pe 27 august (cu autocarul). Din 30 august începe asambalarea. În 14 septembrie se deschide expoziţia-concurs Solar Decathlon Europe 2012. Gala de premiere e în 30 septembrie, iar apoi avem timp până pe 6 octombrie să dezasamblăm casa şi să pornim înapoi spre România.”

În compartimentarea casei intră: prispa, un vestibul, baie, bucătărie, loc de luat masa, dormitor, cameră de zi şi birou. Click aici pentru suprafeţele şi consumul estimat al casei.

Cine a format echipa? Studenţi, universităţi, companiile din domeniul construcţiilor şi domenii conexe (organizare evenimente, advertising, cinematografie etc.), instituţii si organizaţii profesionale. Din punctul tuturor de vedere, este un câştig mare pentru învăţământul românesc şi speră că proiectul PRISPA e doar un prim pas. Universităţile din România implicate au fost Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte. Iar lista completă a partenerilor o găsiţi aici.

Echipa de studenţi, pe care o felicităm şi îi ţinem pumnii la competiţia din Spania!

Despre materialele şi sistemele folosite în construcţia ei, organizatorii ne-au asigurat că se poate scrie cel puţin o lucrare de licenţă :). De fapt, unul dintre membrii echipei chiar a scris una despre grinzile folosite în structura PRISPA şi a primit un 10+.

Construcţia propriu-zisă a casei, de la faza de cercetare și concept până la asamblare, a durat 2 ani. Iar în ceea ce priveşe etapa prefabricării, înainte de a trece la asamblare, s-a lucrat în 3 ateliere diferite: Hala de Construcții Metalice a UTCB (unde au fost construite cele două module tehnice), atelierul BioHaus din Angheluș, Covasna, pentru prefabricarea pereţilor, a modulelor de planşeu şi a acoperişului și atelierul Mobilă Unicat din Buftea, unde a fost lucrat mobilierul.

Acoperișul este din tablă Rheinzink pentru a fi ușor și rapid de montat, dar mai ales pentru a putea fi ușor de demontat și montat la loc.

Cu ajutorul echipei PRISPA, facem următorul rezumat de şantier: casa e construită din structură de lemn, folosind grinzi de lemn în formă de I, numite I-joists (se pot vedea în partea de sus a prispei). Acest tip de structură se numește SIP (Structural Insulated Panels) și conține între aceste grinzi termoizolație din vată de sticlă de 24 de cm. Placaj din OSB (Superfinish Eco, cu un conținut foarte scăzut de formaldehidă) și placaj suplimentar de Rigips sau Rigidur, având în vedere cerințele ridicate de protecție la foc (deși e o locuință, fluxul mare de vizitatori o face să fie considerată clădire publică).

În partea de sus se pot vedea grinzile de lemn în formă de I

La capitolul instalaţii, piesa de rezistenţă e sistemul Sunerg de panouri solare (32 de panouri fotovoltaice care produc 8kW și 2 panouri termice care produc apa caldă). Apoi sistemul de climatizare, cu 2 splitere exterioare, o instalaţie de regularizare a temperaturii și a umezelii în întreaga casă, recuperator de căldură și 4 panouri radiante.

Conform condițiilor de concurs, nu există alimentare cu gaz sau apă, motiv pentru care în spatele casei, în zona de depozitare, sunt tancuri pentru stocarea apei. Apa folosită e filtrată și folosită ca apă gri la toalete și irigarea grădinii (acum casa este construită într-o parcare, dar apa gri ar putea fi folosită pentru a iriga o viitoare grădină).

S-a mers pe materiale naturale, tradiţionale la interior, iar un perete a fost tencuit cu lut

Toate încăperile primesc lumină naturală, iar lustrele au fost lucrate cu motive grafice specific româneşti

La interior s-au folosit tencuieli de lut (în România a fost tencuit doar un perete, însă la Madrid vor fi tencuiţi mai mulți). Tencuielile de lut au proprietatea de a absorbi umezeala când e prea umed, respectiv de a o degaja când aerul este uscat. De asemenea, conceptul amenajării interioare a mers pe materiale şi texturi naturale (lemn, in, lut, cânepă), pe forme reprezentative pentru grafica românească (vezi forma lămpilor: cruce, zig-zag, cumpănă, fus de lână) şi pe piese şi spaţii reconfigurabile (mai multe detalii aici).

Dormitor şi birou. Spaţiile sunt uşor reconfigurabile

Astăzi, la ora 20.00, are loc licitaţia Casei PRISPA, pentru a fi acoperite astfel resursele necesare deplasării la Madrid: preţul de pornire este de 50.000 euro şi include întreg prototipul, de la finisaje, până la instalații și mobilier, iar casa a fost evaluată la 125.000 de euro.

Noi i-am întrebat ce vor face după Madrid, pentru că ar fi păcat ca o astfel de casă solară, independentă energetic, să rămână doar un prototip. Scenariul nostru ideal, după ce am aflat atâtea despre PRISPA, ar fi ca ea să ajungă la cât mai mulţi beneficiari reali, din România:

“Avem un scenariu de industrializare prin care prețul casei ar putea ajunge până la 70.000 de euro. Pentru asta ne gândim la posibilitatea de a face o echipă cu unii dintre partenerii cu care am lucrat la proiectul PRISPA, dar nu excludem nici varianta vânzării conceptului. Foarte important de menționat e că dacă va exista vreun profit din asta, va fi folosit pentru a continua ce am început: educație prin practică, experimentarea sustenabilității în universități și interdisciplinaritate, nicidecum nu va fi un profit al unor membri din echipă.

Vedere de pe prispă 🙂

Avem aşadar semne că viitorul poate suna bine pentru locuinţele sustenabile şi noul sat românesc! Le dorim tuturor membrilor echipei mult succes la Solar Decathlon Europe, în Spania, iar casa PRISPA să devină o casă apreciată şi locuită în România. Felicitări!

Foto: Cosmin Dragomir

5 Comments

 1. Alex

  Super proiect! le doresc sa ajunga la Madrid si apoi sa fie implementat pe scara mai larga in Romania 🙂

 2. […] Casa PRISPA, pe care poate o ştiţi de la Street […]

 3. Super casa….as vrea si eu asa ceva in Romania!!

 4. ionut

  eu mias dori ca aceasta prispa sa fie si in localitatea noastra

 5. emilian

  este sustenabila o astfel de casa in Romania tinand cond de conditiile meteo?

  cum se poate incalzi iarna o astfel de casa doar cu aparate de aer conditionat care au un consum de peste 2kwh?

  ati testat-o in conditiile climatice din romania, ma refer mai ales iarna cand ziua este mai scurta si intensitatea luminoasa mai redusa?

  Ideea este ca felicit toata echipa implicata in acest proiect minunat, dar as dori niste raspunsuri la intrebarile de mai sus.

  Va multumesc.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed