Clipe de răgaz cu SAC. O creație Mecanism.

SAC-ul creat de Mara Ciubotaru și Diana Singuran (împreună formează Mecanism) ne-a dus cu gândul la pernele mari, brodate ale bunicii, în care era o plăcere să te cuibărești. Un gând tentant și o plăcere ușor vinovată cu care să începi ziua de luni. 🙂

Sac - Mecanism - Designist (9)

Sac - Mecanism - Designist (11)

Ce este SAC? Un pouf brodat cu motivul spicului de grâu pe husa din in – prima creație a studioului Mecanism, reprezentat de Mara și Diana, studente la Facultatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, din București, la secția Arhitectură.

“Mecanism este un proiect la care lucrăm la nivel de concept de un an, îşi ia startul cu produsul de design, dar evoluează până la arhitectură. SAC este primul obiect cu care ne facem intrarea pe piaţă şi vizând-o şi pe cea internaţională, am vrut  să punem o amprentă românească prin motivul tradiţional folosit. Am ales acest motiv atât pentru frumusețea care stă în grafica sa, cât şi pentru a pune accent pe valorile şi tradiţiile ce ne caracterizează ca popor”, spun Mara și Diana.

Sac - Mecanism - Designist (8) Sac - Mecanism - Designist (12)

Le-a inspirat forma sacilor din gospodăriile româneşti folosiţi la depozitarea recoltelor. De aici şi motivul folosit, care reproduce spicul de grâu. Husa este din in, tocmai pentru a respecta cât mai natural conceptul:

“Am folosit ca umplutură materiale comtemporane – biluţe de polistiren şi puf siliconizat, protejate de o husă din tafta. Interiorul este compartimentat pentru a păstra o formă definită şi curată, oferind în acelaşi timp confort. La husa exterioară am optat pentru in, un material folosit de demult în cultura românească. De data aceasta inul a fost țesut pe blackout – un material din polyester, care se află pe spatele inului, ceea ce-i conferă mai multă rezistență”, spun Mara și Diana.

Sac Mecanism - DesignistDimensiunile unui SAC sunt  125 x 135 x 70 cm. Este disponibil pe gri, nisipiu şi bej,  dar la cerere culorile şi dimensiunile pot fi ajustate în funcţie de nevoile clientului. Husa exterioară este detaşabilă pentru a putea fi spălată. Preţul unui SAC este de 420 euro, cu un termen de livrare cuprins între 7 şi 10 zile lucrătoare.

Sac - Mecanism - Designist (13) Sac - Mecanism - Designist (14)

Cum au realizat broderia?

“Realizarea broderiei a fost cea mai dificilă parte din procesul de creaţie. Am apelat  la firme care se ocupă de broderii, însă am întâmpinat multe refuzuri şi scepticism pe motivul dificultăţii. În cele din urmă, am dat de o fabrică de confecţii  din Bacău care s-a încumetat să încerce să ne ajute, iar rezultatul final a fost unul reuşit. În rest, SAC-ul a fost gândit, croit şi cusut de noi”, povestesc Mara si Diana.

Sac - Mecanism - Designist (3)Cu gândul la tihna și desfătarea din vacanțele la bunici, pe pernele tari, frumos brodate, cu miros de levănțică și busuioc, care parcă ne luau forma corpului, vă urăm clipe de răgaz și amintiri cu tâlc pe SAC.

Portret Mara Ciubotaru - Diana Singuran - Designist

 Diana Singuran + Mara Ciubotaru = Mecanism. Diana este pasionată și de fashion design, urmează să-și lanseze prima colecție în primăvara lui 2015.

Fotografii: Costin Mocanu

8 Comments

 1. laura

  interesant. apreciez alegerea inului pentru husa exterioara. mi-ar fi placut ca broderia sa fie realizata manual. personal cred ca pretul este ridicat.

 2. Mecanism

  Multumim pentru apreciere, Laura! Initial si noi am vrut sa realizam broderia manual, dar acest proces ar fi fost mult mai lung si costisitor, mai ales ca mesteri care sa brodeze manual nu se mai gasesc aproape deloc.

 3. Cristina

  Este atat de frumos! Bravo!

 4. Nadia

  Simpatic, insa pretul este, intr-adevar, ridicat…200 de euro probabil ca as da 🙂

 5. Mecanism

  Multumim, Cristina 🙂

 6. Arata foarte frumos. Pretul insa este prea mare + pagina de FB nu merge. Cand lansezi ceva produs/serviciu totul trebuie sa functioneze corect. Eu daca vreau sa comand acum, de unde o fac? Etc-uri ..

 7. Mihai

  Este foarte ok si chiar daca este un produs nisat, 1900 nu se explica.

 8. Mecanism

  Buna, Iulian! Multumim frumos pentru apreciere. Link-ul de Facebook a fost reactualizat si acum poti intra fara nici o problema. Ne gasesti acolo pentru comenzi oricand 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed