Conacul Apafi, din Mălâncrav: o istorie care începe în secolul XV

Vă propunem o călătorie – în timp şi spaţiu. Din mijlocul zăpezii de afară, ne proiectăm într-o după-amiază caldă de vară, pe la siestă, când obloanele sunt întredeschise, perdelele trase, iar lumina soarelui îmbracă totul într-un văl auriu. Suntem în Mălâncrav, iar conacul nostru răsare pe deal ca o arătare din alte timpuri.

Călătoria noastră e cât se poate de reală, pentru că încă din secolul XV conacul există, aici locuind familia prinţului maghiar Michael Apafi. Nu a arătat aşa din secolul XV însă, forma lui actuală fiind refăcută după planurile din secolele XVII-XVIII. De fapt, este ceva interesant cu acest conac: pe lângă arhitectura sa “specială” în zonă, nici o altă clădire de secol 17-18 nu s-a bucurat de un dosar atât de minuţios şi bine păstrat în ce priveşte etapele construcţiei, materialele folosite, elementele decorative, piese etc. Iar asta datorită importanţei familiei princiare Apafi, ceea ce a contribuit enorm la restaurarea lui.

Salonul-bibliotecă

De restaurare s-a ocupat Fundaţia Mihai Eminescu, înfiinţată de Jessica Douglas Home, sub patronajul  HRH Prinţului Charles. De ani buni fundaţia sprijină refacerea patrimoniului cultural şi dezvoltarea satelor şi orăşelelor din Transilvania. Nu am fost până acum la Mălâncrav, nu am ajuns nici la Vîscri – acestea fiind două dintre cele mai cunoscute sate transilvănene care au căpătat un suflu nou în urma programelor derulate – însă fotografiile, poveştile, mărturiile pe care s-a întâmplat să le aud m-au convins că zona această merită o (re)descoperire urgentă. (mai multe despre proiectele fundaţiei puteţi citi aici)

În bibliotecă

Ca în poveştile cu Feţi Frumoşi şi mere de aur, de merele faimoase de Mălâncrav trebuie să fi auzit, conacul nostru s-a transformat din ruină (exact aceasta era starea în care Fundaţia l-a cumpărat în 2000 de la comunitatea Evanghelică din sat) în guesthouse fermecat. Şi nu spunem fermecat doar să rimeze cu povestea, dar mai rar te poţi caza într-o casă de 5 secole, care respiră aerul unor vremuri cu saloane de lectură, cu biblioteci şi tavane înalte, candelabre, jilţuri lângă sobele frumos placate.

De refacerea frizei din bibliotecă s-au ocupat Cecily Brunner şi Mary Gatacre.

Specialiştii Fundaţiei au venit şi lucrat direct cu oamenii din comunitate. Restaurarea conacului a fost coordonată de arhitectului Jan Huelsemann, iar lucrările de reconstrucţie de Ernst Linzing (constructorul-şef al echipei din Mălâncrav, şi chiar localnic) şi Fritz Klusch, constructor specializat din satul vecin Nou Săsesc.

Doar o parte a clădirii trebuia rezidită, iar în vara lui 2004, odată cu aceasta au fost rezidite şi coloanele de pe balcon aferente. Totul s-a făcut cu cărămidă produsă manual lângă Braşov, prin tehnici tradiţionale; acoperişul a fost refăcut tot cu ţiglă produsă aici. Au fost implicaţi şi instruiţi meşteşugari locali, au încercat să refacă totul cu fineţe şi atenţie la elementele originale, materialele şi tehnicile folosite în secolul XVIII.

Pe terasă

În 2006, până şi grădina era aproape gata sub atenţia peisagistului Catherine Fitzgerald. Iar designerul de interior britanic David Mlinaric dădea meşteşugarilor ultimele indicaţii: piesele de mobilier, ţesăturile, feroneria etc. sunt toate lucrate local.

Camere de oaspeţi

Ne-am muta la Mălâncrav chiar acum!

Conacul Apafi înseamnă povestea unei restaurări fericite, care a implicat trei ţări (România, Ungaria, Marea Britanie) şi mai multe secole de tradiţii ce nu trebuie să rămână doar în cărţile de istorie. Cu mai multe astfel de exemple, peisajul nostru cultural şi turistic ar arăta cu totul altfel – să sperăm că şi la minister ne aude cineva 🙂 Cert este că, dacă se întâmplă să treceţi prin Mălâncrav, ar fi păcat să nu vă treziţi într-o dimineaţă la conac.

Guesthouse-ul vă aşteaptă cu 5 dormitoare (4 duble şi unul single), iar preţurile de cazare sunt între 50-75 euro/persoană/noapte. Datele de contact le găsiţi aici. Călătorie plăcută!

13 Comments

 1. Noemi

  Am fost la Malancrav si la Viscri, sunt foarte frumos restaurate casele si bisericile de catre cei de la MET! E o mare bucurie sa ne plimbam prin aceste sate, sper sa reusim si in vara aceasta sa ajungem in zona!

 2. Elis Popescu

  Planurile coincid! 🙂

 3. Si daca nu dorim cazare, se pot vizita? 😛

 4. Mădălina Georgescu

  Da, cred ca nu ar trebui sa fie nici o problema. Ar trebui sa anunti inainte care sunt planurile, folosind contactul de pe pagina web a conacului 🙂 Calatorie placuta!

 5. Alex

  Care este pagina web a conacului?
  Multumesc

 6. X

  Am fost. Nu trebuie anuntat. Te duci direct si sigur este cineva acolo. Noi am gasit un nene care taia iarba, am vorbit cu el, a venit sotia si am vizitat. Cel mai bine este sa mergeti dupa mijlocul verii – langa este si o fabrica de suc de mere, tot a familiei regale – au o livada langa si toate merele le proceseaza acolo. Am mai gasit acel suc de mere doar la Fronius, in Sighisoara – il au si la micul dejun si de vanzare (de fapt asa am si ajuns acolo, ne-au zis cei de la Fronius povestea sucului de mere). Tot acolo este si o biserica fortificata (sper sa nu confund, in ziua respectiva am vazut f foarte multe sate din zona) – o tanti are cheia, f ok oamenii. Pe scurt – merita.

 7. […] Ulanbator și apoi la Beijing, pentru că… 3. Un drum pe Transalpina și o oprire la conacul Apafi de la Mălâncrav, pentru […]

 8. livia

  Eu sant din malancrav este un sat f frumos se poate vizita ca merita si conacul este superb iar sucul din mar este exceptional chiar acolo am lucrat si eu incercati ca merita

 9. […] Conacul Apafi datează din secolul al XV-lea și a fost locuința familiei prinţului maghiar Michael Apafi. Astăzi este un conac superb, unde te și poți caza, un loc care respiră aerul unor vremuri cu saloane de lectură, cu biblioteci şi tavane înalte, candelabre, jilţuri lângă sobele frumos placate. Povestea pe larg aici. […]

 10. […] Conacul Apafi ți-am povestit pe larg, într-un articol special, dedicat lui. Conacul a fost construit în secolul XV de familia regală maghiară cu același […]

 11. […] acolo, parcul din jur e dragut. Am facut si videoblogging, inca de pe vremea cand nu era la moda), conacul Apafi din Mălâncrav, Centrul Cultural Sâncrai, Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Teleki din Gorneşti, […]

 12. […] în Sighişoara sunt numeroase variante frumoase de cazare, iar cu ocazia asta am descoperit şi conacul Apafi (e minunat! vreau să merg cât de curând acolo; se deschide în aprilie, pe timpul iernii e […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed