HUSH: fotoliul adăpost

De cum l-am văzut pe HUSH, am ştiut că aşa trebuie să arate fotoliul zilelor noastre – ca un cuib, care să te primească înăuntrul lui protector, după o zi în care ai fost asaltat de chat, e-mailuri, telefoane, claxoane, mulţimi…

Sau, cum chiar tânărul lui designer o spune, britanica Freyja Sewell, ce faci atunci când chiar vrei să te retragi într-o lume în care oraşele numără câteva milioane bune de locuitori, iar locuinţele sunt împărţite din aceleaşi motive de spaţiu.

Open plan offices and public buildings, CCTV, online profile sharing, cameras built into our laptops; never has it been easier for humans to connect, but what about when we want to withdraw? The ‘womb’ shape inspires very different feelings in different people; to me it is a warm, cosy space, for contemplation and rest.

HUSH nu numai că îţi oferă… posibilitatea unei insule (vorba lui Houellebecq), dar este şi o alternativă 100% eco, naturală pentru un fotoliu adăpost. Freyja abia ce a terminat în 2011 cursurile de design la Universitatea din Brighton, un orăşel britanic destul de drăguţ prin care am trecut şi noi. Iar ambiţia ei a fost să demonstreze că se pot construi piese impecabile doar din lână – acel material englezesc faimos, care mai nou este prea puţin valorificat (aruncat sau exportat).

Freyja Sewell odihnindu-se pe HUSH

Proiectul ei a fost susţinut de organizaţia Campaign for Wool, care atunci când a auzit că vrea să creeze un fotoliu perfect funcţional doar din fetru i-a spus că e imposibil, trebuie să se mai gândească la un material. Spre surpriza şi intuiţia ei, nu a mai fost nevoie: fotoliul este 100% din fetru industrial, produs doar din lână, este cusut cu fir de lână, iar pernuţele sunt umplute cu resturi de lână reciclată.

De ce doar lână? Pentru că, explică Freyja, este naturală, nu atât de inflamabilă ca alte materiale, respiră, este rezistentă şi elastică, ţine de cald la frig şi nu te sufocă pe căldură. La care se mai adaugă şi faptul că e biodegradabilă şi se obţine… din natură: de la oile care îşi refac blana în fiecare an. HUSH este, fără doar şi poate, un concept extraordinar, care vine cu un mesaj clar pentru lumea poluată şi populată în care trăim. Şi, cea mai bună veste, urmează să intre în producţie la Fatboy.

Se închide cu o gaică, iar atunci când e pliat, sub formă de  fotoliu, asta conferă stabilitate structurii. Întregul fotoliu a fost tăiat sub jet de apă dintr-o fâşie de fetru ce măsoară 175 x 400 x 1,2 cm.

Vă dorim o zi liniştită, cu retrageri plăcute şi la îndemână 🙂

3 Comments

  1. monica

    sunt curioasa sa vedem cat va costa…

  2. Hilde

    fotoliul asta imi da sansa de a ma comporta si eu mai normal, ca o stapana de pisica, ce sint…am zis “stapana”? scuze> voiam sa zic “detinatoare” 😉

  3. Mădălina Georgescu

    Pisica? S-o vedem 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed