Concursul „Acasă pentru umanitate” și-a ales câștigătorii!

Au trecut deja mai bine de trei luni de când ți-am povestit despre concursul de soluții de arhitectură „Acasă pentru umanitate”, organizat de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților, în parteneriat cu Habitat for Humanity România, în cadrul Anualei de Arhitectură București 2020. Așa că a venit momentul pentru noutăți: câștigătorii au fost aleși, iar noile case vor fi realizate în cadrul unui proiect pilot pentru construirea în regim de voluntariat a câte două locuințe de 20.000, respectiv de 30.000 de euro!

Concursul a deschis Anuala de Arhitectură București 2020.

„În această perioadă de pandemie ,OAR București, prin Anuala de Arhitectură București 2020, alături de Habitat for Humanity România,  sprijină arhitectura socială, arhitectura adresată familiilor și comunităților vulnerabile. Credem că prin aceste acțiuni vom putea, împreună, să creștem calitatea locuirii sustenabile”, a declarat arh. Emil Ivănescu, președintele OAR București.

„Soluțiile de arhitectură socială premiate în cadrul concursului Acasă pentru umanitate se vor transforma în cămine pentru familii vulnerabile: nu doar niște locuinte ale căror costuri de construire au fost reduse, ci și case a căror întreținere se va face cu costuri minime. Casele sunt eficiente din punct de vedere energetic, sustenabilitatea pe termen lung fiind un element cheie al proiectului”, a adăugat arh. Emil Ivănescu.

În România, circa trei milioane de oameni au nevoie de un cămin decent. În plus, peste 20% din fondul actual de locuințe este în stare de degradare severă. Fondul de locuințe sociale din România nu atinge nici măcar 1% din totalul stocului de locuințe, o pătură importantă a populației vulnerabile neavând acces la o soluție locativă decentă. Unii dintre aceștia locuiesc cu forme legale, dar în condiții substandard, fără acces la utilități și în supra-aglomerare, iar alții sunt chiar proprietari, dar nu își pot întreține locuința, așa că trăiesc de multe ori în pericol din cauza degradării accentuate a construcției.

„Acest concurs a venit într-un moment oportun. În lumea lui #StamAcasa, cred că niciodată în ultimii zeci de ani, importanța unui cămin primitor și a unui „acasă”, nu a fost mai pregnantă ca acum. O locuință sigură și decentă aduce stabilitate, siguranță și, iată, a devenit principalul leac al societăților de pretutindeni în lupta cu pandemia COVID-19”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România

La concurs au participat 40 de echipe de arhitecți cu 40 de proiecte, de o calitate exceptională, iar premiile au fost repartizate astfel:

  • Locul I – 5.000 euro și 11.000 euro – premiu și valoarea contractului de proiectare,
  • Locul II – 4.000 euro,
  • Locul III: 2.400 euro,
  • două mențiuni de 1.000 euro fiecare.

Câștigătorul concursului a fost proiectul realizat de arhitecții Astrid Rottman, Casandra Pop și Cosmin Anghelache, în colaborare cu inginer Florin Ocnaru.
Juriul, alcătuit din specialiști în domeniu, a apreciat în primul rând calitatea răspunsului arhitectural adus temei în întreaga sa complexitate. Soluția propusă a obținut un foarte bun echilibru între cele trei constrângeri majore: buget, calitatea arhitecturală și posibilitatea construirii accelerate cu voluntari.

Din punct de vedere arhitectural, au fost apreciate în mod deosebit simplitatea și expresivitatea volumului și proporția elementelor sale. Proiectul este definit prin așezarea corpului clădirii pe un mic soclu tratat în negativ (retras), prin terminarea acestuia cu o streașină elegantă. Raportul plin-gol este unul în favoarea plinului. Golurile ferestrelor sunt verticale și conferă și ele ritm.

La interior, concepția spațială lucrează cu ideea unei încăperi și cu ideea de anfiladă rezultată prin amplasarea unui gol central (ușa). Juriul apreciază materialitatea, ritmul și scara arhitecturală conferite de plafonul realizat din grinzile structurale de lemn.

Restul proiectelor sunt disponibile pe site-ul concursului, aici.

Fotografii: prin OAR-B

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed