Colaj Café: sau unde trebuie să mergi în Brașov. Te așteaptă o cină în 2!

În afara cafenelelor din Piața Sfatului, în Brașov nu știam alte locuri de ieșit. Chiar ne întrebam dacă frumosul oraș are o oază mai boemă&cool, unde se strâng acei oameni cu care sigur am găsi ce povesti la un vin. De curând am descoperit Colaj Café și deja simțim că putem pune cap la cap un weekend tare fin în Brașov, mai ales acum, că a venit zăpada.

Așadar, după coborârile de pe pârtie, te încălzești la Spa d’Or și apoi vii la cină la Colaj – pe strada Apollonia Hirscher nr. 2, la 50 m de Piața Sfatului.

Poți câștiga o cină pentru doi la Colaj, iar pentru a vedea cum, trebuie să ajungi la finalul acestui articol. 🙂 

Colaj Cafe - Brasov - Designist (11)

Despre amenajarea Colaj Café am stat de vorbă cu Manuel Teicu, creatorul Colaj. Cafeneaua se află într-o clădire istorică, de 400 de ani, care încă păstrează stâlpul de lemn de care erau legați în trecut caii. Iar în baie s-au folosit peste 2.000 de bucățele de gresie pentru a crea un miraj alb-negru! Toată povestea mai jos 🙂

Colaj Cafe - Brasov - Designist (8)

Când a apărut Colaj Cafe în centrul Brașovului? Este chiar pe o latură a Pieței Sfatului, nu-i așa?

Colaj Cafe a apărut în septembrie 2012 şi se află pe strada Apollonia Hirscher nr. 2. Este chiar prima cafenea de pe această stradă, ce se deschide către Piaţa Sfatului, aflându-se la nu mai mult de 50 de metri de Piaţă, suficient cât să nu te deranjeze forfota centrului, dar destul de aproape încât să te cufunzi în sufletul medieval al Braşovului.

Colaj Cafe - Brasov - Designist (5) Colaj Cafe - Brasov - Designist (6)

Cât de multe modificări a necesitat spațiul pentru amenajarea cafenelei?

De la prima idee aşternută pe o foaie de hârtie, până la deschiderea uşilor Colaj-ului au trecut 7 luni. Spaţiul nu a suferit modificări majore la nivel de infrastructură, deoarece clădirea(veche de aprox 400 de ani) este monument de arhitectură, protejat prin lege. Nici nu aş fi dorit să schimb prea multe, clădirea în sine fiind o operă de artă. Astfel, doar pereţii de gips-carton ce formează culoarul către baie sunt singurele elemente “noi”.

Cea mai mare bătaie de cap ne-au dat-o finisajele. Nu e atât de uşor să restaurezi grinzi vechi de 300 şi ceva de ani sau să refaci tencuieli pe bază de humă. În rest lucrările s-au desfăşurat normal, fără mari probleme, cu foarte mare atenţie şi migală. De exemplu în baie, pentru a crea iluzia optică pe care mi-o doream am folosit peste 2.000 de piese de gresie.

Iniţial, baia trebuia făcută pe tema Hundertwasser, dar devenise un pic prea complicat. Mi-am amintit o iluzie optică formată din pătrăţele alb-negru și am rămas la ideea asta. Pe lângă gresia “miraj’ am mai adăugat şi cele 12 oglinzi puse în opoziţie, tocmai pentru a intensifica senzaţia. Uitându-te în oglindă o să te revezi reflectat la nesfârşit!

Colaj Cafe - Brasov - DesignistCele peste 2.000 de bucățele de gresie alb-negru pentru miraj!

Colaj Cafe - Brasov - Designist (20)

Ce a găzduit clădirea istorică în care se află în vremuri mai îndepărtate?

În afara de Colaj Café clădirea monument istoric mai găzduieşte chiar Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, iar pe vremuri aici se aflau depozitele comercianţilor şi câteva magazine. Mai târziu, chiar în spaţiul unde se află acum Colaj, se afla prima farmacie din Braşov. Lângă intrarea în Colaj se află un gang ce duce către camerele de la etaj, iar aici încă mai există, pe jumătate zidită, o uşă la fel de veche ca şi clădirea şi un stâlp de lemn, ce era folosit pentru a lega caii.

Colaj Cafe - Brasov - Designist (7)

Ai lucrat cu un arhitect sau cu un designer? Cum s-a conturat conceptul spațiului?

Nu am lucrat cu un designer, cred că pasiunea mea pentru design şi arhitectură mi-a fost îndeajuns şi oricum multe dintre ideile pe care le-am avut la început au suferit modificări pe parcurs. Colaj și-a propus să adune la un loc diferite stiluri, curente şi idei. Practic, asta a fost singura idee concretă ce a stat la baza amenajării. Am vrut să arăt că se poate realiza ceva finit şi bine închegat, chiar dacă elementele ce constituie întregul par să nu aibă nimic în comun.

Ideea de a crea un astfel de spaţiu o aveam demult, iar ideea cu barul mi-a venit după ce am văzut un bar în Barcelona ce era complet tapetat cu uşi, ferestre sau sertare vechi, dar culmea, fix barul în sine era un element simplu.

Colaj Cafe - Brasov - Designist (12) Colaj Cafe - Brasov - Designist (13)Barul cu uși”liliputane” ne-a plăcut la nebunie!

Colaj Cafe - Brasov - Designist (14) Colaj Cafe - Brasov - Designist (15)

Unde ai găsit scaunele și piesele vechi?

Piesele de mobilier le-am căutat pe la tot felul de târguri sau anticariate. Am lucrart cu nişte anticari cărora le-am spus ce anume caut şi când găseau ceva îmi trimiteau poze. Unele dintre ele au o vârstă considerabilă, dar au fost restaurate în aşa fel încât să îmbine elementele trecutului cu un concept modern. Iar altele au fost comandate sau cumpărate direct din showroom. Barul, pe deoparte, este făcut din uşi vechi, dar blaturile sunt noi, însă cu patină, pentru a nu face notă discordantă.

Alte piese au fost realizate de la zero, cum ar fi masa în formă de palmă, canapeaua cu discuri colorate, masa din tablă decupată, canapeaua dintr-o cadă veche sau instalaţia de iluminat, ce a fost realizată din ţevi de gaz reciclate de care atârnă abajururile făcute din ghivece de tablă.

Colaj Cafe - Brasov - Designist (10) Colaj Cafe - Brasov - Designist (16)

Găzduiți și expoziții sau când vom ajunge la Brașov vom regăsi tablourile din fotografii la locul lor? 🙂

Colaj funcţionează şi ca o galerie, aşa că cel mai probabil o să găsiţi altă expoziţie când ne veţi trece pragul. De regulă expoziţiile se schimbă o dată pe lună.

Colaj Cafe - Brasov - Designist (18)

Un obstacol care v-a dat bătăi de cap în timpul lucrărilor?

Cea mai mare bătaie de cap cred că am avut-o cu instalaţia de iluminat. Aceasta a trebuit realizată chiar în camera unde se află, pentru că altfel nu încăpea pe uşă. După care a trebuit cablată, cred că s-au folosit peste 50 de metri de cablu.

Şi mai anevoioasă a fost prindere ei de tavan, ţinând cont că are o greutate în jur de 40-50 de kg! A fost o experienţă, atunci când, împreună cu electricianul, urcaţi pe scară, trebuia să o ţinem până când altcineva o ancora.

Colaj Cafe - Brasov - Designist (3)Sistemul de iluminare, ca un păianjen creat din țevi vechi de gaz și abajururi din ghivece de tablă!

Recomandă-ne o cină light și savuroasă la Colaj? 🙂

Meniul de la Colaj este în aşa fel gândit încât să poţi lua o masă savuroasă evitând mâncărurile grele. Vă recomand pentru început un ton tartar sau un platou de brânzeturi cu nuci şi mere, iar ca main dish, pui umplut cu brânză feta şi mix de salată sau, chiar mai uşor de-atât, o salată Colaj cu portocale şi gorgonzola. Poftă bună! 🙂

Colaj Cafe - Brasov - Designist (2)

Iar câștigătorul cinei pentru doi la Colaj Café este Andreea (comment din 29 ianuarie 2014, ora 10.53). Felicitări! Te vom contacta pentru a stabili detaliile.

*Din cele 16 comentarii, 14 au fost luate în considerare pentru concurs. Iar numărul câștigător ales de random.org a fost 7.

Și pentru că un loc frumos trebuie experimentat, împreună cu Colaj Café am pus la cale un Concurs. Premiul: o cină în 2 la Colaj!

Dă-ne un exemplu de colaj care ți-a plăcut cel mai mult, pe care nu ai ezita să-l pui în practică în decor! (Nouă, de exemplu, ne-a plăcut un colaj din bucățele de tapete.)

Fiecare concurent are voie să se înscrie cu un singur răspuns (drept comentariu la acest post). Câștigătorul cinei pentru 2 persoane la Colaj Café va fi desemnat prin tragere la sorți. Deadline: Duminică, 2 februarie, ora 2o.00. Succes tuturor!

Colaj Cafe - Brasov - Designist (1)Fotografii: prin Colaj Café

18 Comments

 1. Imi place in mod special colajul realizat din poze, imprimate pe hartie fotografica.

 2. Frumos….

 3. Ioana

  Colajul de usi de sub bar este de mare efect.Acesta este preferatul meu .

 4. Un colaj foarte interesant pe care l-as folosi intr-o baie sau intr-o bucatarie – mai multe placi de gresie de exterior, groasa, piatra de rau si piatra aparenta, sparte si potrivite una langa alta, sau in diverse forme. Am vazut ceva similar intr-o baie si mi s-a parut ca dadea o nota foarte originala.

 5. Ruxandra Stetca

  usile colorate, liliputane cu care este “tapetat” barul

 6. oprea mihaela

  Imi plac tablourile ,pozele si cred ca ar fi interesant un colaj din poze cu oamenii care viziteaza Colaj Cafe si se simt bine pur si simplu.Nici nu stiam ca exista acest loc in Brasov.Mi se pare altfel,creativ,original si cu siguranta ,vazand o poza intr-un colt m-as regasi intr-un moment placut,linistit de care m-am bucurat la un moment dat…

 7. Larisa

  Colaj Cafe m-a cucerit din vara trecuta cand am avut ocazia sa ascult muzica Micului Paris impreuna cu sotul meu. O atmosfera cu totul speciala! 🙂

 8. Anna Szonda

  iluminarea! <3

 9. Andreea

  Este minunat decorul!
  Mie imi plac colajele in care sunt adunate mai multe poze, suveniruri, amintiri care te duc cu gandul la un anumit loc, persoana sau moment.
  De asemenea, imi plac perdelele realizate din mai multe esarfe, mileuri sau prosoape brodate.

 10. diana cese

  Colajul-miraj alb-negru!

 11. Paunescu anca

  Colajele lui Ion Barladeanu.

 12. mi.ushka

  Colajul de oglinzi e genial. Cand o sa am casa mea, baia va fi plina de oglinzi 😀

 13. Anna

  Tot la voi pe site am văzut un colaj de oglinzi, într-o baie foarte frumoasă. Tare nimerit ar fi și-n localul omonim, și în cuibul meu, și mă mai pot gândi și la alte locuri în care s-ar potrivi de minune!

 14. ildiko

  Un colaj din capace de bere din lume, in spatele chiuvetei din bucatarie, in loc de vesnica faianta 🙂

 15. Cristi

  Usile liliputane, clar!

 16. Cristian

  Colajul de scaune…daca pot sa zic asa.

 17. Partenie

  Ok, fain, dar cat costa o vizita acolo?

 18. […] Colaj Café, care e la 50 de metri de Piața Sfatului, am mai povestit pe Designist. Trebuie să […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed