Hotelul pentru un singur oaspete. Sau poate doi.

Dacă ne raportăm la scara arhitecturală cu care suntem obișnuiți, Maidla Loodusvilla (cu numele ei inițial) sau Maidla Nature Villa (cu titulatura internațională) este o construcție miniaturală: are o suprafață de doar 21 mp, suficientă pentru maximum 2 persoane. Totuși, descrierea ei de pe site-ul competiției  EU Mies van der Rohe Award 2022, la care este nominalizată, oferă (încă) o dovadă a puterii eficientizării spațiului: la interior găsești un pat King size, un șemineu și o baie cu duș. Adică un univers esențial cu o formă foarte cool, creat special pentru turismul în timpuri pandemice!

Proiectul este semnat de echipa estoniană b210 arhictecture (Mari Hunt, Aet Ader, Karin Tõugu, Kadri Klementi).

Construcția, aflată în parcul istoric estonian Maidla Nature Resort, este gândită să fie folosită pe tot parcursul anului: are o toaletă cu incinerare, propriul sistem electric, aer condiționat și încălzire. Singura care lipsește este bucătăria – vorbim totuși de doar 21 mp 😉.

Citește și: O cabană mobilă, de doar 9 mp, pe care o poți duce într-o vacanță pandemică

Dar suntem siguri că poți trece cu vederea eventualele lipsuri. La propriu: iată de ce vedere fermecată vei avea parte dacă ajungi la Maidla ⬆. De fapt, construcția este total în afara standardelor tipice ale unui hotel: este așezată în mijlocul mestecenilor, la marginea unei mlaștini, așa că vei putea să pornești într-o plimbare cu o canoe imediat după ce cobori de pe una dinte terase. Casa are o terasă pentru mic dejun, mai joasă, și una pentru noapte, cocoțată pe acoperiș, unde poți urca la asfințit.

Pentru că este inspirată de casele în copac ale copilăriei, Maidla oferă maximum de confort și intimitate: nu este vizibilă din niciun punct al promenadei parcului natural.     

În plus, unghiurile neregulate ale construcției și nuanțele lemnului de frasin durabil, din care este construită, se confundă perfect cu pădurea și nu îi strică echilibrul vizual și natural.    

Clădirea este ridicată la 1 m deasupra terenului și este fixată în solul moale cu ajutorul unor șuruburi uriașe, lungi de 7 m. Planul casei este împărțit în triunghiuri multiple și neregulate, concentrate în jurul dormitorului. Șemineul este punctul central, desigur, iar constructorii spun că spațiul interior poate fi divizat cu ajutorul draperiilor, pentru mai multe funcțiuni: un spațiu de noapte și un spațiu separat, de lucru.

Pentru că Maidla se află într-un punct greu accesibil al parcului și orice eventuale reparații ar cere o logistică delicată, arhitecții au gândit construcția cu un grad ridicat de durabilitate. Ca urmare, toate materialele folosite sunt locale, iar interiorul acestui tiny hotel este minimalist, populat doar de strictul necesar, într-o cromatică aliniată la peisajul exterior, fără accente disparate.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed