Dansul dintre vechi și nou, într-un apartament bucureștean din 1920, de lângă Ateneu

Un dans lent, cu treceri subtile, foarte fotogenic și perfect funcțional, care creează armonie între piesele originale, păstrate și recondiționate, și cele proaspăt create. Și ca tabloul să fie complet, totul este pus în valoare de fundalul neutru al pereților, într-un apartament de 70 mp, renovat și reamenajat de arh. Anda Zota și arh. Claudia Moței. Îți facem turul mai jos 😊.

Proiectul apartamentului de lângă Ateneu a fost inclus în secțiunea Arhitectura spațiului interior/ Amenajări rezidențiale a Anualei de Arhitectură București 2019 .

Apartamentul se află într-un imobil finalizat în anul 1920. A trecut prin mai multe etape de folosire, deci, la începutul proiectului, spațiul purta piese și straturi de finisaje care îl aglomerau inutil. Primul pas a venit firesc: eliberarea de decorațiunile anterioare + decopertarea pereților și revenirea la caracterul original al apartamentului.

„Ne-am gândit că un proiect de restaurare ar trebui să salveze toate elementele care au o anumită semnificație pentru spațiul respectiv. Ceea ce noi am găsit acolo nu a avut o moștenire sau o valoare istorică excepțională, dar a fost utilizabil și atractiv prin autenticitate și ne-a condus către o strategie de reciclare și transformare, cu linii minimaliste, în care am inserat noi elemente funcționale concentrate și distincte”, ne-au explicat arhitectele.

Citește și: Deasupra Cișmigiului, într-un apartament interbelic foarte fotogenic

Principalele elemente originale recuperate au fost cele din lemn – tâmplăria ferestrelor și ușilor a trecut printr-un proces de recondiționare, iar parchetul a fost șlefuit și lăcuit. Instalațiile electrice și cele sanitare au fost refăcute, operațiuni pretențioase, de lungă durată, care au cerut multă răbdare din partea proprietarilor. De altfel, potrivit arhitectelor, cea mai mare provocare a proiectului nu au fost problemele apartamentului vârstnic, ci definitivarea echipei de execuție a modificărilor 🙂 .

Mix-ul vechi-nou s-a întregit odată cu amenajarea. Dacă întreaga tâmplărie intră în grupul de piese recondiționate, mobilierul stă cu un picior în secolul trecut și altul în cel actual: arhitectele ne-au spus că o parte dintre piesele de mobilier a venit odată cu spațiul, vechi amintiri adunate de proprietari, a căror încărcătură sentimentală cântărea semnificativ, iar o altă parte înseamnă piese vintage achiziționate de la Retros și piese contemporane. 

De exemplu, piesele de depozitare suspendate, pe care este prinsă oglinda uriașă, fac legătura dintre zona de intrare și living și au fost realizate custom de ProConfort Design. Corpurile de iluminat de deasupra mesei din dining sunt create de designerul Ilse Crawford pentru IKEA

„Fiind un apartament cu planimetrie veche, spațiile sunt succesive: se intră direct în zona de zi, pe lângă dining și bucătărie, traseul urmand cursul firesc al locuirii: living și dormitor”, ne-au explicat arhitectele.

Citește și: Un apartament din Cluj dă o nouă viaţă obiectelor “salvate”

Dacă în dining cromatica e mai degrabă caldă, tonurile scad în living, sub corpul de iluminat Formakami de la &Tradition. Piese de mobilier minimaliste, cu linii elementare, lasă camera să respire fără decorațiuni în exces.

Dormitorul bicolor este o altă expresie vizuală a minimalismului salvat de exces. Zărim în decor și câteva piese moștenite: lustra vintage din alamă și banca de lângă pat, accent de nonculoare.

Bugetul apartamentului a fost restârns, dar bine chibzuit, ne-au spus arhitectele. O lecție de bază pentru toți cei care plănuiesc asemenea lucrări 😉 (apropo, așteptăm poze și de la voi!).

Fotografii: Răzvan Chirilă

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed