Cât de bine comunică vizual orașul cu propriii locuitori?

Este întrebarea pe care o lansează Asociația Local Design Circle prin proiectul-expoziție Stradal – Rolul designului grafic în viața orașului. Cu ocazia Romanian Design Week 2021, expoziția propune comunității de design să contribuie cu idei și soluții vizuale pentru un oraș mai prietenos cu propriii locuitori.

Peisajul urban românesc este dezolant, fiecare centimetru pătrat este utilizat în scopuri diverse, lipsa regulilor guvernează, iar impactul este unul deconcertant. Ca urmare, Local Design Circle susține că ameliorarea calității contextului urban este o necesitate stringentă care trebuie abordată prin planuri și seturi de măsuri clare, într-un sistem colaborativ, public–privat, parte a unei strategii pe termen lung..

Local Design Circle este o organizație înființată în anul 2018 din dorința de a oferi o voce comună designerilor români. LDC își propune să promoveze importanța designului grafic în viața cotidiană, să faciliteze accesul la educație și să contribuie la modelarea unui mediu vizual mai sănătos.

Membrii fondatori ai asociației sunt Andrei Grosu, Andrei Turenici și Artemisa Pascu. Alături de ei, echipa se completează cu: Andrei Șendrea, Bianca Dumitrașcu, Dragoș Boțcău, Gabriel Barbu, Miloš Jovanović, Radu Manelici și Sebastian Anastasiei.

Echipa Local Design Circle / foto: Alex Gâlmeanu

Designul pentru spații publice este o arie care cuprinde multiple specializări și care poate reprezenta un asset decisiv în dezvoltarea orașelor centrate pe cetățean, moderne și empatice.

Stradal își propune să genereze soluții-propuneri, dialog între designeri, arhitecți, urbaniști și administrația locală pornind de la teme centrale experienței urbane contemporane și să aducă în fața publicului exemple de bune practici locale și internaționale. Proiectul Stradal va putea fi experimentat în perioada 04–13 iunie, în cadrul Romanian Design Week 2021, Combinatul Fondului Plastic, Str. Băiculești 29.

Stradal cuprinde și o serie de open call-uri prin care designerii români pot înscrie propuneri pentru următoarele teme până la data de 15 aprilie 2021:

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed