O grădină creată aproape din nimic se desfășoară spectaculos în jurul unui lac

Recunoaștem că visul de a avea o grădină, în care să ne relaxăm după zilele parcă mereu prea lungi, cu un lac în care poți înota, la doar câțiva metri de casă, e destul de departe de noi. Dar nu putem să nu ne entuziasmăm când vedem acest vis îndeplinit în viața altora. De curând am descoperit proiectul unei grădini spectaculoase create aproape din nimic de arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe (Poteca Studio).

Gradina Poteca Studio - Designist (4)

Nu, nu e o grădină într-un colț idilic, retras între dealuri departe de civilizație. Se află în apropierea Bucureștiului și are în vecinătăți suprafețe plate de teren agricol. La începutul proiectului terenul ce-i era destinat arăta ca în majoritatea șantierelor din jurul caselor construite pe câmp, în afara orașului.

Gradina Poteca Studio - Designist (23)Before (sus) & After (jos)

Gradina Poteca Studio - Designist (14)Pavilionul de vară

Cum a conturat Alexandru această grădină care acum se desfășoară spectaculos în jurul unui lac inițial inexistent? O fotografie care poate înlocui cel puțin o mie de cuvinte ale acestui text, din timpul lucrărilor, ne dă o idee:

Gradina Poteca Studio - Designist (24)Before (sus) & After (jos)

Gradina Poteca Studio - Designist (9)

“Pământul rezultat din săpăturile pentru lac a fost păstrat şi reutilizat prin realizarea a trei dealuri de diferite dimensiuni, ce ascund mici grădini de flori, locuri romantice şi un traseu intim de promenadă, mai aproape de plante. Am vrut ca proprietarii să poată urmări cât mai de aproape detaliile plantelor ce evoluează, şi cromatic, şi volumetric, odată cu trecerea anotimpurilor,” spune arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe.

Brief-ul pentru Alexandru a fost acesta: “un colț de Rai”, întins pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, care să includă și un lac. Modul în care a evoluat proiectul li se datorează, spune Alexandru, și proprietarilor, “o familie cu o cultură a bunului simţ rar întâlnită, oameni de la care am avut multe de învăţat şi alături de care am reuşit să construiesc acest spaţiu”.

Gradina Poteca Studio - Designist (3)Aleile de promenadă sunt mai degrabă linii ce concentrează atenţia către anumite zone, ele fiind uşor îngropate în gazon, lăsând astfel senzaţia unei libertăţi de deplasare în orice direcţie, explică Alexandru Gheorghe.Gradina Poteca Studio - Designist (6)

A fost contactat de proprietari în momentul amplasării casei pe teren, iar conturarea conceptului a pornit de la arhitectura casei, în stil colonial american. Astfel, și în amenajarea grădinii a mizat pe alb pentru elementele construite, în contrast cu tonurile diferite de verde ale plantelor.

Gradina Poteca Studio - Designist (10)

Vedere spre pavilionul de vară, cu cascadă și egretăGradina Poteca Studio - Designist (12)

Lacul este fără îndoială personajul principal. Nu numai că sunt zone special create pentru relaxare pe marginea apei, ce comunică direct cu terasele casei, dar în lac se poate și înota. Iar senzația înotului în natură, printre specii de plante acvatice și pești e ceva suficient de special încât să te facă să renunți la planul unei piscine adiacente:

Vegetaţia din jurul apei, plantele acvatice şi peştii cu care a fost populat lacul recreează un micro habitat ecologic, ce în timp se va autosusţine. La numai două luni de la definitivarea lucrărilor, grădina a primit rezidenţi permanenţi egrete şi raţe.

Iniţial, pe lista de funcţiuni exista şi o piscină ecologică, dar prin mărirea suprafeţei lacului şi utilizarea unor pompe şi filtre mult mai eficiente, apa din lac permite înotul, ceea ce face lacul nu doar casa pentru 4 specii de peşti, peste 12 specii de plante şi mai multe specii de păsări, dar şi un loc excelent pentru sport și relaxare.

Gradina Poteca Studio - Designist (11)

Gradina Poteca Studio - Designist (1) Gradina Poteca Studio - Designist (2)Gramineele (ierburi decorative) imprimă prin aspect și cromatică – dar și prin modul în care filtrează lumina la răsărit sau la apus – o notă romantică, reflexivă.

Gradina Poteca Studio - Designist (18)Cu siguranță așa arăta fericirea în cadrul acesta natural trasat cu atâta simplitate, căruia grandoarea îi vine firesc.

Gradina Poteca Studio - Designist (8)Gradina Poteca Studio - Designist (13)Cărare “ascunsă” printre dealurile grădinii

Ca orice grădină, are și o zonă de grătar și una destinată unei “mici” grădini de legume. Pentru că suprafața o permitea, ambele zone sunt destul de generoase, însă distribuite cu un rol vizual secundar.

Gradina Poteca Studio - Designist (15)

Alee spre grătar și una dintre terasele casei

Gradina Poteca Studio - Designist (16)Gărduțul grădinii de legume reia linia elementelor de arhitectură ale caseiGradina Poteca Studio - Designist (21)

“Grădina de legume este o preocupare importantă a beneficiarilor, fiind o reală sursă de legume ecologice. Amplasarea legumenlor, asociate cu flori anuale şi perene, alături de plante aromatice, face grădiniţa să pară o întindere decorativă de plante în armonie cu restul grădinii, nicidecum o zonă destinată producţiei de legume în sensul clasic”, explică Alexandru.

Gradina Poteca Studio - Designist (17)Plantele grădinii sunt un mix armonios de specii autohtone și exotice.
Gradina Poteca Studio - Designist (20)

Gradina Poteca Studio - Designist (7)

“Designul unei grădini este un proces continu, de la momentul în care am hotărât circulaţiile, texturile, elementele acvatice, minerale şi vegetale, totul este într-o continuă schimbare, iar rolul meu nu se termină aici. Ca arhitect peisagist întotdeauna mi-am asumat sarcina de a urmări evoluţia grădinilor, iar această grădină este gândită să atingă diferite momente de evoluţie, ce se vor traduce prin diferite perspective ambientale.

Profesia de arhitect peisagist poate fi descrisă ca design ambiental de exterior, iar această grădina cu siguranţă atinge fiecare punct: de la sunetul cascadelor şi al păsărilor, la parfumul plantelor, atingerea ierbii răcoritoare, gustul fructelor și la spectacolul vizual în continuă schimbare”, spune Alexandru.

24 25

Un alt proiect realizat de Alexandru și prezentat pe Designist.ro este amenajarea grădinii Control, în colaborare cu Lama Arhitectura.

26

Fotografii: Poteca Studio

One Comment

  1. Marius

    Superb! Imi place foarte mult rezultatul. O adevarata oaza de relaxare.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed