Câtă nevoie are casa ta veche de o renovare?

Într-o lume în care eficiența energetică, sustenabilitatea și sănătatea mediului de viață capătă tot mai mult teren în discuțiile despre arhitectură și design interior, studiile arată că aproximativ 80 de milioane de europeni trăiesc în continuare în clădiri vechi, ridicate între 1945 și 1980, care le șubrezesc imunitatea și echilibrul psihologic. Lumina redusă, umiditatea crescută și izolația insuficientă sunt principalii „viruși”. Totuși, „vindecarea” – renovarea amănunțită și „întinerirea” caselor – rămâne o bornă dificil de atins pentru marea masă a populației.

Înainte & după

În acest context, prietenii de la VELUX ne-au povestit despre proiectul RenovActive, un supererou al renovării care vrea să salveze situația prin concepte inteligente și simplu de reprodus pentru creșterea confortului în casele obișnuite. Este, de fapt, parte dintr-o inițiativă pe care grupul VELUX a început-o încă din anii 1990 și cu care empatizăm și noi: atingerea unor parametri de calitate la fel de crescuți și în casele nou construite, și în cele vechi, dar renovate. E clar că ne-ar plăcea să îl vedem în acțiune și în România, nu? 😊

Citește toate detaliile mai jos, în noul episod al serialului nostru feat. VELUX.

Familia Hučko

După proiectul-pilot care a avut loc în 2016 în Anderlecht (Belgia), RenovActive a ajuns anul trecut în Slovacia și a început să caute o casă care avea nevoie de o transformare. Un comitet de selecție compus din experți și reprezentanți VELUX a jurizat câteva zeci de aplicanți, iar în final personajele principale au devenit tânăra familie Hučko și casa lor din localitatea Šala – o construcție pătrată ridicată în 1970, care tare ne-a adus aminte de casele din sate obișnuite din Muntenia, fără îmbunătățiri moderne.

Studioul de arhitectură slovac Ddak, Doršic Doršicová s-a ocupat de proiectul de renovare după ce a trecut printr-un alt proces de selecție, alături de alte birouri locale. Așa cum o să-ți arătăm mai jos, propunerea lor a bifat toate principiile esențiale RenovActive pentru experiențe de locuire accesibile, confortabile și eficiente energetic:

  • extinderea și eficientizarea suprafeței utile
  • lărgirea și multiplicarea ferestrelor, pentru mai multă lumină naturală
  • deschiderea casei scării
  • creșterea eficienței energetice
  • îmbunătățirea sistemului de ventilație
  • îmbunătățirea izolației și controlul temperaturii

Toate conceptele RenovActive sunt modulare, așa că se adaptează treptat în funcție de coordonatele inițiale ale casei și la bugetul total prin extinderea suprafeței utile, îmbunătățirea ventilației și consolidarea izolației, creșterea accesului la lumină naturală.

Mai mult, mai organizat  

Dintr-un pod întunecos și cam inutil, într-o mansardă instagramabilă și îndeajuns de luminoasă cât să devină dormitorul fetiței familiei. După ce arhitecții au eficientizat spațiul de la ultimul nivel al casei, suprafața utilă a casei a crescut cu 35%, până la 115 mp, suficient cât să primească două băi suplimentare.

În plus, echipa a îmbunătățit ventilația și a decupat două ferestre de mansardă VELUX inteligente, controlate electric, care diminuează pierderile de căldură pe timpul iernii ➡ un pas mai aproape de eficiența energetică. În cazul în care plănuiești o schimbare acasă înainte de venirea iernii, trebuie să știi că și tu poți controla ferestrele de mansardă VELUX prin aplicația dedicată – VELUX ACTIVE app.

*Dacă ți se pare că ți-am mai povestit despre acest tip de ferestre numai bune pentru camera unui copil, nu greșești 😊:

Citește și: Cum ți-ai amenaja acum dormitorul din copilărie?

Lumină cu fiecare ocazie

Se vede în toate fotografiile: renovarea a adus în vechea casă din Šala valuri de lumină. Și asta nu doar datorită amenajării aerisite, în culori deschise, ci și datorită fluidizării spațiului. Arhitecții au aplicat principiile RenovActive deschizând casa scării și amplificând accesul luminii la fiecare nivel prin intermediul ferestrelor VELUX. Ca urmare, nivelul luminii naturale pe parcursul unei zile a crescut cu peste 40%.

Ferestrele din acoperiș se află chiar deasupra bucătăriei, deci lumina naturală are acum drum direct. O sursă de energie sigură: să te încălzească razele soarelui în fiecare dimineață, când pregătești cafeaua! 😎

Bucătăria, care se află în centrul casei, este deschisă nu doar la nivel orizontal, ci și vertical, așa că lipsa plafonului permite aerului să circule mai ușor și reduce umiditatea. Ferestrele de la înălțime sunt controlate prin intermediul unui senzor dedicat, iar aerul proaspăt intră prin flapsurile localizate pe lateralele casei, protejate de lumina directă a soarelui. Rezultatul: ventilația se realizează de 3,5 ori mai repede decât anterior.

Apropo, și dormitorul matrimonial profită de ferestrele de pe casa scării: unul dintre pereți este acum vitrat – ce bucurie de lumină! 😊

Desigur, amenajarea a luat în considerare și zilele de vară în care vrei să te protejezi de căldura soarelui fără să diminuezi cu mult aportul de lumină – pentru asta își asumă responsabilitatea rulourile exterioare parasolare VELUX.

Citește și: Despre amiezi într-o mansardă cu mai puțin soare și mai multă răcoare

Eficiență crescută, indiferent de anotimp

Dacă până acum ți-am povestit despre modificări punctuale, am ajuns și la transformarea generală a casei RenovActive: consolidarea izolației fațadei și a acoperișului – doar ne dorim eficiență energetică, nu? Rezultatul final vorbește de la sine: în combinație cu un sistem de încălzire inteligent, care crește confortul termic indiferent de sezon, consumul energiei în casa din Šala a scăzut cu 80% în urma lucrărilor. 

Proiectele RenovActive nu se încheie odată cu finalizarea renovării: toate transformările casei sunt monitorizate constant și parametrii sunt ajustați pentru eficiență maximă, așa încât să poată fi folosiți ca model pentru următoarele proiecte de renovare. Dacă vrei să fii la curent cu noile detalii, poți urmări tot parcursul pe www.velux.ro și pe www.renovactive.sk. 

Fotografii: prin VELUX

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed