Coafura rezistă

De câte ori nu ai admirat un păr frumos, bogat, sănătos și strălucitor… Plete bălaie, roșcate sau brune, în bătaia vântului, strânse în coadă de cal sau cu onduleuri naturale pe care cu greu te abții să nu le atingi… Categoric, podoaba capilară stârnește multe reacții.

Dar ce diferență enormă între cum percepem părul atunci când e la locul lui și cât de dezgustător ni se pare când natura îi dictează regenerarea și îl găsim în agrafe, clame, pe umărul paltonului, în cadă sau pe pardoseala din baie. Cum transpune această idee un ceramist și de ce am aflat de la Saara Kaatra, designerul finlandez care a avut îndrăzneala să desfacă firul în patru pe gresie.

Cum ți-a venit ideea și în ce scop ai creat plăcile de gresie?
Am creat Leftover pentru proiectul Helsinky Hotel. Firele de păr căzute, deși sunt până la urmă un lucru atât de mărunt, provoacă adesea o furtună de reacții, mai ales într-o cameră de hotel. M-am gândit că transformându-le într-un element decorativ, într-o imagine imprimată pe gresie, atunci oamenii se vor relaxa, vor fi mai puțin contrariați de prezența părului altcuiva și vor trece cu vederea lipsa de atenție a cameristei, care a dat rasol în baie.

Ce reacții a stârnit designul tău? Mie, de exemplu, îmi place, pentru că e ludic, e creativ. Mi-aș rezerva o cameră într-un hotel finisat cu plăcile tale. 🙂
Da? Mă bucur. 🙂 Însă cred că multă lume găsește ideea cam dezgustătoare. Mulți oameni au fost un pic șocați, au crezut că e păr adevărat inserat în plăci! Dar majoritatea celor de la care am primit feedback au fost deschiși propunerii mele, pentru că au găsit-o amuzantă și foarte originală.

Cum ai produs plăcile?
Am fabricat eu singură prototipurile. Partea mai dificilă a fost să mă hotărăsc cam câte fire de păr să pun pe o placă. Mi-am adunat propriul păr și l-am imortalizat prin scanare. :). De asemenea, a trebuit să am mare grijă ca în momentul transferului imaginii pe placa de gresie să nu existe bule de aer, pentru că altfel, după ardere, rămân urme inestetice.

Sunt în producție? Dacă cineva din România le vrea, le poate comanda?
Din păcate, gresia Leftover nu e în producție. Creația mea a fost mai degrabă un statement. Acum mai am doar prototipurile, dar pentru că există persoane interesate să cumpere, le pot produce chiar eu, în cantități mici. Oricum, pentru o baie nu îți trebuie mai mult de câteva plăci decorative.

Foto deschidere: Chikako Harada

One Comment

  1. Iulia

    Ce idee traznita! :-))

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed