Ce spun despre noi ultimii 100 de ani în materie de design?

Ne-am întrebat în luna mai, când am vizitat la MATER, biblioteca de materiale, expoziția itinerantă Manual de design polonez și ale sale 100 de obiecte iconice de design polonez ajunse la NOD Makerspace/Mater. Așa că am fost foarte încântați când am aflat că tot MATER și Nod au pus la punct prima arhivă istorică a designului românesc de la 1918 încoace, pe care o lansează pe 24 octombrie la biblioteca de materiale prin expoziția și e-muzeul ”100 de obiecte de design românesc”.design

După luni de cercetare și arhivare, echipa multidisciplinară a pus cap la cap traseul ultimilor 100 de ani de design românesc – un domeniu crescut într-un context social și politic intens și uneori bizar. Schiurile Reghin, pantofii Guban, pălăriile Dădârlat, covoarele Cisnădie, calculatoarele Cobra, automobilul Aurel Perșu – primul automobil aerodinamic – sunt doar câteva dintre obiectele inedite și evocatoare de amintiri, care au marcat descoperiri tehnologice și etape importante ale istoriei românești din ultimul secol.

design

Pasionații de design vor descoperi exemplarele și poveștile din arhiva digitală – o invitație la explorare și o resursă pentru profesioniști.

”Expoziția își propune să creeze un mic scurtcircuit între vechi și nou, numai pentru a restabili apoi o legătură mai puternică între imaginarul colectiv și noile inițiative locale. Cu cât înțelegem mai multe despre cum s-a transformat designul și cum i-a fost modelată evoluția, cu atât avem un set mai mare de cunoștințe pentru a răspunde nevoilor actuale”, explică Andra Giuglea, arhitect coordonator al echipei de cercetare.

design

Expoziția aduce o parte din obiectele prezente în arhiva digitală și va fi deschisă publicului între 24 octombrie și 4 noiembrie la MATER – biblioteca de materiale. Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad.

design”100 de obiecte de design românesc” nu este o colecție închisă – este doar un început.
Proiectul își propune să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al
creativității locale.

design

 • Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter
 • 24 octombrie – 4 noiembrie
 • Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00
 • Intrare liberă

Fotografii: Cristian Vasile

4 Comments

 1. Stefan

  O idee extraordinara! Afisul este foarte bine realizat. Exista sau va exista si un catalog al expozitiei?

 2. Designist

  Și nouă ne plac mult și ideea, și afișul, Ștefan! 🙂 Deocamdată nu avem vești despre un catalog, însă vom reveni cu informații când vom afla mai multe.

 3. Sabina Baciu

  Exista obiectele online, acum am lansat si site-ul: http://100romaniandesignobjects.com/ si cu siguranta vom lansa si o brosura. Multumim si va asteptam si la expozitie 🙂

 4. Stefan

  Felicitari, inca o data, pentru idee si realizare si multumesc frumos pentru raspuns!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed