Cele mai faine descoperiri pe 2011

Că tot e vremea reluărilor, rememorărilor, topurilor, nu puteam lăsa momentul să treacă fără împărtăşirea retrospectivei celor mai plăcute descoperiri pe 2011. Care nu au fost multe (pentru mine), dar nici puţine.

Încep cu o lampă şi un studio de design greu de uitat, găsite în expoziţia Connecting the Dots a celor mai creative branduri şi designeri olandezi din cadrul London Design Festival. Lampa, ca şi studioul, se numeşte Shades of Wood – din furnir tăiat cu laser şi îndoit.

Shades of Wood, made in Holland.

Pentru că am amintit de această expoziţie (care, fiind vorba de branduri şi designeri olandezi creativi, cred că vă imaginaţi cantitatea de surprize pe centimetru pătrat) nu îi pot omite de pe listă pe De Vorm, brand olandez prezent la Connecting the Dots cu 2 scaune geniale.

Pod, absolut senzaţional şi intim. Designer Benjamin Hubert.


Clip Chair, by Sebastian Herkner, prin De Vorm.

Am spus Benjamin Hubert şi trebuie să ne oprim deocamdată aici. Pentru mine, colecţia lui pentru De la Espada este una dintre cele mai spectaculoase colecţii ale lui 2011. De mult ne testa Benjamin uimirile legate de felul în care poate să folosească cimentul, ceramica şi pluta pentru lămpi sau în care poate sculpta lemnul în forma unui scaun maritim. Colecţia asta pune capac inovaţiei cu materiale surprinzătoare.

Colecţia Benjamin Hubert pentru brandul britanic De la Espada. Materiale folosite: marmură (lămpi), granit (măsuţă), piele întoarsă cusută manual (scaune), bile de granit pentru masă.

Scaun Cargo: piele întoarsă pe structură de lemn, inspirat de felul în care e folosită pielea în industria auto.

Şezlong Coracle, împletitură de piele întoarsă pe structură de oţel, şi ea înfăşurată în piele. Fâşiile de piele au fost cusute manual.

Lămpile Quarry: din marmuă şlefuită la exterior şi brută la interior. Trimit la blocurile de marmură ale sculptorilor renascentişti.

Masa Gabion. Bilele de granit, ca nişte mingi de tenis într-un coş, îi dau stabilitate şi un ludic ironic – masa care nu-şi mai ascunde balastul 🙂

Măsuţă Silo, cu spaţiu de depozitare. Din granit, cu un capac “tradiţional” din lemn.

Cu toate astea, nu aceasta a fost colecţia-vedetă a De la Espada, ci cea semnată de mai cunoscutul  Matthew Hilton, care a venit până la Bucureşti să o prezinte. Da, colecţia lui este ca o operă de artă, la care numai designerul liniilor perfect sigure pe ele şi armonioase într-o simplitate fascinantă putea ajunge. M-am entuziasmat mai mult la colecţia lui Benjamin Hubert, pentru că, să nu uităm, vorbim de colecţia la detaliu închegată şi inovativă a unui designer care în 2012 face 28 de ani! Matthew Hilton acum:

Colecţia Matthew Hilton pentru De la Espada, expusă în cadrul London Design Festival.

Scaunele Windsor, by Matthew Hilton, la Milano 2011. Produsele De la Espada sunt disponibile la noi prin Intro.

O surpriză foarte plăcută, cu miză comunitar socială, a fost scaunul Ribbon, de la Deadgood. Designul aparţine celor de la Rawstudio care şi-au propus o piesă din plastic 100% reciclabil, a cărei culoare să poată fi adaptată cauzei ce şi-o poate alege imagine. Forma lui aminteşte de cea a insignelor folosite în campania de conştientizare şi luptă împotriva cancerului la sân, iar din fiecare piesă vândută 14,99 lire sterline merg la asociaţia Breast Cancer Care.

Scaunul Ribbon, prin Deadgood.

Un brand foarte fain descoperit în 2011 sunt australienii de la Matilda Design. Colecţia lor de piese este provocator de simpatică. Mai jos, câteva accesorii:

Setul Illumini

Kink Bottle

Un alt designer care a făcut senzaţie în 2011 este Lee Brom. Era deja cunoscut datorită colecţiei sale Heritage Boy (2009) – în care acoperă cu mocheta pe care calci în multe locuri din UK piesele de mobilier sau le construieşte din parchet şi plăci ceramice de şemineu. Iar în 2011 loveşte cu glamouroasa Salon.

Salon, 2011, by Lee Broom

Carpetry Pendant Lamp, Heritage Boy, 2009

Carpetry Sideboard, Heritage Boy, 2009

Că tot am ajuns la designul britanic, în 2011 s-a reluat producţia unui icon care reprezintă, de fapt, începuturile designului englez modern. E vorba de scaunul Antelope, creat de arhitectul Ernest Race, pentru prima oară expus la Festival of Britain în 1951. Scaunul său trebuia să vorbească de începuturile unei noi ere, când reconstrucţia după războiul devastator se cam încheiase, şi când ţara avea nevoie de încrederea în tehnologie, în viitor.

Cu siguranţă l-aţi văzut în trecut pe terasele sau balcoanele multor case cochete. Iconul noii ere elizabethane de după război este acum şi roz, disponibil prin Race Furniture.

Apropo de scaune vechi, iconuri ale unei ere, ne mutăm la prietenii francezi, al căror scaun reprezentativ pentru cafenelele pe unde o fi cântat şi Edith Piaf e de găsit sunt forma unui brand, din 2011 şi la noi: Tolix.

Tolix, la noi prin Intro.

Alte descoperiri pe 2011 ar mai fi cele despre care v-am povestit deja pe larg, în ordinea topului personal:

Colecţia Story Shaped Homes by Anca Fetcu.

Tot în 2011, am aflat de cei de la Made.com, locul unde poţi găsi design-uri de high market la preţuri accesibile.

Colecţia Argonaut, a grecilor Christina Skouloudi şi Athanasios Babalis, despre care v-am vorbit aici.

Fantasticele Gipsy, Nordic Gipsy şi senUfo ale maghiarilor de la A+Z.

Colecţia de textile pentru acasă, semnată de artistul şi designerul finlandez Klaus Haapaniemi.

Aţi ghicit, sunt curioasă cum se va contura retropectiva 2012 pe Designist. Până atunci, aştept şi descoperirile voastre 🙂

6 Comments

  1. Cristi

    Am mai multe like-uri aici, dar superlike-ul il pastrez pt masa Gabion 🙂

  2. Veronica

    Lampile raman slabiciunea mea! iti recomand sa te uiti si la furnizorii Marset si Itama! Voi incepe sa ii promovez pe piata din Romania. Mi-ar prinde bine o parere;)

  3. Mădălina Georgescu

    Multumesc mult, Cristi! 🙂

  4. Mădălina Georgescu

    @ Veronica: ma uit si revin cu feedback. Te astept cu vesti noi despre promovarea lampilor 🙂

  5. Veronica Avva Interiors

    Multumesc Madalina!

  6. […] de lungă, încât mai bine amintim recenta sa colecţie pentru De La Espada (v-am vorbit despre ea aici) şi continuăm cu noutăţile acestui an, lansate la Salonul de la […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed