Clean Everything. Despre o româncă al cărei design minimalist prinde în State și în Asia

Pe 19 decembrie 2011, la 7 zile după ce lansam designist.ro, îți făceam cunoștință cu portofelul Stitchless, realizat dintr-o singură bucată de piele și fără cusături, primul produs pe care îl lansa atunci brandul românesc Clean Everything.

De la postul care a înregistrat atunci 109 comentarii de la voi, cititorii noștri, au trecut aproape doi ani, timp în care Cristina Dima, creatoarea și omul de acțiune din spatele brandului, a reușit să lanseze încă 9 produse. Chiar de pe atunci ne vorbea despre o geantă, tot minimalistă. Pentru că la Clean Everything totul pornește de la less is more și de la o singură bucată de piele.

Clean-Everything-designist-F

Acesta este primul produs Clean Everything, prezentat în postul nostru din 2011. Nu mai este disponibil acum în această variantă de culoare, ci pe roșu, verde închis și alb.

Clean Everything designist 15

Cristina Dima nu a făcut o școală de design, ci a pornit în aventura designului de produs dintr-o pasiune și o nevoie de altceva. După ce a acumulat experiență în publicitate și apoi în marketing, a simțit nevoia unui detox al minții și al sufletului, pe care nu l-a făcut în India, Nepal sau Thailanda, precum alți publicitari, ci aici, curățând existența ei de zi cu zi de tot ceea ce era de prisos. Așa a apărut și brandul său: pentru ea, Clean Everything este echivalentul acestui detox mental şi “presupune o invitaţie la autenticitate în raport cu noi înşine şi cu cei din jur, pornind de la cine suntem şi ce avem de oferit lumii”.

Clean Everything designist 03

Și-a dorit dintotdeauna ca vorbele frumoase să fie însoţite de fapte pe măsură, iar promisiunile unui brand să fie reflectate de produsele şi serviciile sale şi, de-a lungul anilor în care a lucrat în marketing și publicitate, nu o dată a simţit că ruptura dintre cele două planuri este atât de mare “încât ne înghite cu totul”.

Clean Everything designist 11

De ce “Clean Everything”? De ce ai dorit să cureţi tot şi de ce?

Pentru că toţi ne dorim să ne simţim liberi, dar de cele mai multe ori ne simţim copleşiţi de tot ce e în jurul nostru. Pentru că avem nevoie de mai puţin decât credem pentru a fi fericiţi şi numai de noi depinde să facem această curăţenie. Pentru că bucuria vine din lucrurile simple, frumoase şi relevante făcute cu dragoste şi respect pentru cei care le cumpără.
Clean Everything designist 12

Cum te descurci cu minimalismul în România?

Nu am pornit cu mari aşteptări legate de piaţa din România, astfel că am văzut orice mică reuşită pe plan local ca pe o mare victorie. Am lucrat ca buyer pentru un mare retailer online din România şi ştiam bine ce cumpără românii, iar minimalismul este departe de a fi o opţiune dominantă, astfel că din start am ştiut că, dacă vroiam mai mult decât un hobby, trebuia să mă orientez spre alte pieţe. Și asta am făcut, în 99% din cazuri.

Clean Everything designist 13

Care este filosofia brandului tău? Totul pornește de la o singură bucată de piele?

Totul porneşte de la less is more. Modalitatea prin care am exprimat acest crez a fost utilizarea unui număr limitat de elemente în fabricația produselor. Această simplitate aparentă are în spate un proces de creaţie mai laborios decât pare la prima vedere, atât la nivel de design, cât şi de execuţie. Pe o formă simplă, orice mic defect al materialului sau al tăieturii este mult mai vizibil decât în cazul unui produs cu multe detalii, în care forma este tot ce contează.

Acea unică bucată de piele pe care o folosim, este vopsită vegetal în tăbăcării cu tradiţie din Toscana şi nu conţine crom sau alte substanţe toxice. De asemenea, are proprietatea de a-şi schimba aspectul în timp, căpătând o frumoasă patină şi având o mai mare rezistenţă decât pielea obişnuită, cu atât mai mult cu cât nu adăugăm elemente inutile (inclusiv cusături) care pot afecta rezistenţa produsului.

Clean Everything designist 14

Cam câte produse crezi că se pot face dintr-o singură bucată de piele? 🙂

Cu siguranţă mai multe decât avem posibilitatea să punem pe piaţă în acest moment. Însă avem în lucru huse pentru telefoane şi tablete, precum şi genţi pentru laptop şi plicuri dintr-o singură bucată de piele, vopsită vegetal, care vor fi disponibile începând cu anul viitor.

Clean Everything designist 05

Câte produse a lansat până acum Clean Everything?

Clean Everything lansează produse pe măsură ce îşi aliniază ideile cu resursele şi consideră că are ceva relevant de spus. Am început cu un singur produs, din care am vândut 199 de bucăți în câteva luni, şi am continuat cu încă 9 produse lansate în această vară. Nu ne simţim presaţi să ne aliniem trendurilor, ci mai degrabă designului atemporal şi nevoilor reale de consum. Cred că fiecare idee are nevoie de timp pentru a fi validată şi pusă în practică, începând cu găsirea materialului potrivit, a tehnicii de execuţie şi până la modalitatea de promovare a produsului finit.
Clean Everything designist 10

Contează foarte mult și unde le promovezi. Pe ce site-uri sau în ce reviste au apărut?

Pentru noi au prezentat un mare interes revistele online, magazinele şi blogurile din SUA şi Europa precum: Refinery29, Selectism, Minimalissimo, Fancy, Carriology, Monoqi, Swissmiss  etc. Iar în România am apărut prima data la voi, pe designist.ro. Am preferat să ne bazăm pe review-ul făcut de oameni cu experienţă în domeniu şi pe recomandările făcute de clienţii noştri chiar dacă această strategie presupune mai mult timp pentru a vedea efectele.

Promovarea agresivă şi cu orice preţ nu este şi nu va fi niciodată o opţiune pentru Clean Everything. Pe cei care vor să fie la curent cu noile lansări şi oferte, îi invităm să ne urmărească pe Facebook sau Twitter şi să se aboneze la newsletter pe site-ul nostru: www.cleaneverything.com.

Clean Everything designist 17

Clean Everything designist 16

Care este ţara unde produsele Clean Everything sunt cele mai cerute?

Ţara cea mai favorabilă din punctul de vedere al presei, dar şi al vânzărilor ne-a fost până acum SUA, lucru care ne bucură, deoarece am admirat dintotdeauna stilul straight forward al americanilor. Îmi este clar că ei, mai mult decât alţii, au conştientizat că modelul actual de consum nu este sustenabil şi lucrurile trebuie regândite din perspectiva alegerilor pe care le facem şi a ceea ce decidem să păstrăm în viaţa noastră. O altă piaţă cu mare potenţial, unde avem deja câţiva colaboratori, este Asia (Japonia, Taiwan, Singapore).

Clean Everything designist 07

Unde ai zice că se află brandul creat de tine acum faţă de decembrie 2011, când ai lansat primul produs (portofelul care a înregistrat 109 comentarii pe designist.ro și s-a vândut worldwide în 199 de exemplare în câteva luni) şi noi ne-am cunoscut?

În tot acest timp am reuşit ca, pe lângă dezvoltarea de noi produse, să ne facem o serie de prieteni atât în rândul colaboratorilor noştri, cât şi al clienţilor. Primul nostru client din Marea Britanie ne-a contactat în această vară spunându-ne că este „devastat” pentru că şi-a pierdut portofelul Clean Everything cumpărat în 2011 şi nu îl poate înlocui cu unul identic, deoarece nu mai avem exact acel model în oferta. În câteva zile a primit cadou din partea noastră un portofel identic cu cel pe care îl pierduse. Acestea sunt lucurile cu care ne mândrim şi care ne motivează să mergem mai departe.

Clean Everything designist 08

Ce produs este best seller? 

Portofelele rămân în topul preferințelor clienților noștri, iar dintre acestea favoritele au fost Billfold-ul verde pentru bărbați și Stitchless-ul alb pentru femei.
Clean Everything designist 06

Clean Everything designist 09Ce ţi s-a părut cel mai greu în tot acest timp? (producţia, procurarea materialului, expedierea produselor etc.)

Cu toate că producţia mă solicită destul de mult, pentru că încă nu am un atelier propriu, pot spune că mi-am făcut relaţii foarte bune cu furnizori din Italia, dar şi cu meşteşugari locali la care pot apela ori de câte ori am nevoie. Partea cea mai dificilă a fost comunicarea cu anumiţi reprezentanţi ai presei din România sau Europa. După cum spuneam, mi-a fost mult mai uşor să leg relaţii cu oameni din Asia sau Statele Unite şi, în mod deloc surprinzător, cu cât mai înaltă a fost poziţia celui cu care am discutat, cu atât mai eficientă a fost comunicarea şi respectiv colaborarea.

Clean Everything designist 04

Și un sfat pentru un designer / brand la început de drum?

Dacă ar fi să dau un sfat celor care vor să promoveze un produs, le-aş recomanda să apeleze mereu la cei mai buni din industrie pentru că şansele de a obţine un răspuns (de multe ori favorabil, dacă subiectul are relevanţă pentru destinatar) vor fi mult mai mari. Acei oameni sunt pe bună dreptate în pole position, deoarece ştiu să recunoască un produs valoros şi să acţioneze rapid. Și asta e tot ce contează pentru un designer la început de drum: să aibă parteneri de nădejde şi clienţi mulţumiţi.
Clean Everything designist 02Clean Everything designist 01Fotografii: prin Clean Everything

6 Comments

 1. oltea

  modelul genţii din fotografie a fost lansat de fetele de la Atelierele Hărniciei în noiembrie 2011.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=260785190636900&set=a.161261997255887.33169.100001162623151&type=3&theater

 2. Ted

  @oltea: actually modelul a fost folosit de mai multi producatori (e.g. Tuch), so what’s your point?

 3. Ted

  bravo Cristina!

 4. Di Tay

  Am primit geanta albă cadou de la o amica, si de atunci nu ma mai dezlipesc de ea!! Si tot arată impecabil, chiar dupa atâta folosință..

 5. […] În ce genți vă purtați cărțile sau tableta? Vă propunem geanta Clean Everything, dintr-o singură bucată de piele. Design minimalist, detalii impecabile, rezistență cât […]

 6. […] ți-ai dorit portofelul din piele minimalist de la Clean Everything sau măcar o geantă roșie, dintr-o singură fâșie de piele, fii pregătit(ă) să pui pe wishlist noua colecție semnată Cristina Dima. Forme geometrice și […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed