Ocupații designist într-un an atipic sau circuitul hârtiei într-un atelier creativ

Am vorbit mult despre adaptare în ultimele luni, despre recalibrare și răbdare, iar faimoasa expresie În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă și-a demonstrat din nou adevărul, dar și-a extins tot mai mult teritoriul: din natură în oraș, în ateliere, în birouri cu potențial creativ. Totul, sub semnul reciclării, reinventării, re…nașterii 😊.

Așa s-a întâmplat și în atelierul brandului de genți Simina Filat Design, în care multitudinea de cutii și ambalaje uzate și adunate de la începutul lockdown-ului și-a găsit recent un scop nou: RE PAP, un brand născut în pandemie printr-o colecție de obiecte home&deco, de birotică, papetărie și accesorii de modă create din hârtie reciclată!

Apropo, așa cum poate ai dedus, numele noului brand este un joc menit să îți sugereze circuitul hârtiei: PAPER (hârtie) devine RE PAP după întregul proces de reciclare 😉.

Noi am văzut noile piese RE PAP chiar săptămâna trecută, la prima lor ieșire în lume, în spațiul AWE. Adaptive Work Environment din Palatul Universul, iar primul lucru care ne-a surprins a fost fragilitatea lor aparentă – nu-i așa că îți aduc aminte de o coajă de ou diafană și pictată? Al doilea lucru care ne-a surprins, însă, l-a contrazis pe primul: când le-am atins, ne-am dat seama că obiectele au o textură mult mai fermă decât te-ai aștepta de la niște produse care au fost cândva hârtie.

Simina ne-a explicat că totul ține de procesul de lucru: înainte de a căpăta forma finală, fiecare piesă se destramă ca apoi să se poată recompune mai puternică. După ce își petrece în apă prima zi de reciclare, hârtia trebuie macerată cu mâna, delicat și răbdător. Urmează o nouă zi în apă, timp suficient ca fibrele inițiale să absoarbă lichidul și să se desfacă simplu. Abia apoi vine etapa ceva mai zgomotoasă: fosta hârtie, acum zdrobită, trece mai întâi printr-un blender obișnuit, ca după aceea să fie amestecată cu aracet, un pic de ipsos din cel mai fin și făină. Rezultatul este, în primă fază, tare asemănător cu o bucată de cocă pe care abia aștepți să o modelezi 😊.

Dacă astă-vară amestecul se usca în maximum 8 ore, acum procesul consumă mult mai mult timp: este nevoie de efortul combinat al unui ventilator și al aparatului de aer condiționat setat la 30°C ca obiectul să se usuce în aproximativ 2 zile.

RE PAP înseamnă momentan o colecție de noi obiecte familiare, vopsite cu pigmenți naturali, care își propun să definească un acasă contemporan, cu tot cu noile lui funcțiuni: de la obiecte decorative neconvenționale, pe care le poți folosi ca suport de poutpurri sau cutie de bijuterii, la genți eclectice din hârtie pigmentată ⬆ și o serie de agende cubice care conțin file olfactive pe care îți poți nota planurile fiecărei zile din an ⬇.

Tot olfactive sunt și multe dintre obiectele RE PAP: Simina și echipa ei introduc în amestecul de hârtie reciclată și esențe naturale de lavandă, lemongrass, trandafir, cafea, vanilie sau măr cu scorțișoară .  

„Obiectele din hârtie reciclată din colecția RE PAP pot fi găsite în magazinul nostru online, însă putem realiza și comenzi personalizate. Prin natura procesului de producție, vor exista întotdeauna ușoare variații în dimensiune, greutate și culoare, însă tocmai acest lucru conferă unicitate produselor noastre. Este, de fapt, o declarație de sustenabilitate lucrată manual, care susține politica noastră de zero deșeuri, ne-a povestit Simina. 

Pentru următoarele luni, RE PAP are planuri mari: de la un joc x și 0 pentru copii, la agende, obiecte din bioplastic și un întreg brad reciclabil, gata pentru Crăciun. Încă nu știm dacă proiectul va cuprinde curând și cadouri pentru prietenii patrupezi, ca cel de mai sus, dar pentru cei bipezi sigur vei găsi idei de cadouri sustenabile 😀.

Foto: prin RE PAP

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed